URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2021, 17:15

Preţurile la energia electrică şi la gaze, plafonate şi compensate. Ministrul Energiei: "Românii nu vor plăti mai mult ca în decembrie 2020"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de lege care plafonează preţurile la energie şi compensează facturile a fost adoptat, miercuri, de Parlamentul României, urmând să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, astfel încât efectele acestuia să fie vizibile deja pe facturile aferente lunii noiembrie. 

Preţuri plafonate...

Conform legii, preţurile ar urma să fie plafonate atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru spitale (publice şi private), unităţi de învăţământ, inclusiv creşe, (publice şi private), ONG, furnizori de servicii sociale publici şi privaţi şi biserici, informează Hotnews.ro

De asemenea, taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru energia şi gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redusă de la 19% la 5%.

Conform formei finale a proiectului de lege, preţul final facturat al ENERGIEI ELECTRICE se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh.

Totodată, preţul final facturat al GAZELOR NATURALE se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh. 

...şi compensate

Proiectul aprobat miercuri mai prevede compensarea unei părţi a facturilor. "De schema de compensare a facturilor la energie vor beneficia clienţii casnici", a subliniat Virgil Popescu, ministrul Energiei. 

Concret, cantităţile maxime de energie pentru care se vor acorda compensaţii sunt: 

- 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 – martie 2022)
- echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă (noiembrie 2021 –  martie 2022)

Textul de lege prevede "Pentru clienţii casnici - acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale". 

Ajutor pentru operatorii economici

Legea prevede un ajutor şi pentru operatorii economici.

"Pentru toţi operatorii economici se exceptează, în cazul energiei electrice, plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei", a explicat ministrul Energiei. 

În cazul gazelor naturale, se exceptează plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

Ca-n decembrie 2020

Virgil Popescu a susţinut, miercuri, că legea privind compensarea creşterii preţului la energie va oferi un ajutor pentru aproape 15 milioane de români, care vor plăţi acelaşi preţ ca anul trecut.

"Românii nu vor da mai mulţi bani decât în decembrie 2020 pentru plata facturilor la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 - martie 2022", a transmis Popescu, pe Facebook. 

Subvenţie pentru primării

Aceeaşi lege prevede şi acordarea de sprijin din bugetul central pentru unităţile administrativ-teritoriale din România. Concret, pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, Guvernul va aloca bugetelor unităţilor administrativ teritoriale o subvenţie pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Greu de cap
In oradea,in ultimul timp, 1 kwh era cam 0.75 lei, pret final, digi sau electrica. Din noiembrie se plafoneaza pretul la 1 leu/kwh , din care se acorda o compensaţie unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh.Cel mult ? Pe baza de ce ? Sa zicem ca te incadrezi la "cel mult". Rezulta ca vei plati 0.709 lei/kwh. Adica scade pretul? Nu sunt suficient de idiot?
Postat 27 Octombrie 2021, 23:06 de excalibur
0,525 lei prețul de bază plafonat în noiembrie 2021, față de 0,365 lei cât a fost exact cu un an în urmă.
Iar plafonarea, cu taxe și accize cu tot, la 1 leu, față de 0,68 lei tot în 2020. Păi, dacă minți liberalule de la energie, măcar mi te cum trebuie. Că facturile online din aplicația MyElectrica se păstrează și se pot compara pe un an întreg cel puțin. Și se vede clar că nu s-a plafonat nimic la nivelul "băieților deștepți" din energie, cei care pun miniștri sau îi dau jos dacă au idei personale. S-a umblat doar la structura de preț final, prin respectarea recomandărilor de la Comisia Europeană, cea care a comparat între țările membre tot ce ține de costurile reale, certificate, cogenerare și TVA. De data asta, norocul vine de la Bruxelles, nicidecum de la "guvernul meu" după care, dacă s-ar fi lăsat așa, marcam curând falimentul României prin închiderea economiei de bază.
Postat 27 Octombrie 2021, 18:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON