URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2013, 12:21

Preţul zgârceniei: Ridicat cu lucru de mântuială, dispensarul din Ciumeghiu se năruie la 2 ani după darea în folosinţă (FOTO)

Preţul zgârceniei: Ridicat cu lucru de mântuială, dispensarul din Ciumeghiu se năruie la 2 ani după darea în folosinţă (FOTO) ALŢI BANI. Primarul Ciumeghiului, Gheorghe Huple (medalion), se mândrea în presă, în urmă cu 2 ani, cu finalizarea construcţiei unui centru medical comunal unic în judeţ, ridicat "cu economie" din bugetul propriu. Acum, clădirea trebuie cârpită şi pe exterior şi pe interior...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Denumit pompos Centru Medical, dispensarul din Ciumeghiu s-a vrut a fi cel mai modern din judeţ. Însă pentru că a fost construit de mântuială, cu bani puţini şi muncitori necalificaţi, în loc să fie motiv de fală pentru localnici a ajuns de râsul lumii.

La doi ani de când a fost dat în folosinţă, prin acoperiş intră apa, iar o parte din tavanul interior e sprijinit cu un dulap. E "meritul" primarului Gheorghe Huple, care s-a zgârcit la bani într-atât încât i-a pus unei clădiri noi un acoperiş care se folosea acum 100 de ani.

Vise măreţe...

Ideea amenajării în Ciumeghiu a unui centru medical de permanenţă pentru localnici, dar şi din celelalte două sate ale comunei, Ghiorac şi Boiu, a fost lansată în 2009 de primarul PDL Gheorghe Huple, reales sub aceleeaşi culoare politică şi la alegerile locale din vara trecută. Cuprinzând o farmacie, un cabinet stomatologic, cabinete pentru medicii de familie şi săli de tratament, centrul urma să transforme Ciumeghiul în comuna cu cea mai modernă unitate medicală de acest gen din Bihor.

Tot în 2009, Primăria a comandat proiectul care a fost executat de o firmă de arhitectură din Oradea după indicaţiile lui Huple. Care, după cum recunoaşte edilul, a optat "pentru soluţii tehnice cât mai ieftine". Motivul îl explică chiar el. "Investiţia a fost suportată doar din bugetul local, deci banii trebuiau drămuiţi cât mai bine". Tot tăind din buget, edilul se laudă că a redus costul construcţiei la puţin peste 5,3 miliarde de lei vechi, deşi primele calcule o estimau la 8 miliarde.

... idei nătăfleţe

Toate propunerile lui Huple au fost aprobate de Consiliul Local de atunci, iar lucrările la dispensar au început în primăvara lui 2009 fără ca cineva să obiecteze împotriva lucrurilor gândite pe de-a-ndoaselea. Şi asta pentru că, vrând să împuşte trei iepuri dintr-un foc - să ridice o construcţie şi mare, şi durabilă, şi ieftină - Huple a realizat întreaga lucrare, de la temelie la acoperiş, "în regie proprie, cu angajaţii Primăriei", adică un zidar-zugrav-faianţor, un buldo-excavatorist şi încă vreo trei oameni buni la toate, care au lucrat cum s-au priceput. Singurele executate de specialişti au fost instalaţiile electrice, sanitare, de canalizare şi termice, respectiv finisajele interioare: tavane false şi pardoseli.

Apoi, în loc să opteze pentru folosirea unor plăci din beton armat, solide şi apte să asigure o bună etanşeizare, pentru tavanul clădirii, primarul a ales structuri de lemn antifonat cu vată minerală, îmbrăcate în interior cu plăci de rigips. A făcut economie şi la acoperiş, preferând nu unul cu scânduri, înfoliate în plastic, peste care vin montate ţiglele, aşa cum se practică la toate construcţiile noi, ci altul mai simplu: pe stinghii de lemn şi fără folie protectoare, ca la casele de acum un secol. Ce-a ieşit se vede azi...

Tavan într-o rână

Inaugurat în ianuarie 2011, dispensarul a funcţionat 2 ani fără să se observe viciile de construcţie. Au mai căzut plăci de faianţă şi gresie, s-au mai desprins lambriuri, dar nu mai mult. Asta până în decembrie anul trecut. Când, din cauza modului precar în care a fost izolat acoperişul, viscolul a umplut podul cu zăpadă. Topindu-se, aceasta s-a infiltrat prin tavanul fără nicio hidroizolaţie în sala de aşteptare şi în farmacie, umflând rigipsul care a absorbit apa ca un burete. Iar de atunci, pe o suprafaţă de cel puţin 20 metri pătraţi, chiar la intrarea în dispensar, tavanul e atât de crăpat încât, dacă n-ar fi sprijinit cu un dulap, s-ar desprinde şi ar cădea în capul pacienţilor.

"N-am văzut aşa ceva în viaţa mea! Clădire nouă şi-i pică tavanul...", se minunează Andrei Roxin, unul dintre localnicii adunaţi la "circă" să vadă dulapul ce sprijină tavanul. "Cine ştie ce-o fi făcut primaru' cu banii, că asta-i treabă de cârpaci", comentează şi nana Veronica.

"Nicio problemă"

Nemulţumit e şi doctorul Călin Butaru, care închiriat dispensarul pentru cabinete şi farmacie. "Primarul a promis că va trimite oameni să repare, dar încă nu s-a întâmplat", zice Butaru, necăjit că plăteşte pentru un spaţiu pe care nu-l poate folosi la capacitate maximă şi în condiţii normale.

20 Ilie Viorel.jpgDeşi recunoaşte că e nefiresc ca într-o clădire nou-nouţă să curgă apa prin tavan, infiltraţiile compromiţând atât confortul, cât mai ales siguranţa, primarul Gheorghe Huple minimalizează situaţia dând vina ba pe vreme, ba chiar pe medici. "Când viscoleşte, şi la mine acasă intră zăpadă în pod şi apă prin tavan. Nu-i nicio problemă, se usucă! Medicii trebuiau să cureţe zăpada din pod, nu s-o lase acolo, şi atunci nu se ajungea aici".

Nu de aceeaşi părere e Viorel Ilie (foto), unul dintre cei patru consilieri locali USL care îi cer socoteală primarului: "E clar că s-a gândit prost, s-a lucrat prost şi s-au aruncat bani publici pe o lucrare slabă". "Reparăm noi!", promite Huple. Deşi, în loc să repare ce tocmai a construit, poate mai bine făcea bine din start...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Cioban
Cioban prost, la oi ai fost
Postat 21 August 2015, 11:13 de MartiNaFarcas
In puscarie
Tiganii din Ciumeghiu au drum asfaltat si santuri facute perfect..Noi,cei din Boiu nuu avem un drum asfaltat.De ce? Ca primarul ,,Gheorghe Huple,, si-a luat din acesti bani Dacia Duster!!!Sper sa ai accident cu el...tampit. :)))
Postat 21 August 2015, 11:10 de MartiNaFarcas
Rusineeeeeeee
Tarani limitati ce sunteti!!!!
Postat 09 Februarie 2013, 22:05 de Vandamme
Invidie
Bai fratilor va roade invidia ca Bocioc e primar hee lasa ca e bine si asa ca doara traim in romania ,ziceti voi unde nu se fura? Bocioc lasai ca ii roade invidia mai mergi inca un mandat de acuma incolo!!
Postat 06 Februarie 2013, 21:17 de anonym
Mangulita
Primarul din Ciumeghiu, zis Bocioc, este de toata p.u.l.a. Si la propriu si la figurat! Pe langa faptul ca i-o suge permenent lui Cap Mare, arata ca un porc de clisa si este ciuca satului. Sta aplecat in fata oricui, numai sa apuce ceva de supt! Huo, huo, spurcaciune!!!
Postat 27 Ianuarie 2013, 19:43 de Prala
pt romanul beat...complex
Te rog sa comentezi articolul nu comentariile articolului. Mai pune mana pe un manual de gramatica in timpul liber , antrenament la tastatura, etc . Have a nice ........die ..... Nu te agita ca sifonu' . Dacă nu înţelegi ceva roagă pe cineva să-ţi traducă.... cum zici tu........ scris un pic altfel... Pa
Postat 27 Ianuarie 2013, 16:40 de AAAA
confirmi faptul că debitezi argumente cretine
Nu te agita ca sifonu\' . Dacă nu înţelegi ceva roagă pe cineva să-ţi traducă. Nu am spus că nu se fac lucrări de mântială, am spus doar că dacă ştii ceva fă-l pe Bolo. Chestia cu Ciheiul mă deranjază şi pe mine însă nu într-atât de mult încât să mă turez, ajung destul de rar prin zonă şi consider că cei ce tranzitează intersecţia zilnic ar trebui să ia poziţia. Eu am alte ofuri legate de Bolo şi sper că săptămâna asta să reuşesc să fac ceva, dar nu aşa comentând pe marginea unui articol. Fac petiţie şi apoi tirmit şi presei un comunicat.
Postat 27 Ianuarie 2013, 13:34 de românul complex
?!?!
Pt Roman complexat ...poate o fi argumentul meu de cretin cum zici tu desi dupa fraza asta ti-ai cam dat cu sapa-n cap dar hai sa fie ...tu zici ca in Oradea nu sunt facute lucrari de mantuiala..numai asa ca esti frate cu Bolojan sa nu vezi....hai sa-ti dau un ultim exemplu pe care puteai face probabil inca un dispensar de ala de doi lei.........sa faci sensul giratoriu de la Real si dupa aceea sa-l nivelezi tre sa fii foarte gandit ,sa faci sens giratoriu catre un posibil viitor cartier de case cu un drum de ala noroi 100% cand vine ploaia (Grigorescu) si sa nu faci la intersectia cu Cihei unde te iau toti dracii cand vrei sa iesi. and banii bagati la FC Bihor samd sume sanatoasemilioane... nu 120000 E ...... acum inteleg de ce esti complexat ca nu gandesti mai mult decat unul care critica ce crede nu ce trebuie....ca sa nu zic altceva si totus..........i am impresia ca esti ala din poza de postezi si ma faci cretin eu nu am vrut sa jignesc asa arat fata lui de om beat scuze poate no fi asa sau o fi....
Postat 27 Ianuarie 2013, 08:29 de AAAA
ce aş fi vrut să zic
În loc să -mi spun părerea pierd vremea cu cretinii. În fine, să spun şi eu ce aş fi vrut să scriu. De afară clădirea arată foarte bine (din trecerea maşinii, fără a avea timp să sesizez că s-a desprins gresia şi lambriurile) păcat însă că s-a ajuns la o astfel de situaţie. Pe de altă parte sper să pice tot pentru că asta merită, nu Huple ci toată comuna. Dacă 11 (sau câţi o avea) cretini care se cred ăi mai răsăriţi din comună au votat în Consiliul Local că sunt de acord să facă acoperişul fără scândură şi folie protectoare ci doar cu leţuri atunci îşi merită soarta, ei şi cei care i-au ales. Nu se poate ca o comună întreagă să aprobe un bou decât dacă nu sunt capabili să dezvolte mai multă inteligenţă.
Postat 26 Ianuarie 2013, 08:22 de românul complex
zic ş eu
@AaAA - culoarea primarului e în curs de schimbare în ceea ce priveşte culoare, e un cunoscut cameleon. Argumentul tău e de cretin. Se fac lucrări de mântuială în Oradea? Sunt convins că sunt jurnalişti în Oradea care abia aşteaptă să i-o tragă lui Bolojan. Dacă ştii ceva ia-i pe micuţi şi fă-l pe Bolo. @Oradean - după ce citeşti articolul roagă pe cineva să ţi-l şi explice. Undeva scrie: \"Huple a realizat întreaga lucrare, de la temelie la acoperiş, \"în regie proprie, cu angajaţii Primăriei\", adică un zidar-zugrav-faianţor, un buldo-excavatorist şi încă vreo trei oameni buni la toate\". @cap mic - Să de Dumnezeu să-ţi pice tavanul casei în cap, să vedem cum reacţionează un om inteligent ca tine.
Postat 26 Ianuarie 2013, 08:07 de românul complex
Bravo Bihoreanule, sunteți cei mai tari din parcare
Măi Sotoc-pescar-cu veleități-nereprimate-de braconier, crezi că dacă oamenii ăștia ar fi avut un proiect de la un inginer bețiv ca tine, ori un diriginte de șantier după chipul și asemănarea ta, mereu cu ochii roșii și limba împulecată, ar fi fost mai câștigați? Spune tu, Sorine, drept, cu ce ieșire în decorul de doi bani te-or momit alde Roxin, de-ai comis o anchetă de * ca prezenta?
Postat 26 Ianuarie 2013, 00:00 de cap mic
Articol inconplect.
Ce firma de constructii a executat lucrarea? De ce nu spuneti nimic despre firma care sia batut joc de banii Primariei, totusi sint 5,3 miliarde nu doi lei, de ce protejati inconpetenta constructorului.
Postat 25 Ianuarie 2013, 20:07 de Oradean
????
Daca voi sunteti impartiali, desi dupa ce am citit articolul respectiv am vazut ca primarul nu-i din partidul cui trebuie,ia uitati cate lucrari se fac in Oradea cu bani mai multi si mult mai prost facute voi va uitati la un amarat de sat cu buget cat zece blocuri in Oradea???? sa-l dati exemplu ........ p.s. ala din poza de la Usl ori e baut ori asa e el .......
Postat 25 Ianuarie 2013, 16:33 de AaAA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON