URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2022, 19:20

Președintele Ucrainei, discursul în Parlament: Apel la România și la firmele românești să ajute la refacerea țării devastate de război (FOTO/VIDEO)

Președintele Ucrainei, discursul în Parlament: Apel la România și la firmele românești să ajute la refacerea țării devastate de război (FOTO/VIDEO) Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Președintele Ucrainei, discursul în Parlament: Apel la România și la firmele românești să ajute la refacerea țării devastate de război (FOTO/VIDEO) Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Președintele Ucrainei, discursul în Parlament: Apel la România și la firmele românești să ajute la refacerea țării devastate de război (FOTO/VIDEO) Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Președintele Ucrainei, discursul în Parlament: Apel la România și la firmele românești să ajute la refacerea țării devastate de război (FOTO/VIDEO) Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Președintele Ucrainei, discursul în Parlament: Apel la România și la firmele românești să ajute la refacerea țării devastate de război (FOTO/VIDEO) Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Președintele Ucrainei, discursul în Parlament: Apel la România și la firmele românești să ajute la refacerea țării devastate de război (FOTO/VIDEO) Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut, luni seară, un discurs în plenul reunit al Parlamentului României. Între altele, el a spus că acest genocid trebuie oprit, a făcut un apel la susţinere pentru refacerea vieţii în Ucraina şi s-a arătat convins că România şi firmele româneşti vor participa la refacerea ţării distruse de război, după ce forţele ruseşti se vor retrage.

Imaginile dezastrului

Luarea de cuvânt a preşedintelui ucrainean a venit la doar câteva ore după ce acesta s-a deplasat în oraşul Bucha, unde au fost găsite - împrăştiate pe străzi ori înhumate în gropi comune - cadavrele a sute de civili, după retragerea forţelor ruse. A fost pentru prima dată de la începutul războiului (din 24 februarie), când preşedintele ucrainean a ieşit din Kiev.

De altfel, discursul lui a început cu un film şocant cu masacrul din Bucha.

"Până acum, peste 300 de oameni au fost torturaţi la Bucha. Oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu, au fost cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în ceafă", a spus Zelenski, vorbind despre imaginile care au şocat Europa.

Marcel Ciolacu, Florin Cîţu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Între altele, în discursul său, preşedintele ucrainean a făcut o trimitere inclusiv la trecutul comunist al ţării noastre, amintind de dictatorul Ceauşescu şi de regimul bazat pe repreziuni, spunând că trăgea ţara în jos şi izola România.

"Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat, doborând un regim inadecvat", a spus Zelenski. "Ceauşescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinşi de nimic cei care dau ordine criminale", a mai spus el.

Să oprim genocidul

"Stimaţi români, împreună trebuie să oprim aceşti oameni care vor genocid în Europa", a îndemnat Zelenski, arătând că ţara sa nu este singura ţară vizată de Rusia.

Zelenski a subliniat că pe teritoriul Ucrainei nu se decide doar soarta acestei ţări, ci "se decide soarta întregii Europe Centrale şi a regiunii Mării Negre". "Apărând libertatea Ucrainei înseamnă să protejezi securitatea Europei", a arătat el. 

De asemenea, el a vorbit şi despre stabilitate în regiune. "Este fundamental să apărăm şi independenţa şi stabilitatea Moldovei", a mai spus preşedintele Ucrainei.

"Sancţiunile împotriva Rusiei trebuie înăsprite"

În acest context, preşedintele Ucrainei a vorbit şi despre sancţiunile aplicate Rusiei de comunitatea internaţională, arătând că după mai bine de 40 de zile de război nu au reuşit să o oprească.

"Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina şi cu toată Europa, de aceea trebuie să fie privată de toate resursele. Trebuie să închideţi porturile pentru navele ruseşti, să opriţi tranzitul mărfurilor spre Rusia şi din Rusia. Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susţină Ucraina", a adăugat Volodimir Zelenski.

Potrivit preşedintelui Ucrainei, acum se decide cine va câştiga "acest război: libertatea sau tirania?". "Fiecare trebuie să facă tot ce poate pentru ca militarii ruşi să răspundă în faţa legii", a adăugat Volodimir Zelenski precizând că trebuie înăsprite sancţiunile împotriva Rusiei.

"Avem nevoie de susţinere pentru a reface viaţa în Ucraina"

Zelenski a mai spus că militarii ruşi trebuie să răspundă în faţa legii pentru atrocităţile comise pe teritoriul ţării sale şi a vorbit despre reconstrucţie.

Preşedintele Ucrainei a lansat, în discursul de luni, un mesaj către statul român şi către comunitatea de afaceri pentru refacerea Ucrainei, după retragerea trupelor ruseşti.

"Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei după retragerea trupelor ruseşti", "avem nevoie de susţinere pentru a reface viaţa în Ucraina", a mai spus preşedintele Zelenski.

Zelenski, despre refugiaţi şi minorităţi

El le-a mulţumit şi românilor pentru ajutorul acordat refugiaţilor.

"Sper că vom avea condiţii în care Rusia să renunţe la război, iar aceşti oameni să se poată întoarce acasă, în Ucraina", a mai spus el.

De asemenea, în discursul său, a promis şi deschiderea unui dialog cu România în privinţa protecţiei minorităţii româneşti din Ucraina.

"Susţinerea şi respectul reciproc al popoarelor noastre este o bază pentru o apropiere mai mare. Când situaţia va permite vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecţie a minorităţii româneşti din Ucraina, să asigurăm toată susţinerea. Viitorul nostru este împreună", a spus Zelenski, potrivit HotNews.ro.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Discurs cu probleme tehnice şi ridicol, amatorism românesc

De precizat că, în condiţiile în care transmisiunea a fost asigurată de Parlamentul României, discursul lui Zelenski a fost bruiat de probleme tehnice. 

Începutul discursului preşedintelui Ucrainei nu s-a auzit, iar când problema a fost remediată, nu s-a auzit traducerea.

În schimb, un aspect ridicol, remarcat de jurnalistul Florin Negruţiu, de la Digi24, pe pagina sa de Facebook, a fost că preşedintele Senatului, Florin Cîţu "s-a adresat plenului Parlamentului cu "onorată instanţă", iar apoi l-a invitat pe "Excelenţa Sa" Ciolacu la microfon. Am auzit ce a spus Cîţu, ce a spus Ciolacu şi la final ce a spus Ciucă, invitat să tragă concluziile. N-am prea auzit ce a zis Zelenski", a notat Negruţiu, adăugând:

"E prima intervenţie a lui Zelenski după ce a fost la gropile comune de la Bucha (a şi arătat imagini de la faţa locului). Atenţia întregii lumi era maximă pe acest discurs. L-am tratat cum ne pricepem mai bine: româneşte, amatoristic, cu merge şi aşa...", a mai remarcat jurnalistul.

Potrivit HotNews.ro, de la invazia Rusiei în Ucraina, Volodimir Zelenski a avut intervenţii în parlamentele a numeroase state occidentale, cerând ajutor pentru ţara sa. El a vobit în parlamentele din Marea Britanie, Canada, SUA, Germania, Italia, Israel, Polonia, precum şi în Parlamentul European. De asemenea, el a avut o intervenţie şi la summitul extraordinar al NATO la care a luat parte şi preşedintele american Joe Biden.

Şedinţa din plenul reunit al Parlamentului României a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor războiului şi a fost deschis de discursurile preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, respectiv cel al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Vezi mai jos şedinţa cu discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
CrisDumi aka KP
Te tragi pe coai, pana la pandemie lingeai la PZD, acum faci traseul AUR-PUTIN SOSOACA. Trădezi tara, neamul, istoria și limba, asta esti tu , o propaganda din 1945.
Postat 05 Aprilie 2022, 22:21 de Sandu2100
@mitru
Faci parte dintre trădătorii neamului, care te vinzi pentru un burger de la McDonald. Bați câmpii cu AUR-ul tău cu tot. Iar de ruși să aud doar atunci când se cântă prohodul. Suntem destui care nu simpatizăm cu absolut niciun partid, care vrem să ne croim singuri destinul, nu pupând fundul celor de la Washington, Bruxelles, Berlin, etc. Huoooo, lingăule.
Postat 05 Aprilie 2022, 20:52 de KP
Ardem Uniti Romania
KP si valorile retrograde ale AUR... dar nationalistii AUR ce ar face daca ne-ar invada Rusia? I-ati intampina cu flori si steaguri, v-ati trada tara si ati fi complici la uciderea a mii si mii de romani, doar ca sa va impuneti valorile retrograde!
Postat 05 Aprilie 2022, 14:41 de mitru
Zelenski e din alta liga!
Tipul e mult peste oricare politician din UE! Doi actori au scris istorie, ambii in lupta cu imperiul raului, urss/rusia: Ronald Wilson Reagan si Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski.
Postat 05 Aprilie 2022, 13:18 de pinonel
CrisDumi aka KP
Toata chestia asta cu Rothschild, Bill Gates e conspiratia Rusa pradusa in propagandă. Hai sa ne amintim de de genocidul comis de Rusi la Fântână Albă, cand Rusii au făcut un coridor uman si au tras în Romani , exact asta fac si acum. Si este o categorie de bolnavi cu capul care cred in Mulder si Scully
Postat 05 Aprilie 2022, 10:29 de Sandu2100
CrisDumi aka KP
Mai mare mincinos esti tu cu propaganda comunistă, defapt asta faci aici, minți si fabulezi . Cat despre reconstructie, înainte nu vorbea nimeninde reconstructie. Rusii atacă, și aia gandesc , ca tine. Zelensky e pe front, la Bucea au fost crime comise de cavaleria lui Putin. Rusul idiot din naștere, nici nu stie ce a fost la Cernobil. Zelensky nu poate fi si evreu, și fascist si nazist, dar Putin poate fi un idiot mai mare ca Hitler. Asta e armata Rusiei, prosti si mulți, e buna sa se bata cu Caucazul de nord, in '45 Stalin a avut noroc cu Americanii
Postat 05 Aprilie 2022, 09:51 de Sandu2100
1.000 de miliarde USD trebuie pentru refacerea Ucrainei.
100 a plătit Rotchild când a cumpărat-o după "maidan". 136 a alocat SUA. 1,3 dă Germania. 0,8 dă Franța. Ș.A.M.D. Restul se constituie din cerșit ... unde cerșetorul, care i-a scuipat pe toți din jurul lui, vine acum cu batista ca să șteargă rușinea.
Postat 05 Aprilie 2022, 08:11 de KP
Sandu, măscăriciul profascist.
1). Zelensky nu a luptat o zi măcar pe front, cele câtea fotografii cu el în uniformă militară fiind strict publicitare. 2). Zelensky e un mincinos notoriu, după cum l-a desconspirat Washington Post, cazul Bucha fiind una dintre marile minciuni propagandistice, la fel ca radiațiile de la Cernobâl sau bombardamentul de la spitalul din Mariupol. 3). Zelensky e un evreu fascist, care conduce ce a mai rămas din Ucraina alături de partidelele parlamentare de extremă dreapta și de facțiunile paramiliare naziste care sunt încorporate armaei ucrainene. 4). Zelensky este un corupt notoriu, fiind un exponent al oligarhilor ucraineni care-l controlează. Așa că, lasă poveștile de prost pentru proști.
Postat 05 Aprilie 2022, 07:32 de KP
Felicitari Zelensky
In ultima 120 de ani e singurul lider care a luptat alături de armată pe front, cu o exceptie HORTI, dar el a stat mai in spate si a ordonat sa i se aduca un cal alb ::::))))) Între timp agresorul Putinsky se ascunde in buncar si isi roade unghiile . Probabil in urmatoarea 100 de ani popoarele nu or sa mai aibă un lider ca el.
Postat 04 Aprilie 2022, 21:52 de Sandu2100
profesionist diplomat, stie sa propuna fiecarei tari ceva pe coarda lor sensibila
Da, ne pasa de Moldova si nu vrem ca fratii nostri moldoveni sa treaca prin dureri precum cele ale veicinilor ucranieni. Da, vrem sa ne crestem mica noastra economie, si sa vedem firme nationale romanesti ca devin multinationale, puternice in regiunea europei centrale si de est, cu exporturi pe piata ucraniana. In numele valorilor liberale si democratice si umane (cand vezi astfel de crime), aparam Ucraina trecand peste anumite bule negre ale lor, chiar desi ne afecteaza si pe noi preturile la energie :( , primim si refugiati din cultura ortodoxa, apropiata de a noastra care au drag de munca in firmele romanesti. Si intelegem realismul, nu doar idealismul, si ca daca occidentul nu se opune dictatorilor, acestia doar devin mai curajosi.
Postat 04 Aprilie 2022, 20:19 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON