URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2022, 22:33

Masacrul de la Bucha a șocat Europa. Zelenskyi: „Mamele soldaților ruși să vadă imaginile. Priviți ce nemernici ați crescut”

Masacrul de la Bucha a șocat Europa. Zelenskyi: „Mamele soldaților ruși să vadă imaginile. Priviți ce nemernici ați crescut” (foto: Libertatea.ro, Profimedia)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imaginile din orașul ucrainean Bucha, de lângă Ucraina, unde după retragerea soldaților ruși au rămas pe străzi numeroase cadavre de civili, au șocat întreaga Europă.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a descris imaginile ca fiind „intolerabile” și a spus că Rusia va trebui să răspundă pentru aceste atrocități comise împotriva poporului ucrainean, scrie Digi24.ro.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că aliații occidentali vor stabili noi sancțiuni împotriva Rusiei în următoarele zile, după atrocitățile comise de soldații ruși la Bucha, pe care le-a calificat drept crime de război. „Vom continua să punem arme la dispoziţia Ucrainei astfel încât această ţară să se poată apăra împotriva invaziei rusești”, a mai declarat Scholz.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept „inacceptabile" decesele civililor din Bucha, iar Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a spus la rândul ei că este șocată de acest masacru și a decretat o zi de doliu național în memoria victimelor din Ucraina. 

„Un pumn în stomac”

Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a pronunțat și a spus că autorii acestor crime trebuie trași la răspundere de justiția internațională. „Condamn cu tărie atrocităţile oribile comise în Bucea şi în alte oraşe din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie să fie traşi la răspundere de justiția internațională. România sprijină pe deplin o anchetă amănunţită făcută de Curtea Penală Internațională”, a scris Aurescu, duminică, pe Twitter.

De asemenea, șeful diplomației americane, Antony Blinken, spune că imaginile din Bucha sunt ca un „pumn în stomac” și că cei responsabili de aceste odioase crime de război trebuie să fie trași la răspundere.

„Un genocid”

Președintele Volodimir Zelenskyi a descris situația drept un genocid și a transmis că imaginile ar trebui văzute de mamele soldaților ruși. 

"Mamele soldaților ruși ar trebui să vadă asta. Să vadă ce nenorociți au crescut. Asasini, jefuitori, măcelari", a scris el pe Facebook. Președintele Ucrainei a publicat la rândul său fotografiile cutremurătoare din orașul Bucha.

În plus, autoritățile din Ucraina au acuzat că un alt masacru s-a petrecut și la Irpin, unde militarii ruşi sunt acuzați că au ucis femeile din localitate şi au trecut apoi cu tancul peste ele. 

Rusia acuză o înscenare

Pe de altă parte, Rusia a negat masacrul. Ministerul rus al Apărării a spus, duminică, că forțele sale nu au ucis civili în Bucha, și a susținut că imaginile și știrile cu civilii morți și lăsați pe străzi sunt false, scrie AFP.

„În perioada în care această localitate se afla sub controlul forțelor armate ruse, nici un localnic nu a suferit acțiuni violente”, a precizat ministerul rus al Apărării.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul a susținut și că în imaginile video din Bucha, unele cadavre s-ar mișca, dovadă că imaginile nu sunt autentice. Jurnaliștii BBC din Moscova au relatat că au verificat cu atenție imaginile, inclusiv derulând cu încetinitorul, și nu au observat vreo mișcare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
unu
Tac ăștia pro-Rusky, pt ca isi doresc asta pt România
Postat 04 Aprilie 2022, 23:01 de Sandu2100
si tac toti activistii prorusi si tot corul de lauda a lui Orban
zici ca stirea nu exista, nu mai stiu sa citeasca, sau nu au curaj sa vada pozele. Important e ca Putin e ala bun, si occidentul e plin de criminali. Zici ca armata americana cu rachete Patriot la Deveselu, tot pune pusca la gatu oltenilor sa le zica "davai ceasu, se confisca!"
Postat 04 Aprilie 2022, 17:59 de unu
Ungurii de ce sa nu vada inaginile?!
Sau ei au o fire mai simtitoare si s-ar putea sa-i loveasca vreo molima, sa se sinucida in masa cand ar realiza ce nemernic au votat? Nu stiu, zic!
Postat 04 Aprilie 2022, 17:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON