URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 August 2022, 12:40

Premieră în Bihor: Au fost montați stâlpișori reflectorizanți în curba de pe DN19, dintre Oradea și Biharia, unde un motociclist a murit nevinovat (VIDEO)

Premieră în Bihor: Au fost montați stâlpișori reflectorizanți în curba de pe DN19, dintre Oradea și Biharia, unde un motociclist a murit nevinovat (VIDEO) (sursa imaginilor: Facebook, grupul INFO TRAFIC BIHOR & ORADEA / Ligia Sas și Comunitatea Moto Oradea)

În premieră, autoritățile din Bihor au montat stâlpișori reflectorizanți care despart sensurile de mers pe o șosea din județ. Mai precis, stâlpișorii au fost puși în curba deosebit de periculoasă dintre Oradea și Biharia, unde a murit nevinovat săptămâna trecută orădeanul Mircea Lațcău (40 de ani), care circula regulamentar pe o motocicletă Harley Davidson când a fost izbit de o autocisternă, al cărei șofer, care rula cu viteză prea mare, a pierdut controlul și a intrat pe contrasens. 

Stâlpii reflectorizanți au fost montați joi în cadrul unui proiect pilot gândit de Secția Drumuri Naționale Oradea (din cadrul Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj-Napoca), alături de Poliția Rutieră Bihor.

„Inițial, am discutat să montăm parapete acolo (n.r. – o soluție cerută de unii șoferi în astfel de zone sensibile), însă, nu putem să facem asta din cauza razei mici a curbei. Un parapet are o lungime de 6 metri, nu am putea să-i îmbinăm”, a precizat pentru BIHOREANUL ing. Traian Bulzan, șeful SDN Oradea. 

Potrivit acestuia, soluția identificată a fost cea a instalării acestor stâlpișori reflectorizanți pe axul drumului, pe o suprafață de 200 de metri, pe care șoseaua este curbată. „Vizibilitatea este mai clară pe timp de noapte și, totodată, și ziua, și noaptea, scopul este ca acești stâlpișori să-i avertizeze pe șoferi să reducă viteza. În acea zonă este o limită de viteză de 50 de kilometri pe oră”, a explicat Bulzan. 

Reprezentantul Secției Drumuri Naționale spune că, de altfel, zona este semnalizată corespunzător și că, de vină pentru accidente este tocmai viteza necorespunzătoare cu care conduc mulți dintre șoferi. „A fost al treilea accident mortal în zona respectivă (n.r. – accidentul în urma căruia un motociclist a murit). Drumul este semnalizat, are o limită de viteză de 50 de kilometri. Din păcate, la noi în țară nu se ține seama de indicatoare. Prin montarea acestor stâlpișori, noi am suplimentat măsurile și sperăm că vor avea efect”, a precizat acesta. 

Este prima soluție de acest gen aplicată pe șoselele din Bihor, potrivit ing. Traian Bulzan. Acesta spune că, dacă va da roade, măsura ar putea fi implementată și în alte zone, cum ar fi pe DN79, tot într-o curbă, lângă intrarea spre Aeroportul Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
nu inteleg
nu inteleg de ce nu dubleaza postiunea pana la intrarea in Biharia. Nu e saptamana sa nu fie un accident pe portiunea asta de drum. Demult trebuia dublat drumul sa nu vorbesc de centura ocolitoare a comunei ca intram in treburi tenebroase financiar. Bugetarii judeteani niste jeguri puturoase, incompetente, talhari de profesie fara nici o viziune, chef de munca, prezenti cu trup si suflet doar in ziua de leafa!
Postat 06 August 2022, 10:12 de scortosul
slab....
Altele sunt problemele aici. 1. Boala soferului roman ia curba cu bolta si patrunde pe contrasens.....mama i-a dat drum impreuna cu permisu' , iar 2. in curba, motoclistul roman o ia pe langa banda despartitoare in curba ca deh exista elan. De stiut la moto nu te apropii de linia despartitoare in curba, te mentii pe dreapta, maxim pe mijloc. De ce toate astea? Nu poti gresi de multe ori pe motor exemplu clar . R.I.P. Mircea. NB aprofundati legile nescrise ale motociclismului NU sunt in lege si nici nu se invata.
Postat 05 August 2022, 21:57 de Christa
Frectie la picior de lemn
E cum a zis @cititor. Stalpisorii nu asigura nicio protectie. Vine unul cu un TIR cu viteza si-i rascheteaza pe toti in 2 secunde. Rugam pe Bihorel sa mai faca niste poze peste 2 saptamani. O sa mai fie 3-4 bucati erecte, restul o sa astepte viagra pe marginea drumului
Postat 05 August 2022, 16:34 de Kid
Pe lângă stâlpișorii fără soț
Trebuia montată și o cameră de supraveghere. Nu de alta dar să-i vadă lumea pe toți deștepții care, obișnuiți fiind să taie curbele, vor știrbi șirul de stâlpi. Dar și mai bine ar fi ca pe baza imaginilor să li se taie și niște amenzi grase, ca se le taie pofta de a mai tăia curbele. Să nu mai pătrundă pe contrasens, ci să pătrundă înțelesul vorbei: unde tai și unde crapă!
Postat 05 August 2022, 15:44 de FaBULA
e din plastic, deci nu au rezolvat absolut nimic...
Toate accidentele in curbele aceea a fost din cauza vitezei mari si depasiri pe linia contiuna. Sa zicem ca in curba nu o sa mai depaseste nimeni, dar sper ca nici pana acuma nu in curba au depasit ci in linia dreapta intre cele 2 curbe, unde nici acum n-au pus plastic din cate vad, iar cei care vin cu viteza plasticul aceea e ca o hartie, nu face nimic. Deci iar au facut ceva ca sa nu zice nimeni ca n-au facut, dar mare folos pentru a prevenii accidentele nu prea au facut
Postat 05 August 2022, 14:07 de cititor_
se poate si altfel
se poate folosi parapetul de beton turnat in situ - similar cu cel din zona aeroportului... si atunci dispare "problema" cu raza curbei
Postat 05 August 2022, 13:48 de danzigk
Radar fix trebuie acolo
Și mai vin și bani la buget
Postat 05 August 2022, 12:49 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON