URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
04 Mai 2022, 12:21

Premieră de gală a documentarului „Spioni de ocazie” la Oradea. Povestea unor tineri trimiși în România, în al Doilea Război Mondial (VIDEO)

Premieră de gală a documentarului „Spioni de ocazie” la Oradea. Povestea unor tineri trimiși în România, în al Doilea Război Mondial (VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Spioni de ocazie / Occasional Spies)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Transilvania Film organizează sâmbătă, ora 19, la sala Filarmonicii de Stat din Oradea, premiera de gală a documentarului „Spioni de ocazie" în regia Oanei Bujgoi Giurgiu.

Filmul prezintă o poveste bazată pe fapte reale despre mai mulţi tineri care sunt recrutaţi şi trimişi în ţările lor de origine de britanici, inclusiv în România, pentru a obţine informaţii despre germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi, îndeosebi americani, căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Nu se ştia dacă au fost executaţi sau dacă au fost luaţi prizonieri. Pentru a da de urma prizonierilor şi a organiza o potenţială evadare era nevoie de o forţă operaţională în teren, de care British Intelligence nu dispunea. Biroul MI9 din Cairo a venit însă cu o propunere surprinzătoare: găsirea unor agenţi în rândul tinerilor sionişti care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Mossad, care se ocupa de extragerea evreilor din Europa, i-a recrutat, dându-le sarcini suplimentare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală", se arată într-un comunicat transmis de organizatorii galei.

La eveniment va fi prezentă și regizoarea lungmetrajului, care la final va răspunde curiozităţilor publicului.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Paul Ipate, Daniel Achim, Ioan Paraschiv, Mihai Niţă, George Bîrsan, alături de mulţi actori neprofesionişti. Montajul îi aparţine Letiţiei Ştefănescu, imaginea lui Alex Gâlmeanu (foto) şi Mihai Tănase (video), sound design-ul, lui Sebastian Zsemlye, iar muzica originală este compusă de Matei Stratan.

Vezi trailerul filmului: 

Filmările au avut loc în România, Israel şi Slovacia.

"Spioni de ocazie" a avut premiera la Transilvania International Film Festival 2021 și a fost inclus şi în programul ediţiei TIFF din acelaşi an de la Oradea. 

De asemenea, în comunicat se mai arată că filmul a obţinut Menţiunea Specială a Juriului în cadrul Competiţiei Româneşti la Astra Film Festival Sibiu 2021, a făcut parte din selecţia Festivalului Cine Fest Miskolc (Ungaria) 2021 şi a New Jersey Jewish Film Festival 2022.

"Oana Giurgiu a debutat în regie cu un documentar istoric de lung metraj, Aliyah DaDa, proiectat în premieră în 2015 la Astra Film Sibiu şi IFF Ierusalim, şi a câştigat Premiul pentru Cel mai bun Documentar Românesc la Premiile Gopo 2015. Oana este director executiv al Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi a făcut parte din echipa de producţie a unora dintre cele mai importante filme româneşti din ultimii ani", au mai scris reprezentanţii Transilvania Films.

Tichetele pentru premieră s-au pus deja în vânzare, la prețul de 20 de lei, pe site-ul Bilete.ro. Documentarul este produs de LIBRA Film şi distribuit de Transilvania Film.

În această perioadă, „Sponi de ocazie” poate fi vizionat și la Cinema Palace din Oradea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON