URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 15 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vă mai amintiți ce circ a fost cu construirea podului din zona Sovata? Sau ce scandal cu drumul expres, unde specialiști în trafic (probabil în traficul de țigări) estimau că pe acesta nu va circula nimeni, iar acum se merge aproape bară la bară? Dar despre inutilitatea pasajului Magheru, unde Primăria e acuzată că n-a făcut destul de larg subteranul, pentru parcarea mașinilor celor care își scot copiii de la Oltea Doamna?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.
13 Mai 2022, 08:01

Prădători pe internet: Experienţe traumatizante ale unor tinere din Bihor care au ajuns victime în urma unor "aventuri" online

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu e atentă la ora de matematică. Se gândeşte la iubitul virtual. Aşteaptă pauza ca să-şi verifice mesageria de Instagram. Oh, da, i-a scris! I-a spus că are un corp frumos, cu forme apetisante şi că ar vrea s-o vadă fără haine. E bărbat în toată firea, dar contează? Naivă, acceptă să-i trimită câteva poze deocheate...

Trei eleve au acceptat să povestească BIHOREANULUI cum au ajuns victime ale unor bărbaţi care le-au "agăţat" pe internet şi cum au reuşit să scape de ei, fiindcă aceştia nu erau ce-şi închipuiseră. Din motive lesne de înţeles, îşi spun poveştile sub alte identităţi decât cele reale...

Uşor de manipulat

Ioana Indries politista IPJ BihorRomânia nu are date statistice care să indice numărul minorilor abordaţi de adulţi pe internet, dar mulţi dintre cei ajunşi în atenţia Poliţiei pentru pornografie infantilă, corupere de minori sau act sexual cu minori şi-au racolat victimele online, profitând de naivitatea lor.

"Copiii ştiu să folosească tehnologia şi descoperă rapid informaţii, dar sunt uşor de manipulat, iar infractorii au devenit tot mai versaţi şi găsesc noi metode de a ademeni minorii", spune comisarul-şef Ioana Indrieş (foto), de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Bihor.

Adolescentele par prada perfectă. "Se află la vârsta formării imaginii despre masculinitate. Avansurile unui bărbat matur pot să fie flatante la început. Impactul depinde de vârsta fetelor şi cât de departe merge interacţiunea. Sunt copile care intră în jocul prădătorilor", explică psihologul Corina Lupău.

Profil de prădător

Corina Lupau psihologCine sunt perverşii care sucesc minţile fetelor? Pot fi pedofili, traficanţi de carne vie sau inşi cu probleme de natură psihologică. "Sunt cei care îşi asumă mai greu o relaţie bazată pe responsabilităţile pe care le implică maturitatea. Alţii sunt angajaţi într-o relaţie probabil disfuncţională sau erodată. Mai pot fi bărbaţi aflaţi în criza vârstei a doua care încearcă să-şi valideze masculinitatea. Pentru asta aleg victime sigure, fără experienţă de viaţă şi de multe ori fără apărare", detaliază Corina Lupău (foto).

Unii reuşesc să cucerească adolescente prin intermediul unor conturi false pe Facebook şi Instagram, publicând fotografii ale altor bărbaţi tineri şi arătoşi care să atragă victime în discuţii. Alţii le trimit cereri de prietenie de pe conturile lor reale şi încearcă să le seducă.

"Ar vrea să facem prostii"

Alexandra (16 ani), din Sânmartin, a fost "agăţată" la câteva luni după ce şi-a primit buletinul. "O prietenă de 17 ani avea un iubit nou, de 20 şi ceva de ani. M-a tot chemat să ies cu ei, dar ai mei nu m-au lăsat. Într-o zi ne-am întâlnit doar noi două şi ne-am făcut poze. A pus câteva la story, pe Insta, şi m-a etichetat. După câteva minute am primit o cerere nouă de urmărire. Era unul dintre prietenii iubitului ei. Mi-a zis să-i dau accept, că e drăguţ", îşi aminteşte fata.

Tânărul, Ciprian, a flatat-o zicându-i că nu arată de 14 ani, că are forme voluptoase şi e frumoasă. Au comunicat aşa trei luni, timp în care discuţiile au devenit tot mai intime. "Îmi făcea multe complimente şi era glumeţ. Sincer, mereu am fost atrasă de băieţii mai mari. Mă simţeam bine că l-am cucerit. Îmi scria că ar vrea să facem «prostii», doar că eu sunt prea mică, că mă bate la fund şi că sunt ţinută în lesă de părinţi", zice fata.

A lăsat-o în pace cu câteva zile înainte de Anul Nou, pe când o chemase la o cabană, alături de prietena ei. După ce l-a amăgit o vreme, i-a transmis că nu poate să ajungă. "Mi-a dat unfollow, apoi probabil şi-a pierdut interesul când a văzut că nu poate face nimic cu mine", crede Alexandra.

Fraierită de un necunoscut

Rebeca (17 ani) a fost aproape de un rendez-vous cu un necunoscut. La începutul lui 2021 s-a împrietenit, tot pe Instagram, cu un tânăr chipeş care susţinea că e din Salonta şi că are 21 de ani.

"Mi-a scris că lucrează la firma tatălui său, că le merge foarte bine şi că i-ar plăcea să-mi cumpere o mulţime de haine. M-am îndrăgostit de el şi i-am zis să ne vedem, fără să ştie părinţii, dar el a amânat întâlnirea", povesteşte orădeanca. Vorbea cu el zilnic şi se uita minute în şir la fotografiile acestuia. Aşa a observat că unele par să se repete şi au o claritate proastă. A început să aibă bănuieli că ar putea fi un cont fals, fapt ce i s-a confirmat în scurt timp.

"Îi trimiteam poze cu mine, dar nu vulgare. Într-o zi, prin iulie, mi-a cerut însă o poză «mai hot, doar în sutien». Pentru că am refuzat, a devenit agresiv. M-a înjurat şi mi-a trimis o fotografie cu pumnul lui, cu care zicea că o să mă bată. Era o mână groasă şi păroasă, deloc asemănătoare cu mâinile tipului din poze. I-am dat block imediat şi am şters toate mesajele", îşi aminteşte adolescenta.

S-a confesat mamei abia după câteva luni. Când a deblocat contul de Instagram, la cererea părinţilor, numele tânărului era deja modificat şi nu mai avea fotografie de profil.

Fotograful pervers

Chiar dacă nu sunt constrânse fizic de bărbaţii care le fac avansuri pe reţelele de socializare, fetele pot rămâne cu traume în urma interacţiunilor cu aceştia.

Maia (18 ani), din Oşorhei, a fost păcălită acum doi ani de un fotograf din Oradea. "I-am dat accept pe Facebook pentru că aveam mulţi prieteni comuni. Făcea şedinţe foto în aer liber şi îl urmăream pentru inspiraţie. Avea între 25 şi 30 de ani. Mi-a scris repede după ce ne-am împrietenit", zice ea.

Fotograful a complimentat-o şi i-a zis că ar putea deveni model. I-a cerut câteva poze în haine mulate pe care pretindea că le trimite la o agenţie cu care colaborează. Maia a acceptat, iar apoi i s-au cerut altele, în lenjerie. "Îmi spunea: «Sper că nu eşti pudică. Lucrez numai cu profesioniste. Unele fete acceptă şi fotografii nud, sunt deschise la minte». Am fost fraieră, aşa că i-am trimis două fotografii în lenjerie, însă de la gât în jos. Mi-a zis că mai are nevoie, dar l-am refuzat", îşi aminteşte tânăra.

În următoarele zile, bărbatul i-a cerut insistent alte imagini, ba chiar a ameninţat-o că le face publice pe cele pe care deja le avea. Copleşită, l-a scos de la prieteni, apoi i-a raportat contul pe motiv de hărţuire, iar în final l-a blocat.

Frica de bărbaţi

Maia nici n-a putut să-şi spună păţania părinţilor. "Mi-e teamă că va posta undeva fotografiile sau poate a şi făcut-o. Doar câtorva persoane le-am povestit. Cu mama nu am o relaţie foarte bună, iar tata lucrează în străinătate, aşa că nu cred că vor afla prea curând", zice fata.

De atunci mulţi băieţi au încercat să flirteze cu ea, dar i-a refuzat unul după altul. Acum are o reticenţă faţă de toţi. Face parte, deci, din rândul victimelor cu sechele. "Fetele ar putea avea comportamente de hipersexualizare sau de emancipare sexuală, ori, la antipod, repulsie faţă de sexul opus. Alte efecte pot fi anxietatea, stresul posttraumatic, scăderea stimei de sine, tulburări de comportament, chiulul şcolar, vagabondajul, căutarea unor anturaje promiscue", spune psihologul Corina Lupău.

Specialista susţine că multe asemenea fete suferă din cauza unei relaţii alterate cu taţii lor şi caută ori acceptă atenţia masculină din altă parte. Aşadar, astfel de incidente ar putea fi evitate, dacă în sânul familiei ar exista o legătură strânsă între părinţi şi copii. Dar poate pentru prea mulţi părinţi asta nu este o prioritate sau, mai grav, e un subiect tabu...


ATENŢIE!
Reguli pe internet

Poliţiştii Biroului de Siguranţă Şcolară şi ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii organizează periodic întâlniri cu elevii, învăţându-i să fie precauţi când folosesc internetul. "Trebuie să ştie că nu e bine să accepte cererile de prietenie ale unor persoane pe care nu le cunosc, dar şi că, în cazuri extreme, pot să-i scoată dintre friends folosind funcţiile de blocare sau raportare", explică comisarul-şef Ioana Indrieş.

În ce priveşte mecanismele de apărare în faţa unor prădători virtuali, adolescenţii sunt sfătuiţi să fie atenţi la ce postează. "Un aparent «prieten virtual de încredere» poate folosi ulterior fotografiile şi informaţiile de la copii, acestea putând fi arhivate chiar dacă noi credem că nu mai există", spune subcomisarul Valerian Belciug, şeful Biroului de Siguranţă Şcolară.

Dacă sunt şantajaţi, hărţuiţi sau li se cere să facă fotografii ori videoclipuri cu caracter pornografic în mediul online, tinerii trebuie să ceară ajutorul familiilor şi să depună plângeri la Poliţie.


PERICOLE
Sex cu minori

În ultimii ani, poliţiştii bihoreni se confruntă tot mai des cu victime "agăţate" pe reţelele de socializare. În vara lui 2019, un bihorean în vârstă de 49 de ani, Gavril Demian, a fost arestat după ce a făcut sex cu o fată de 14 ani într-o pensiune din Oradea. A ademenit-o folosind un cont fals de Facebook cu numele "Danyy Danyy Danyy", unde se dădea drept un tânăr chipeş de 26 de ani, care i-a promis fetei că îi va oferi un trai mai bun, ea locuind cu bunica într-un sat din judeţul Cluj şi fiind abandonată de mamă.

Într-o seară, după ce s-a certat cu bunica, l-a chemat pe bărbat să vină să o ia, dorindu-şi să locuiască apoi împreună cu el. Şiret, individul a mers însoţit de o femeie, care a avut rolul de a o aştepta pe fată afară, fără a trezi suspiciuni. "Persoana vătămată nu şi-a dat seama imediat că inculpatul nu este aceeaşi persoană cu cea cu care a conversat pe Facebook, ci doar după câteva minute de parcurs cu maşina. La scurt timp după ce s-a văzut în prezenţa unor persoane necunoscute, persoana vătămată a început să resimtă o stare de frică şi a simulat că-i este rău pentru a opri maşina, având în gând ideea să fugă, dar nu a spus nimic, fiindu-i frică de cei prezenţi. Martorii au arătat că persoana vătămată ar fi mers de bunăvoie cu inculpatul până în Oradea", au consemnat anchetatorii.

În noaptea aceleiaşi zile, fata a acceptat, după mai multe refuzuri, să întreţină relaţii sexuale cu "Danyy", "dorindu-şi ca totul să se termine cât mai repede". Ulterior, autorităţile au descoperit că bărbatul vorbea cu mai multe fete tinere pe contul fals de Facebook şi nu se ştie câte a mai sedus. În final, a fost condamnat la o pedeapsă minoră, de 2 ani şi 6 luni, în 2020, printr-o hotărâre a Tribunalului Bihor, menţinută şi de Curtea de Apel Oradea. Nu a ispăşit toată pedeapsa, fiind eliberat în toamna lui 2021.

Anul trecut, Poliţia Bihor a înregistrat 24 de cazuri de viol asupra unor minori, dintre care 7 în mediul urban şi 17 la sate, precum şi 168 de cazuri de acte sexuale cu minori, 33 în oraşe şi 135 în mediul rural.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Jeeeg
Are un tupeu murdar cum ca ce mentalitate au unele, ca nu sunt iesite prin lume haha pe bune??? Am sa mi deschid mintea pentru tine in numele artei nici n ai cum altfel cred ca esti vreun ferdinando scianna nedescoperit inca
Postat 14 Mai 2022, 00:34 de Downtownmiami
Fotograf de meserie
Domnul in cauza este nimeni altul decat CHRISTIAN FILIPESCU !!:) vai de mine si de mine aceeasi abordare mizera si dizgratioasa, gretos !!!de insistenta, efectiv nu am cuvinte sa descriu dezgustul care il am fata de aceasta persoana josnica . Halalall jalnicc !!
Postat 14 Mai 2022, 00:16 de Downtownmiami
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.745 RON
  • 1 EUR = 4.8909 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON