URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Popice cu tramvaie: Campionatul European al vatmanilor are loc în weekend la Oradea, cu concurenți din 25 de mari orașe (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră în România, Oradea va găzdui întrecerea supremă a conducătorilor de tramvaie din Europa, denumită Tram-EM.

Gazdele îşi propun să facă din aceasta un eveniment atractiv pentru orădeni, chemându-i să vadă probe în care vatmanii vor trebui să "joace" biliard şi popice cu tramvaiele şi invitându-i la apus să se bucure de un concert susţinut de o cântăreaţă în vogă, Irina Rimes.

Vatmanii Europei 

Campionatul European al Vatmanilor (Tram-EM) a ajuns la cea de-a 10-a ediţie. Găzduit până acum de capitale şi oraşe importante, ca Berlin, Bruxelles, Viena sau, cel mai recent, Leipzig, evenimentul este adus la Oradea la invitaţia societăţii locale de transport. 

În 2019, o echipă care a reprezentat oraşul de pe Crişul Repede la această competiţie a reuşit să urce pe podium, căci Cristina Baiduca şi Vasile Balaj (în foto, alături de directorul OTL, Adrian Revnic) au obţinut locul al treilea la nivel european după o întrecere crâncenă. OTL a vrut încă de atunci să găzduiască Tram-EM, însă pandemia i-a amânat planurile. 

Concurs Tramvaie

Până la urmă, competiţia va avea loc la finalul acestei săptămâni în centrul Oradiei, unde vor sosi echipe ce vor reprezenta 25 de oraşe: Barcelona, Basel, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Debreţin, Dresda, Dublin, Florenţa, Gothenburg, Hanovra, Kosice, Kyiv, Leipzig, Málaga, Oslo, Oradea, Praga, Nürnberg, Rotterdam, Stockholm, Szeged, Viena, Varşovia şi Zagreb. 

Unic în ţară 

Tram-EM va acapara sâmbătă, 3 iunie, o parte din centrul Oradiei, în sensul că întrecerea vatmanilor se va desfăşura pe un tronson de 130 metri de pe strada Independenţei şi din Piaţa Unirii, toate echipele urmând să dea probele pe două tipuri de tramvaie din parcul OTL: Astra şi Siemens. Totodată, în Piaţa Unirii vor fi duse câteva food-truckuri, jocuri pentru copii, precum şi o scenă, ca pentru un mic festival. 

După festivitatea de deschidere şi prezentarea echipelor, concursul va începe la ora 11 şi se anunţă spectaculos. "Invităm publicul să vadă un eveniment special, inedit, în Piaţa Unirii, dat fiind că o astfel de competiţie nu a mai fost organizată în România. De altfel, suntem singurii din România (n.r. - reprezentanţii OTL) care am fost prezenţi la campionatele europene ale conducătorilor de tramvaie", spune Marius Nicoruţ, directorul tehnic al OTL.

Biliard pe şine 

Echipele vor fi formate dintr-un vatman, o vatmaniţă şi o a treia persoană care va asigura "asistenţa tehnică". Pentru Oradea se vor lupta - după ce au trecut de o preselecţie internă - Leonte Oniţa şi Karoly Eva. Conform regulilor campionatului european, în calitate de gazde, ei vor intra primii în concurs, urmaţi de reprezentanţii oraşului câştigător în ediţia precedentă, în acest caz Hanovra.

La Tram-EM, prima probă, detaliază Nicoruţ, constă în "atingerea şi menţinerea unei viteze de 25 km/h şi frânarea la punct fix". Cea de-a doua probă se anunţă una atractivă pentru privitori. Pe o porţiune a căii de rulare va fi dusă o masă de biliard, iar vatmanii vor trebui să lovească un tac de mari dimensiuni cu tramvaiul, în aşa fel încât acesta să lovească la rându-i bila albă şi s-o trimită spre o zonă a mesei inscripţionată cu diferite punctaje. Echipa va primi puncte în funcţie de locul unde ajunge bila. Primele două probe vor fi susţinute cu tramvaiul Astra. 

Opriri la centimetru 

Cea de-a treia probă va consta în stingerea rapidă a unui incendiu izbucnit pe calea de rulare. După o pauză de prânz, echipele se vor întoarce la treabă, de data aceasta folosind tramvaiul Siemens. În proba a patra, echipele vor trebui să aşeze un manechin lângă linia de tramvai, într-o curbă, astfel încât să fie cât mai aproape de linie, dar totuşi să nu fie atins de garnitura de tramvai care va trece pe acolo. Concurenţii vor trebui să bifeze apoi şi proba a cincea: oprirea în aşa fel încât uşa a treia a garniturii să fie fix în dreptul unui anumit marcaj. 

În fine, proba a şasea va fi una ieşită din comun: tramvaiele vor trebui să lovească o minge de mari dimensiuni, care, la rându-i, va lovi popice uriaşe amplasate în zona Pieţei Unirii. Vor fi şase popice, iar ţinta va fi doborârea tuturor. 

Irina Rimes

Cei mai buni vatmani ai Europei vor fi premiaţi în Piaţa Unirii, de la ora 16, iar seara, de la ora 21, concurenţii şi orădenii vor fi invitaţi la un concert pe care-l va susţine Irina Rimes (foto). Pentru ca ziua plină de adrenalină să se încheie cu voioşie...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON