URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2022, 11:39

Pompierii au salvat o fetiță de doi ani din Oradea, blocată într-un apartament de la etajul doi, care avea geamurile deschise

Pompierii au salvat o fetiță de doi ani din Oradea, blocată într-un apartament de la etajul doi, care avea geamurile deschise (foto: ISU Crișana / arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii orădeni au fost chemați marți seara să intervină la un bloc de pe strada Spartacus din municipiu, deoarece într-un apartament de la etajul al doilea rămăsese blocată o fetiță de doi ani. 

Mama fetiței, cea care a și sunat la 112, era agitată întrucât geamurile apartamentului erau deschise și se temea că fetița ar putea să cadă.

„Marți, 9 august a.c., în jurul orei 18.00, o femeie a solicitat, prin Sistemul Unic 112, intervenția echipajelor specializate pentru salvarea fiicei sale, care rămăsese blocată în locuința situată la etajul 2 al unui bloc de pe strada Spartacus din Oradea, micuța închizând accidental ușa apartamentului, după ce mama ei ieșise în casa scării. De asemenea, apelanta a precizat că fetița era agitată și plângea, precum și faptul că ferestrele apartamentului erau deschise, fapt ce constituia un potențial pericol pentru micuță”, se arată în comunicatul trimis miercuri de locotenent-colonel Camelia Roşca, purtătoarea de cuvânt a ISU Crișana.

La adresa indicată au fost mobilizați pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea, care, „utilizând scara culisabilă, au pătruns rapid, prin fereastra balconului, în locuință. Ajunşi în interior, salvatorii au deblocat ușa apartamentului, redând-o pe fetiță teafără mamei şi înlăturând, astfel, pericolul producerii unui eveniment nedorit”.

Prin comunicatul de miercuri, ISU Crișana le amintește părinților câteva reguli pentru prevenirea unor astfel de incidente.

Pentru eliminarea riscului de cădere de la înălțime a copilului: 

- Închideți ferestrele în încăperile unde copilul are acces! Când aerisiți locuința, stați în preajma copilului sau utilizați sistemul de deschidere pe verticală a ferestrei;
- Nu amplasați în balcon sau lângă ferestre: mese, scaune, dulăpioare sau orice alte obiecte pe care copilul s-ar putea urca pentru a ajunge la fereastră sau pe marginea balconului deschis;
- Plasele pentru insecte de la ferestre se deschid foarte ușor, iar dacă cel mic/cea mică s-ar sprijini de plasă, ar cădea în afară, de aceea este important să respectați aceleași precauții ca în cazul ferestrelor fără plase de țânțari.

De asemenea, pompierii militari vă recomandă:

- Păstrați în locuri inaccesibile copiilor: chibriturile, brichetele, aprinzătoare aragaz, substanțe toxice, soluții de curățat, medicamente etc.!
- Fixați o ușiță provizorie la scările din interiorul locuinței, atât în partea de sus, cât și în partea de jos! 
- Asigurați-vă că toată mobila din casă și electrocasnicele mari sunt stabile și nu prezintă riscul de a cădea peste copil!
- Montați apărători la colțurile ascuțite ale mobilei!
- Depozitați obiectele ascuțite din casă și gospodărie, în locuri sigure unde cei mici nu au acces!
- Asigurați protecția prizelor din locuință, întrucât cei mici sunt tentați să introducă diferite obiecte în găurile prizelor și se pot electrocuta! Utilizați prize cu capace sau montați apărătoare pentru prize care pot fi găsite în magazinele de profil!
- Acoperiți cu capace grele fântâna și orice recipiente mari cu apă sau cu alte lichide, din casă sau din curte!
- Nu lăsați vase cu apă sau alte lichide ori mâncăruri fierbinți pe aragaz, podea, masă sau în alte locuri accesibile copiilor mici: în momentul în care le-ați luat de pe foc, puneți-le în locuri unde copilul nu ajunge.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON