Sezonul de iarnă continuă să-i surprindă pe români cu temperaturile ridicate şi cu fenomenele meteorologice atipice. La Oradea, joi după-amiază, în jurul orei 17, s-a abătut timp de câteva minute o ploaie cu grindină măruntă.
Pe grupul "Meteo Bihor" de pe Facebook a fost publicat un video cu ploaia cu grindină ce s-a abătut peste localitatea bihoreană Roşiori.
Bucăţile de gheaţă ajungeau la un diametru de un centimetru, la fel de mari ca și cele care au căzut peste Oradea.
Cu puţin timp înainte, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting valabilă joi între orele 16 şi 19, de vânt puternic, pentru mai multe localităţi din Bihor, inclusiv Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş, Aleşd, Săcueni, Ştei şi Valea lui Mihai.
De altfel, şi zona montană a judeţului Bihor se află de joi, ora 14, până sâmbătă, la ora 2, sub incidenţa unui cod galben de precipitaţii şi intensificări ale vântului. De vineri dimineaţă vor fi ninsori şi se va depune un strat de zăpadă.
Potrivit datelor oficiale date publicităţii de Ministerul Mediului, anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România, temperatura medie anuală fiind de 11,77 grade Celsius, cu o abatere termică de 1,55 grade faţă de media perioadei 1981-2010.
De altfel, cea mai mare valoare a temperaturii maxime a aerului a fost înregistrată în Bihor: 39.8°C, temperatură măsurată în oraşul Săcueni, pe 1 iulie 2022.
În contextul prognozei de vreme severă anunţată de meteorologi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor le recomandă bihorenilor:
- Să evite deplasările pe durata manifestării fenomenelor prognozate şi să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care le asigură protecţia.
- În situaţia în care sunteţi surprinşi în zone deschise, trebuie să vă îndepărtaţi rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate şi să identificaţi un spaţiu care garantează protecţia.
- Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.
- Nu în ultimul rând, ISU le recomandă cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.