URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2013, 17:11

Ploaie cu amenzi: raziile Poliţiei Rutiere s-au lăsat cu peste 650 de sancţiuni, cele mai multe date vitezomanilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În perioada 15-17 februarie, poliţiştii Serviciului Rutier şi de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Bihor au derulat o amplă acţiune de control pe principalele şoselele din judeţ. Acţiunea a vizat disciplinarea şoferilor, dar şi prevenirea evenimentelor rutiere, şi s-au soldat cu sute de sancţiuni contravenţionale, plus câteva dosare penale.

Poliţiştii au aplicat 653 de sancţiuni în valoare totală de 116.000 lei, oamenii legii reţinând în vederea suspendării şi 24 de permise de conducere. Au mai fost indisponibilizate 16 certificate de înmatriculare şi s-au întocmit 10 dosare de cercetare penală pentru infracţiuni comise în trafic.

Spaima şoselelor

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Bihor, Alina Dinu, cea mai frecventă abatere constatată a fost excesul de viteză. Astfel, radarele au prins în culpă 389 de şoferi, toţi fiind sancţionaţi contravenţional pentru depăşirea limitelor legale de viteză pe drumurile publice.

Printre contravenienţi s-a numărat şi un orădean de 34 de ani care în după amiaza zilei de vineri 15 februarie rula pe strada Matei Corvin cu 104 km/h. Însă cel mai grav asemenea caz a fost înregistrat duminică dimineaţă, la ora 7:30, pe Calea Sântandreiului, şi l-a avut ca protagonist un orădean de 23 de ani, înregistrat cu 136 de kilometri la oră în zona de limitare a vitezei de deplasare la 70 km/h.

Cu damf la volan

O altă abatere sancţionată de poliţişti în week-end a fost conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Sâmbătă, în jurul orei 04.15, poliţiştii din Beiuş l-au prins pe un adolescent de 18 ani în timp ce conducea un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, având o concentraţie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Duminică la prânz, un sătmărean de 25 de ani a fost depistat în timp ce conducea prin Valea lui Mihai, având o concentraţie alcoolică de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceeaşi zi, în jurul orei 04.20, poliţiştii orădeni l-au prins pe strada Principatele Unite pe un alt şofer inconştient, care avea o concentraţie alcoolică de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Tuturor celor depistaţi la volan sub influenţa băuturilor bachice le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei şi, în fiecare dintre cazuri, a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o concentraţie alcoolică peste limita legal admisă.

Şi beat, şi fără permis

Dintre toate infracţiunile constatate de poliţişti, cea mai gravă a fost depistată în satul Olcea. În jurul orei 02.30, pe drumul judeţean 702/A, poliţiştii l-au prins pe un bărbat de 33 de ani care conducea un moped, fără a avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, şi alcoolizat încât abia stătea în şa. În urma testării, aparatul etilotest a arătat că bărbatul avea o concentraţie alcoolică de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Oamenii legii l-au dus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, după care i-au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale.

Şoferi penali

Controalele din weekend s-au soldat şi cu alt fel de sancţini. Potrivit comunicatului Poliţiei, un şteian a fost prins duminică la volanul unei maşini care avea un număr provizoriu expirat, drept pentru care va fi tras la răspundere pentru punerea în circulaţie a unui autovehicul neînmatriculat.

Un bihorean de 38 de ani din Cheriu a fost oprit sâmbătă în timp ce conducea o dubiţă pe drumul comunal DC 54, omul refuzând să sufle-n "fiolă" şi să-i fie recoltate probe biologice.

Raziile din weekend s-au mai lăsat cu 11 sancţiuni aplicate pietonilor, 32 de sancţiuni pentru punerea în circulaţie a unor maşini cu prezentau defecţiuni tehnice, 7 sancţiuni pentru depăşiri neregulamentare, 10 sancţiuni pentru lipsa documentelor şi alte iar 204 de sancţiuni pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
la panda pe capcane
circul de mai multe ori pe zi pe str. Matei Corvin si este impropiu sa stau cu ochii mai mult pe vitezometru decat sa fiu atent la trafic, este o strada cu 4 benzi si cu toate trecerile de pietoni semaforizate, totusi limita este de 50km/h. Am intrebat un agent de circulatie care-i media vitezei cu care sunt depistati ,,vitezomanii,, pe acest sector de drum si mi-a spus ca undeva la 65 km/h, i-am replicat ca, daca limita ar fi de 70km/h nu ar mai prinde pe nimeni. Cred ca politia isi lasa strazi ,,capcana,, pt soferi altfel nu prea ar mai avea venituri.
Postat 20 Februarie 2013, 09:09 de oradeanul de bine
dezamagit
Dupa noul cod rutier radarele trebuiesc ascunse ? Stau politistii la vanatoare mai rau ca Tiriac si trupa lui la Balc si nimeni nu se sesizeaza. Parca era vorba ca au misiuni de prevenire a accidentelor nu de colectare a amenzilor si vanatoare de cetateni. Halal tara halal oameni .
Postat 19 Februarie 2013, 15:37 de roman fugar din tara
Pe teren
Nu "in perioada " ci zilnic.
Postat 19 Februarie 2013, 09:35 de Oradean
.
Foarte bine cat mai multe amenzi strangeti fonduri, ca doar si voi trebuie sa traiti din ceva...
Postat 18 Februarie 2013, 21:09 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON