URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2017, 01:30

Plin de lume! Legendara trupă ungară Omega a făcut show de zile mari la Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de persoane au mers, duminică seară, în Cetate, la ultima din "Zilele Sfântului Ladislau", pentru a lua parte la concertul legendarei trupe Omega. Curtea fortăreţei a fost plină ochi de oameni, iar în faţa scenei nu aveai loc nici să respiri. Publicul, extrem de entuziast, a cântat fiecare piesă alături de artişti.

Startul concertelor rock a fost dat la ora 18.30, când pe scenă a urcat trupa orădeană Metropol, în componenţa: Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József (chitară şi voce), Trendler József (tobe) şi Virányi Attila (chitară bas şi voce).

Se vedea de la o poştă că cei prezenţi în faţa scenei, în special orădeni de vârsta a doua, erau fani adevăraţi. Oamenii au cântat alături de artişti, piese precum Égig érhetne az ének, Rum Blues sau Az otthon melege, iar unul chiar avea cu el un vinil pe care scria numele trupei orădene. Formaţia a interpretat, cu excepţia câtorva strofe, versiunile maghiare ale melodiilor din repretoriu, nu şi pe cele în limba română.

În jurul orei 21, când pe scenă au ajuns membrii Omega, Cetatea era și mai aglomerată. Standurile de mâncăruri şi băuturi erau pline, iar în faţa scenei, fanii, atât persoane de vârsta a doua, dar şi tineri veniţi cu copiii la concert, ovaţionau continuu.

Orădenii au cântat, şi de data aceasta, fiecare piesă, ca de pildă Fekete pillangó, Petróleum lámpa sau Ezüst esö tot, iar la final, rockerii de la Omega au fost chemaţi de două ori să revină pe scenă. Cea mai aplaudată piesă a fost, cum era de aşteptat, Gyöngyhajú lány (Fata cu părul de perle), cea care a fost prelucrată de cunoscuta formaţie Scorpions sub titlul White dove.

Concertul s-a încheiat în jurul orei 23, dar, spre deosebire de alte dăţi, foarte mulţi spectatori din public au rămas în Cetate. În vreme ce unii au aşteptat mai bine de o oră pentru a obţine un autograf de la solistul Omega, Kóbor János, alţii au dat iama la standurile cu mâncare sau pur şi simplu s-au bucurat de vremea răcoroasă.

Prinşi încă în euforia concertului, un grup de prieteni au cântat cât îi ţinea gura cântece ungureşti cunoscute, spre amuzamentul trecătorilor, care uneori i-au acompaniat, ba unii chiar s-au pus să danseze.

Una peste alta, la Oradea, Omega a dovedit că îşi merită din plin renumele de legendară, fapt întărit, după concert, de fanii adunaţi în Cetate, care au catalogat concertul ca fiind "extraordinar".

Cu mici rezerve, totuşi. "În deschidere, un... ministru a mulţumit sponsorilor şi a urat bun venit fanilor maghiari... De mine şi de ceilalţi români care apreciem valorile maghiare şi care eram de faţă a făcut abstracţie", a scris, pe Facebook, antrenorul orădean de judo Alexandru Chirilă, referindu-se la ministrul ungar al resurselor umane Balog Zoltán, care s-a suit pe scenă şi a ţinut un discurs înaintea concertului Omega, cam în acelaşi stil ca al politicienilor români...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON