URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2009, 12:08

Plata şi executarea amenzilor contravenţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În situaţia în care suntem amendaţi printr-un proces-verbal de contravenţie, avem două posibilităţi: fie achităm amenda, fie contestăm procesul-verbal. Ambele variante au atât avantaje cât şi dezavantaje.

Astfel, în situaţia în care ne recunoaştem vina sau dacă amenda este prea mică să justifice cheltuieli cu un proces de contestare a ei, e indicat să o achităm. Trebuie menţionat faptul că, în cazul unor tipuri de amenzi expres prevăzute de lege (cum ar fi spre exemplu amenzile rutiere) putem plăti jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore de la comunicarea procesului-verbal.

Aceasta înseamnă că, spre exemplu, dacă fapta comisă se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.000 de lei, iar persoanei i s-a aplicat amenda de 1.000 lei, ea va putea achita în 48 de ore, jumătate din minim (adică 250 de lei) şi nu jumătate din amenda aplicată de 1.000 lei (adică 500 lei).

În situaţia amenzilor unde legea nu acordă această facilitate (spre exemplu amenzile aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice) persoana amendată trebuie să achite suma cu care a fost efectiv amendată (adică, conform exemplului de mai sus 1.000 lei).

Dacă se contestă amenda în instanţă iar plângerea este respinsă de judecători, persoana va trebui să achite amenda înscrisă pe procesul-verbal. În situaţia în care nu se achită această amendă, ea va fi transmisă organelor fiscale pentru punerea în executare. Practic, amenzile contravenţionale vor fi executate de organele fiscale la fel ca orice altă datorie (spre exemplu impozit) la buget.

Atenţie!

În majoritatea cazurilor, organele fiscale (primăriile) nu pornesc procedura de executare a acestor amenzi ci pur şi simplu aşteaptă ca persoana respectivă să efectueze tranzacţii care să fie înscrise în evidenţa fiscală (vânzări de imobile sau autoturisme) sau să îşi achite impozitul pe proprietăţi, condiţionând aceste operaţiuni de plata amenzilor care apar în evidenţa lor. Ca atare, deşi la prima vedere s-ar părea că am putea scăpa de achitarea amenzii, în realitate, mai devreme sau mai târziu vom fi constrânşi să o achităm în situaţii nu tocmai plăcute.

Reţineţi!

În situaţia în care nu se achită amenda, organele statului au la îndemână şi posibilitatea de a solicita judecătoriei transformarea acesteia în muncă în folosul comunităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON