URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2023, 17:51

„Piepturi goale și buzunare pline”: Documentarul lui Cornel Mihalache despre evenimentele din 1989 va fi proiectat la Oradea 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filmul documentar „Piepturi goale și buzunare pline”, în regia lui Cornel Mihalache, va putea fi vizionat gratuit pe 20 decembrie, de la ora 17, la Muzeul Țării Crișurilor, proiecția fiind urmată de o dezbatere cu tema „Evenimentele din 1989. Revoluție și/sau lovitură de stat?”, la care va participa regizorul, alături de gazda lui, istoricul Gabriel Moisa, managerul instituției muzeale orădene.

Jurnalist TVR și regizor premiat, Cornel Mihalache a documentat îndelung evenimentele petrecute la schimbarea de regim din România și spune că atunci s-a petrecut o revoluție, însoțită de diversiuni și conspirații. 

„Eu vreau să știu și să spun mai departe ce s-a întâmplat în cadrul acestui fenomen care se cheamă decembrie 1989 în România. Eu cred că el cuprinde conspirație și diversiune, revoltă și crimă, revoluție și contrarevoluție, represiune și manipulare, lovitură militară și euforie populară. Toate pe rând și toate amestecate. Dar când vorbim de 1989, nu putem extrage din fenomen numai ce ne convine”, a spus Cornel Mihalache, potrivit unui comunicat trimis de MȚC. 

El a adăugat: „Adevărul despre revoluţie, mult căutat de 23 de ani, ascunde, de fapt, această crimă de stat” și o „diversiune terorist – militară făcută de conducători ai armatei”.

„Evenimentul se adresează tuturor celor interesați să descopere și să înțeleagă mai profund Revoluția de la 1989, generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și generațiilor mai tinere, care doar au citit și învățat despre acest moment crucial din istoria României. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri!”, au transmis organizatorii. 

Aceștia sunt Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Televiziunea Română, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Cornel Mihalache, jurnalist și regizor, lucrează în Televiziunea Română din anul 1997, unde a realizat mai multe emisiuni de televiziune, dar și filme documentare pentru care a și fost distins cu peste 25 de premii din partea Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România, a Uniunii Teatrale din România, precum și cu premiul Clubului Român de Presă. În cariera sa de peste 26 de ani, a abordat mai multe formate (film documentar, ficțiune, scurtmetraj și lungmetraj), concentrându-se pe trei mari tematici: Constantin Brâncuși, Revoluția din Decembrie 1989 și probleme etno-sociale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Alta declaratie a lui Petre Roman:
In urma unor divergente pe care tatal sau, Walter Neulander, le-a avut cu Nicolae Ceausescu, Petre Roman declara: "In noiembrie 1983 tata a murit. A murit fiind supus unei operatii si chirurgul care a facut operatia a disparut. Deci nu mai e vorba despre represiune. Este vorba ca tata in realitate a fost omorat de Ceausescu". Intrebat fiind daca l-a iertat pe Ceausescu pt acest lucru, Ptere Romana a declarat ca "Nu l-am putut ierta niciodata. Cum sa-l iert?"
Postat 17 Decembrie 2023, 21:57 de Timi
Declaratie Petre Roman:
"A venit la mine seful SIE (servviul de informatii extern), gen Caraman, cu care aveam o relatie foarte stransa si foarte buna. In oct '90 a venit si mi-a spus: domne, in tara sunt cateva zeci de mii de sovietici care credem ca desfasoara activitati impotriva tarii. Si el imi spune: domnule prim ministru trebuie sa facem ceva. I-am spus: domnule general te rog sa iei legatura cu omologul dumitale de la Moscova, aveti voi canalele voastre, si sa-i transmiti din parte mea ca il rog sa-i spuna domnului Gorbaciov ca acesti oameni sa fie retrasi fiindca nu vreau sa cream un incident diplomatic. A functionat. I-au retras". Asadar, aproape la un an de zile de la lovitura de stat agentii sovietici, "turistii", erau inca in Romania se se asigure ca totul se desfasoara conform planului.
Postat 17 Decembrie 2023, 20:43 de Timi
@Timi
Planul sovieto-maghiar de dezmembrare a Romaniei nu a reusit deorece armata, sub conducerea generalului Stefan Gusa, s-a opus efectiv interventiei straine. Sunt lucruri documentate de procurorii militari.
Postat 17 Decembrie 2023, 18:53 de OrbanKula
Lovitura de stat
Pregatita cu mult inainte de dec 1989. De altfel pe fostul ministru al apararii Nicolae Militaru (agent GRU, serviciul de informatii al armatei ruse), l-a luat gura pe dinainte in fata camerei de luat vederi, in febra acelor evenimente. Se certau cum sa ne numeasca noua structura care luase puterea in stat. La randul lui, Tokes juca la doua capete. Agent al securitatii unguresti, era si (dez)informator al celei romanesti. Oamenii care au iesit nemultumiti in strada, din cauza lipsurilor, habar nu aveau ce se petrece sub ochii lor.
Postat 17 Decembrie 2023, 18:12 de Timi
Comuniștii de ieri, ticăloșii de azi, specialii de mâine
Ticaloși au fost, ticăloși sunt încă. Şi-or fi în neamul românesc! (Versuri din poezia: În puii lor)
Postat 17 Decembrie 2023, 11:57 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON