URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2023, 10:57

Pictura murală de lângă Parcul Brătianu a fost finalizată. Orădenii sunt invitați la inaugurare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul proiect de pictură murală din Oradea finanțat prin bugetarea participativă a fost finalizat, iar inaugurarea lui va fi o mică sărbătoare locală.

Orădenii sunt invitați sâmbătă, între orele 15 și 20, să admire muralul „Dream Big”, realizat pe peretele parcării de lângă Parcul I. C. Brătianu, dar și să discute cu artiștii stradali care l-au realizat: Roxie Netea, Cristian Sabău, George Hociung și Ervin Racz, ajutați de voluntari.

Artiștii vor susține și un workshop de graffiti & street art, pentru adulți și copii deopotrivă, unde doritorii se vor putea familiariza cu tainele artei stradale, aflând despre cromatică, materiale utilizate, concept, tematică.

Desenul întins pe 660 mp arată copii care suflă baloane de săpun, iar în bule apar alte lumi imaginate de artiștii care le-au dat culoare. Unele dintre aceste bule au fost pictate de alți artiști locali, anume invitați de specialiștii în desene stradale.

„Proiectul a fost gândit nu doar ca o pictură stradală care înfrumusețează o zonă ternă și plictisitoare, ci mai ales ca un liant între artist și comunitate, comunitate reprezentată de toate vârstele prin implicarea membrilor în mod direct. Aceasta a fost încurajată să-și aducă aportul prin prefigurarea universului propriu în anumite bule. Fiecărei bule de săpun îi corespunde povestea sa imaginară sau chiar reală. În unele s-au folosit, ca inspirație, animale de companie reale, iar cei trei copii care apar concret nu sunt produsul imaginației, ei sunt membri ai familiilor artiștilor. Lumi fantastice le populează, fragmente de clădiri și zone din oraș, frământări, visuri și idealurile unei familii fericite, spații verzi, expresii ludice, momente din copilărie, imagini simbol unde sunt servite simțurile (auditiv, senzorial și vizual). Atât tematica variază, cât și modul artistic de redare a bulelor, astfel încât lucrarea în integralitatea ei se prezintă ca o fuziune de stiluri care denotă diversitatea și caracterul cosmopolit al orașului Oradea”, a precizat Roxie Netea (foto jos), inițiatoarea acestui proiect.

Sărbătoarea de sâmbătă va fi „asezonată” cu bere locală de la Bers Nova, un food truck, o colecție de viniluri expusă pentru doritori și muzică asigurată de DJ-ul Rubbish Ending.

Acesta este primul desen mural finalizat în Oradea și finanțat prin bugetarea participativă. Un proiect similar s-a desfășurat în parcarea din strada Tudor Vladimirescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON