URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Noiembrie 2023, 10:57

Pictura murală de lângă Parcul Brătianu a fost finalizată. Orădenii sunt invitați la inaugurare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul proiect de pictură murală din Oradea finanțat prin bugetarea participativă a fost finalizat, iar inaugurarea lui va fi o mică sărbătoare locală.

Orădenii sunt invitați sâmbătă, între orele 15 și 20, să admire muralul „Dream Big”, realizat pe peretele parcării de lângă Parcul I. C. Brătianu, dar și să discute cu artiștii stradali care l-au realizat: Roxie Netea, Cristian Sabău, George Hociung și Ervin Racz, ajutați de voluntari.

Artiștii vor susține și un workshop de graffiti & street art, pentru adulți și copii deopotrivă, unde doritorii se vor putea familiariza cu tainele artei stradale, aflând despre cromatică, materiale utilizate, concept, tematică.

Desenul întins pe 660 mp arată copii care suflă baloane de săpun, iar în bule apar alte lumi imaginate de artiștii care le-au dat culoare. Unele dintre aceste bule au fost pictate de alți artiști locali, anume invitați de specialiștii în desene stradale.

„Proiectul a fost gândit nu doar ca o pictură stradală care înfrumusețează o zonă ternă și plictisitoare, ci mai ales ca un liant între artist și comunitate, comunitate reprezentată de toate vârstele prin implicarea membrilor în mod direct. Aceasta a fost încurajată să-și aducă aportul prin prefigurarea universului propriu în anumite bule. Fiecărei bule de săpun îi corespunde povestea sa imaginară sau chiar reală. În unele s-au folosit, ca inspirație, animale de companie reale, iar cei trei copii care apar concret nu sunt produsul imaginației, ei sunt membri ai familiilor artiștilor. Lumi fantastice le populează, fragmente de clădiri și zone din oraș, frământări, visuri și idealurile unei familii fericite, spații verzi, expresii ludice, momente din copilărie, imagini simbol unde sunt servite simțurile (auditiv, senzorial și vizual). Atât tematica variază, cât și modul artistic de redare a bulelor, astfel încât lucrarea în integralitatea ei se prezintă ca o fuziune de stiluri care denotă diversitatea și caracterul cosmopolit al orașului Oradea”, a precizat Roxie Netea (foto jos), inițiatoarea acestui proiect.

Sărbătoarea de sâmbătă va fi „asezonată” cu bere locală de la Bers Nova, un food truck, o colecție de viniluri expusă pentru doritori și muzică asigurată de DJ-ul Rubbish Ending.

Acesta este primul desen mural finalizat în Oradea și finanțat prin bugetarea participativă. Un proiect similar s-a desfășurat în parcarea din strada Tudor Vladimirescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON