Partidul te ridică, Partidul te coboară! E lecţia dură pe care un tânăr înrolat sub stindardul social-democraţiei, ajuns trezorier al organizaţiei judeţene PSD, a primit-o chiar de la şeful filialei, Ioan Mang, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, care i-a dat un job la o structură a CJ şi l-a pus să lucreze la partid, dar tot el i-a făcut şi vânt. Oficial, pentru că postul plătit din fonduri publice i-a fost desfiinţat, neoficial întrucât încălcase "disciplina de partid" ce impune omerta privind banii strânşi din cotizaţii şi donaţii.
Dincolo de lecţia de viaţă încasată de tânărul pesedist, cazul pe care vi-l dezvăluie BIHOREANUL arată felul în care organigramele şi bugetele instituţiilor publice pot fi folosite discreţionar de un politician, fapt demn de a stârni interesul procurorilor, cu atât mai mult cu cât povestea este "xeroxată", copy-paste, după cea a liderului PSD, Liviu Dragnea, judecat pentru angajarea la DGASPC Teleorman a două tinere pe care le folosea, de fapt, ca secretare la partid!
În cazul de faţă există, totuşi, o deosebire esenţială: protejatul excomunicat s-a autodenunţat, descriind abuzul unei instituţii a statului, ba chiar deschizând şi un proces.
Stăpânii joburilor
Săptămâna trecută, BIHOREANUL dezvăluia într-un amplu material (facsimil) modul în care conducerea judeţului şi-a oploşit clientela prin tot felul de structuri subordonate Consiliului Judeţean ori la care CJ e asociat. Într-un singur an, şefii UDMR, PSD şi ALDE şi-au angajat 52 de protejaţi în diverse entităţi, fără concursuri sau prin concursuri trucate, ascunzând totul printr-un tertip din vremea când preşedintele CJ era Alexandru Kiss: deşi remunerate din bani publici, posturile au fost etichetate ca nefiind pentru funcţionari publici, obligaţi prin lege să-şi declare veniturile şi interesele, ci pentru "personal contractual", nesupus, în aparenţă, acestei reglementări.
Aşa s-au împărţit sinecuri la Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland, ADI Ecolect Group, Fundaţia Euregiunea Bihor-Hajdu Bihar, Direcţia pentru Dezvoltare şi Implementare Proiecte (structură care, în pofida denumirii, nu e decât o "conductă" prin care CJ alimentează cu bani ONG-urile "agreate") ş.a.m.d.
Revoltător e că, deşi plătiţi cu lefuri care ajung la 5.400 lei pe lună, unii sinecurişti nu se sinchisesc nici măcar să facă act de prezenţă la locurile de "muncă". Numele cel mai sonor este chiar al lui Kralik Lorand, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Pasztor Sandor, care încasează salariu atât aferent acestei funcţii, cât şi celei de economist la Agenţia de Dezvoltare Durabilă, unde nu a fost văzut vreodată la lucru.
Cadou de la PSD
Cazul pe care BIHOREANUL vi-l prezintă în continuare este însă şi mai spectaculos. Beneficiar întâi, apoi victimă, este un tânăr PSD-ist angajat la "recomandarea" lui Mang pe banii CJ, dar concediat tot la comanda acestuia, şi nu pentru lipsa (reală) de rezultate la serviciu, ci fiindcă a "fluierat în biserică". Adică l-a înfruntat la partid.
În vârstă de 28 de ani, membru de partid de fix un deceniu, absolvent al Facultăţii de Inginerie şi Management în Industrie Alimentară şi Turism, Dan Ardelean (foto) era votat în 2015 trezorier al PSD Bihor, cu rolul de a încasa şi gestiona banii remişi de membri şi de sponsori sub formă de cotizaţii şi donaţii, eliberându-le la schimb chitanţe conform legislaţiei privind contabilitatea şi finanţarea partidelor.
Perspectiva carierei promiţătoare începuse pentru Ardelean cu un an înainte: în 2014, datorită apropierii de şeful de partid, Ioan Mang, pe atunci, ca şi acum, vice al CJ, tânărul a fost angajat la Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar, înfiinţată în 2005 la dorinţa lui Kiss sub pretextul "menţinerii şi dezvoltării relaţiilor de bună vecinătate" între cele două judeţe, prin proiecte finanţate cu fonduri UE. În realitate, însă, doar un adăpost pentru politrucii din partide, unde Ardelean a ajuns coleg cu alţi protejaţi ai UDMR şi PSD, ca de exemplu Bogdan Hossu (director), Lakatos Reka (director adjunct), Somogyi Orsoloya (secretară), Bogdan Maliţa, Ana Maria Tiron (puşi ca specialişti în scriere de proiecte), Peto Csilla Dalma (fiică de fostă deputată şi proaspătă consilieră locală, responsabil marketing) şi Florin Cuc (gestionar).
Deşi tânărul inginer nu avea nici calificarea, nici experienţa necesară, ci doar carnetul de partid şi recomandarea lui Mang, iar Fundaţia nu avea contacte "cu publicul", postul anume inventat pentru el a fost de "responsabil relaţii cu publicul". Evident, PSD-istul n-a susţinut niciun concurs, iar postul n-a fost anunţat în niciun fel. Important era doar că, ocupându-l, "tânăra speranţă" îşi făcea debutul în administraţie şi că avea asigurată o leafă lunară de 1.500 lei net, pentru care nici măcar nu trebuia să se prezinte la serviciu. De altfel, timp de doi ani, doar a semnat condica, şi asta ocazional...
"Tironizarea"
Povestea ar fi rămas, ca multe altele, un simplu secret de partid dacă Ardelean nu intra în conflict cu Ioan Mang şi cu o favorită pe care acesta a propulsat-o în conducerea PSD Bihor, Ana Maria Tiron (foto). Venită din Bistriţa la Oradea ca să facă Facultatea de Protecţia Mediului, femeia supranumită de colegi "blonda lui Mang", a fost promovată în 2014 ca secretar executiv al organizaţiei de partid.
Concomitent - deşi îşi făcuse două firme de consultanţă prin care, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, încasa bani grei de la primării controlate de PSD, AIRAM Consulting şi Elite Global Group - a fost impusă fostului prefect Claudiu Pop pe o funcţie de consilier în Cancelaria Prefecturii. Asta până anul trecut, când a fost pusă pe lista de candidaţi PSD la Consiliul Judeţean şi transferată la aceeaşi Fundaţie Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihor, în aceleaşi condiţii ca Ardelean şi ca toţi ceilalţi sinecurişti: fără concurs, la indicaţia lui Mang.
Huzur pe banii partidului
În condiţiile în care atât Ardelean, cât şi Tiron prestau de fapt la sediul partidului, bărbatul a ajuns să intre în dispută atât cu aceasta, cât şi cu protectorul ei. Motivul? Sumele colectate, cu şi fără acte, de la membrii PSD Bihor şi de la diverşi sponsori, erau apoi cheltuite discreţionar, ceea ce îl punea pe trezorier în imposibilitatea de a le justifica la un eventual control. Problemele au început, după cum au dezvăluit surse din PSD Bihor, când Mang i-a cerut diverse sume, iar Ardelean a pretins ca şeful să semneze de primire şi ulterior să aducă documente justificative pentru a le deconta.
La fel făcea şi cu Tiron. O dată, de exemplu, "Ana i-a cerut 3.000 lei, că mergea la Bucureşti şi spunea că trebuie să ducă cotizaţia din partea organizaţiei judeţene. Din start era dubios, fiindcă plata putea fi făcută prin simplu virament bancar, iar la întoarcere nu a adus niciun act care să demonstreze că a predat banii la partid", afirmă sursele. După trei luni de insistenţe ale trezorierului, Tiron tot nu a prezentat vreun document, într-un final returnând banii într-un mod neobişnuit, prin virament din contul personal.
Pedepsit pentru că "a vorbit"
Ardelean a început să fie martor şi la alte mişmaşuri. De exemplu, a aflat cum erau dirijaţi către aceeaşi secretară executivă PSD şi bani din bugetul Consiliului Judeţean, printr-un circuit simplu şi eficient: vicepreşedintele CJ Mang obţinea fonduri pentru primarii PSD, după care aceştia încheiau contracte de consultanţă cu firmele controlate de Tiron.
Ceea ce a pus capac a fost, însă, faptul că însuşi şeful organizaţiei ar fi beneficiat de fondurile partidului. Două exemple: în 2016, în perioada stabilirii candidaţilor la funcţiile de primar şi de consilieri, a impus colectarea de la fiecare pretendent a câte 1.000 lei pentru poze care în realitate au costat doar câte 300 lei/persoană, diferenţa însuşită fiind de aproape un milion de lei. Mang nu s-ar fi mulţumit doar cu atât, livrând candidaţilor şi felicitări pentru alegători, tipărite la propria imprimerie, GraphX, la preţuri piperate. "În PSD aşa ceva nu se face, să iei bani de la colegi în felul ăsta", explică sursele încălcarea unui "cod de onoare" nescris al partidului.
Cert e că tânărul trezorier a început să mărturisească manevrele colegilor, iar unii l-au turnat şefului. "Băiatul şi-a semnat sentinţa pentru că a vorbit, a pus problema chiar şi în şedinţe. În final a fost scuipat ca o gumă de mestecat după ce îi trece gustul", zic sursele din PSD.
Eu te-am pus, eu te dau jos...
Pedepsirea lui Dan Ardelean a fost executată în două etape, prima oară fiind lăsat fără leafa de la CJ, iar apoi şi fără funcţia de trezorier la partid. Aşa cum în 2014 fusese angajat în baza recomandării lui Mang, în toamna lui 2016, când şeful PSD Bihor era din nou vice la CJ, acesta i-a cerut directorului Fundaţiei, Bogdan Hossu, membru PSD, să-l zboare pe Ardelean sub pretextul reducerii de posturi.
Semn al "priceperii" politrucilor oploşiţi aici, procedura a fost însă ilegală, victima nefiind înştiinţată în prealabil, neprimind preaviz şi nicio altă ofertă, conform legii. Tânărul PSD-ist a reacţionat cum nu se aştepta nimeni, făcând o reclamaţie la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în care a arătat că a aflat despre concediere, decisă scriptic cu data de 29 noiembrie 2016, abia în ianuarie 2017, când nu şi-a mai primit banii pe card. Mai mult, a dezvăluit şi de ce s-a întâmplat asta: fiindcă pur şi simplu asculta de Mang şi lucra doar la partid, iar la sediul Fundaţiei din Pasajul Vulturul Negru trecea ocazional, doar cât să semneze condica şi statele de plată!
Autodenunţ
Iată ce scrie în documentul înregistrat la ITM pe 7 februarie 2017: "Deşi am semnat şi am primit contract individual de muncă la Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar în funcţia de responsabil relaţii cu publicul, contract în urma căruia am fost plătit prin viramente bancare, (...) am prestat activităţi conform sarcinilor primite de la dl Hossu Bogdan şi în mod special de la dl Mang Ioan, preşedintele PSD Bihor, organizaţie din care fac parte".
Mai departe: "Ultima dată am fost plătit în data de 4 decembrie 2016 prin virament bancar, această remuneraţie fiind aferentă lunii noiembrie 2016, iar în luna ianuarie 2017, când am verificat contul bancar de pe card, am constatat că banii nu au fost viraţi. Fără să primesc vreo înştiinţare la încetarea contractului de muncă, am constatat cu stupoare că nu am mai fost plătit. Referitor la statele de plată semnate de mine, cred că ultima oară le-am semnat în octombrie 2016 pentru salariul aferent lunii septembrie 2016".
Ilegalitate... cu remediere
În loc să constate gravitatea celor semnalate de PSD-ist, care le-a spus ulterior inspectoarelor ITM că vreme de doi ani n-a fost prezent la locul de muncă, acestea s-au mulţumit să-i recomande deschiderea unui proces, concomitent "îndrumându-l" pe directorul Fundaţiei cum să "remedieze" neregulile, prin reluarea procedurilor privind desfacerea contractului de muncă.
Drept urmare, a doua oară Hossu i-a expediat lui Ardelean prin poştă, cu confirmare de primire, o notificare privind modificarea organigramei, desfiinţarea postului şi desfacerea contractului de muncă începând cu data de 1 martie 2017. În final, nemaiavând nimic de pierdut, trezorierul-şomer a deschis un proces, unde a ataşat şi acte ce atestă abuzul.
Mazilit şi la partid
Că nu subita austeritate a fost motivul real al concedierii lui Ardelean avea s-o demonstreze, de altfel, atât angajarea în octombrie 2016 la aceeaşi Fundaţie a unui alt PSD-ist, Lucian Costa (foto), fiul fostului consilier judeţean Traian Costa (tot fără concurs, pe bază de CV, prin transfer de la cabinetul eurodeputatului PSD Emilian Pavel, unde era "ţinut" din bani europeni), cât şi faptul că a urmat cea de-a doua etapă a execuţiei, pe linie de partid.
Pe 25 mai 2017, în ziua când a devenit publică o altă victorie de-a sa, şi anume mazilirea prefectului Claudiu Pop, şeful PSD Bihor a convocat la Ţeţchea o şedinţă a Comitetului Executiv Judeţean, unde a regizat revocarea mandatului de trezorier deţinut de Ardelean. Misiunea de a face propunerea a revenit aceluiaşi Bogdan Hossu, care l-a înfierat pe Ardelean fiindcă a îndrăznit "să dea în judecată Fundaţia şi pe mine, în condiţiile în care a fost angajat de domnul Mang personal".
Reacţia tovarăşilor din CEx-ul Judeţean? Ca totdeauna în PSD: deşi toţi ştiau dedesubturile, niciunul n-a cutezat să ia apărarea "disidentului", votând în unanimitate mazilirea sa prin ridicare de mâini.
"Privaţi" pe bani publici
Luat la întrebări de BIHOREANUL, directorul Fundaţiei, Bogdan Hossu, şi-a asumat decizia angajării şi concedierii lui Ardelean, dar s-a străduit să evite răspunderea evaluării fictive a fostului angajat. "I-am propus angajarea fiindcă îl cunoşteam, şi am făcut-o pe baza CV-ului şi a unui interviu", a pretins Hossu, adăugând grijuliu că s-a consultat "cu juridicul" de la CJ, de unde ar fi primit asigurări că nu a încălcat legea. "Suntem organizaţie de drept privat, nu suntem obligaţi nici să facem concursuri, nici să dăm anunţuri de angajare", a spus Hossu cu tupeu de politruc, omiţând detaliul fundamental: Fundaţia e finanţată exclusiv din banii publici, alocaţi an de an din bugetul CJ, adică din impozitele şi taxele bihorenilor.
În ce priveşte faptul că fostul coleg semna retroactiv condica de prezenţă şi nu presta nimic în schimbul salariului, directorul s-a bâlbâit, zicând că "prefer să nu comentez acest aspect", după care, probabil lovit de inspiraţie, a nuanţat susţinând - contrar "autodenunţului" lui Ardelean - că acesta ar fi semnat condica zilnic, şi doar statele de plată trimestrial.
Cât despre concediere, Hossu a repetat varianta "oficială", cum că el a propus modificarea organigramei şi desfiinţarea postului lui Ardelean, iar Consiliul Director - format chiar din şefii CJ: Ioan Mang preşedinte, plus Pasztor Sandor şi Traian Bodea - doar l-a aprobat.
"Externalizare" de partid
Justificarea servită a fost halucinantă: pe viitor, a spus directorul, Fundaţia "va externaliza activitatea de relaţii cu publicul", adică va plăti o firmă, la fel cum deja a făcut cu gestionarea resurselor umane şi a contabilităţii, încredinţată unei alte "firme de partid", patronată de Diana Sabău Popa (soţia altui personaj obedient lui Mang: Liviu Sabău Popa), firmă abonată, cum s-a dezvăluit recent, şi la o "felie" din bugetul europarlamentarului Pavel.
Liviu Sabău Popa (foto) a fost pus preşedinte la PSD Oradea în locul fostului viceprimar Ovidiu Mureşan, dar dat la o parte anul trecut, când acelaşi Mang i-a dat funcţia senatorului Florian Bodog. Junele politruc a fost însă recompensat altfel: atât direct, cu funcţia de director adjunct al Serviciului de Ambulanţă Bihor, cât şi indirect, iată, cu contracte pentru firma nevestei.
Pe câţi bani, colegul de partid Hossu refuză să dezvăluie, invocând ordinul şefilor CJ de a nu da informaţii presei. "Ni s-a comunicat tuturor că numai Biroul de presă al CJ poate da informaţii. Dacă vreţi, cereţi-le lor", s-a justificat el. În fond, dacă resursele publice au devenit proprietate de partid, de ce n-ar deveni "private" şi informaţiile publice?
"Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani"
Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie
NICIO TREABĂ
"El să justifice banii!"
Chestionat despre angajarea şi concedierea lui Dan Ardelean, şeful PSD Bihor pretinde că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. "N-am nicio treabă cu asta, nu sunt angajat la Fundaţie, ca să angajez şi să dau afară", a spus Ioan Mang, adăugând - după ce BIHOREANUL i-a "amintit" că totuşi este preşedintele Fundaţiei - că rolul său s-a limitat strict la aprobarea propunerii de desfacere a contractului de muncă făcute de directorul Bogdan Hossu, deoarece "Ardelean lipsea de la serviciu, iar eu aşa ceva nu tolerez".
În ciuda evidenţelor, Mang susţine că trezorierul PSD Bihor nu muncea nici măcar la sediul partidului, iar acuzele că ar fi "dijmuit" banii din cotizaţii şi donaţii ar fi doar "nişte minciuni". Ba, a continuat el, cel care ar trebui "să nu stea liniştit" e chiar Ardelean. "Eu n-am lucrat cu bani. Banii erau la el, şi acum îi este greu să-i justifice. Mie nu mi-a dat niciodată niciun ban. Nu m-am mânjit niciodată cu nimic şi nici n-o să mă mânjesc".
Pe de altă parte, şeful PSD Bihor a afirmat că a propus revocarea lui Ardelean din funcţia de trezorier conform statutului partidului şi "au fost multe voci care i-au adus critici aspre, pentru atitudine, pentru modul în care şi-a îndeplinit îndatoririle, pentru obrăznicie, chiar şi la adresa preşedintelui", dovada supremă fiind faptul că toţi cei 150 participanţi la şedinţa CEx Judeţean i-au votat propunerea. În unanimitate!
MANG, CA DRAGNEA
Modelul "Teleorman", la Bihor
Înşişi PSD-iştii bihoreni compară abuzurile şefului judeţean, Ioan Mang, cu fapte similare imputate preşedintelui partidului, Liviu Dragnea (foto), trimis în judecată de DNA împreună cu fosta sa soţie, Bombonica Prodana, şefă de serviciu la DGASPC Teleorman, plus foşti directori ai acestei instituţii, pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual. "Mang a făcut fix ca Dragnea, numai că Dragnea nu le-a dat afară pe secretare, ci a fost descoperit de DNA", zice un membru de partid.
Concret, Dragnea e învinuit că între iulie 2006-decembrie 2012, ca preşedinte al CJ şi al PSD Teleorman, a determinat angajarea şi menţinerea pe statele de plată ale DGASPC Teleorman a două persoane care în realitate au lucrat pentru partid, instituţia fiind prejudiciată cu 108.612 lei, contravaloarea salariilor achitate necuvenit. În procesul de la Înalta Curte, atât cele două secretare, cât şi trei foşti directori ai DGASPC au recunoscut caracterul fictiv al angajărilor şi că au falsificat condicile de prezenţă, statele de plată şi evaluările profesionale ale celor două favorite ale şefului CJ, din frica de a nu-şi pierde posturile.
Cum Dragnea, condamnat cu suspendare în 2014 pentru implicarea în referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, riscă acum o pedeapsă cu executare, observatorii consideră că vrea să scape prin dezincriminarea abuzului în serviciu sau prin menţinerea acestuia în Codul penal doar de la un anume prag al prejudiciului, fixat în faimoasa OUG 13 la 200.000 lei, adică peste paguba din dosar.
Citiți și articolul "Patronii" Bihorului: Şefii Consiliului Judeţean umplu cu neruşinare schema de personal, cu clienţi politici care nici măcar nu merg la serviciu
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.