URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2020, 11:22

Pe o străduță din Oradea...

Pe o străduță din Oradea... (Foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe o străduţă din Oradea ţevile pocnesc mai des decât dopurile de şampanie prin restaurantele elegante. De câte ori apa rece, apa caldă sau agentul termic se infiltrează la suprafaţă din străfundurile bătrânei instalaţii, apare o echipă cu un scenariu bine stabilit: decopertează asfaltul, sapă tranşeea, ajunge la ţeavă, taie bucata bolnavă, o sudează pe cea nouă, acoperă la loc, tasează pământul şi betonează. Ulterior vine o altă echipă cu o basculă de asfalt şi mai multe lopeţi, după care, în sfârşit, pe străduţa ghinionistă se lasă liniştea.

Bineînţeles că aceste operaţiuni nu durează o singură zi. Uneori, şantierul se întinde pe 3-4 zile sau chiar o săptămână-două, în funcţie de gravitatea situaţiei. Se lucrează cu tihnă, calm şi apăsat, pentru ca lucrarea să reziste, să nu mai apară spărturi. Şi, într-adevăr, o perioadă nu mai apar. După care reţeaua face poc în altă parte, uneori chiar la câţiva metri de locul precedent. Echipa de intervenţie se înfiinţează la faţa locului şi reia ritualul: decopertează, sapă, taie, sudează, acoperă, tasează, betonează, asfaltează şi pleacă.

În ultimii ani, echipa respectivă a petrecut atât de mult timp pe străduţă încât ar putea să îşi facă domiciliu flotant acolo. Locatarii şi muncitorii se cunosc bine deja, probabil vor ajunge să se invite unii pe alţii în oraş, la petreceri de familie sau să se încuscrească. Din conducta iniţială au mai rămas câteva tronsoane vechi care, rând pe rând, vor pocni şi ele, contribuind astfel la întărirea relaţiilor de prietenie dintre echipa de intervenţie şi vecini în anii ce vor veni.

De ce nu s-au schimbat toate conductele deodată, uşor fiind de anticipat numărul mare de avarii ce vor apărea din pricina vechimii de 30-40 de ani? Dintre zecile de variante de răspuns, unele cu iz de explicaţie, altele cu parfum de scuză, aş scoate-o de urechi la suprafaţă pe cea mai rea: din prostie. Căci ţevile au aceeaşi vârstă de la un cap la altul, iar o avarie provocată din cauza uzurii fizice şi morale era un semnal că situaţia se poate repeta oricând. Şi aşa s-a întâmplat.

În tot acest timp, într-un birou cu secretară şi cafea, şade probabil un individ care nu s-a săturat încă să-şi admire cartea de vizită pe care scrie cu bold aurit "director". Se bucură că e acolo şi ar fi bine să ne bucurăm şi noi. Căci, dacă ar fi fost medic chirurg, şi-ar fi operat pacienţii în acelaşi stil: "Lasă, dom'le, de ce să-ţi tai tot apendicele inflamat acum? Mai vii peste 3 luni când te doare iar şi mai scot o bucăţică! Aşa trăim cu toţii. Hai, că nu moare nimeni!".

Străduţa cea greu încercată e plină de cicatrici. N-ar fi exclus ca reparaţiile din ultimii 3 ani ale "chirurgului" din birou să fi depăşit ca valoare preţul unor conducte noi. Dar cu cârpeala merge mai bine. Avem de muncă, banii vin, zilele trec... Iar undeva, la orizont, se vede concediul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON