URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Pe cai! A reînceput sezonul ieșirilor călare în natură. Unde poți face echitație în Bihor? (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Libertate, aventură şi prieteni... nobili. A reînceput sezonul ieşirilor călare în natură, iar bihorenii au multe oferte la dispoziţie.

Cu tradiţie sau mai noi, centrele din Bihor nu organizează doar plimbări călare, ci şi lecţii de echitaţie, inclusiv pentru copii. În Băile Felix, Betfia, Hidişel, Săcădat şi Bratca, curioşii fac cunoştinţă cu animale nobile gata să-i ducă în aventuri memorabile...

Cu tradiţie

Şi în acest sezon sunt deschise centrele de echitaţie deja tradiţionale din Bihor. Cel mai vechi este "Il Cavallino", care primeşte oaspeţi din 2005, la ieşire din Băile Felix spre Hidişel. Atât neiniţiaţii, cât şi cunoscătorii se pot bucura aici de plimbări călare prin pădure, primii alături de instructori.

O ieşire în şa costă 70 de lei. Caii sunt de mai multe rase, de la lipiţan şi cal de sport maghiar, la arab şi apaloosa (rasă americană). Se ţin şi lecţii: unele mai scurte, de iniţiere, pentru copii, care costă 30 lei / sesiune, dar şi cursuri de durată, atât pentru cei mici cât şi pentru adulţi, care costă 500 lei (10 lecţii).

Lecţii în şa

Cu tradiţie este şi centrul Echitaţie Mentor aflat tot în apropierea Oradiei, mai precis într-o zonă pitorească din Hidişelu de Jos. Şi aici, bihorenii pot să iasă la plimbări supravegheate sau să ia lecţii de echitaţie în stil englezesc, unul elegant şi mai formal, pe o şa mai mică şi destul de uşoară.

Şi plimbările, şi lecţiile costă câte 70 de lei pe sesiune. Cum echitaţia nu se învaţă de pe o zi pe alta, se fac abonamente ce includ 10 lecţii, plus două gratuite, şi costă 700 lei. Se învaţă, la fel ca în celelalte centre, călăritul la pas, la trap şi la galop.

Din manej, pe traseu

Şi complexul "Caii din vale" din Betfia, cu restaurant, lac şi mini-fermă a redeschis sezonul, inclusiv pentru lecţiile de echitaţie, manejul fiind format din cai rasa Gypsy Vanner şi din metişi. "Blonda şi Xena vă aşteaptă, cu mic, cu mare, la şedinţe de iniţiere în echitaţie, susţinute de instructori acreditaţi de Federaţia Română Ecvestră", au anunţat, la începutul lunii aprilie, gazdele.

La "Caii din vale" nu ies din manej decât cei care pot stăpâni calul pe traseu, inclusiv dacă întâlnesc un obstacol sau o situaţie neprevăzută. Lecţiile se ţin, deci, în manej, iar un abonament cu 5 sesiuni costă 450 lei, în timp ce o ieşire călare în natură, pentru cei deja iniţiaţi, costă 100 lei.

În weekend, oaspeţii de la "Caii din vale" pot încerca echitaţia în mini-sesiuni de 10 minute, pentru a se lămuri dacă ar vrea sau nu să înveţe acest sport. Mai nou, spune proprietara centrului, Alina Silaghi, pentru copii se organizează şi ore de "working equitation", disciplină ce include activităţile pe care fermierii le fac călare, în munca de zi cu zi.

Cu prânz haiducesc

La "Poveşti scrise de cai", în Săcădat, gazdele vor oferi, pe lângă plimbări şi lecţii, şi o nouă atracţie. "Organizăm traseu de o zi călare, cu oprire pentru un prânz haiducesc. Traseu la pas şi traseu pas-trap-galop. Vino alături de noi să te conectezi cu natura din şaua calului, să trăieşti experienţe unice care să îţi fie terapie pentru trup şi suflet!", transmit proprietarii, Raul şi Georgiana Magda.

De asemenea, copiii vor fi chemaţi în curând pe "Traseul cavalerului", în jurul manejului, care cuprinde nu doar plimbări, ci şi jocuri la care se poate participa cu uşurinţă din şa. Preţurile pentru aceste experienţe urmează să fie anunţate.

Cowboy prin Bratca

De trei ani, în Bratca s-a deschis centrul "La caii liberi" (foto), unde curioşii pot experimenta călăria în stil western. "Vreau să le ofer oamenilor senzaţia asta unică, pe care parcă nici nu o pot descrie. Este libertate, este fericire, este aventură!", spune co-proprietara Almira Bokor, fostă sportivă şi instructoare la Detaşamentul de Cavalerie din Oradea.

Stilul western, explică Almira, este tocmai acela folosit de cowboy americani: "Se stă relaxat în şa, nu cu spatele drept, ca la stilul englezesc. Ţinem dârlogii într-o mână, dar calul e liber, nu-l ţinem din scurt. Este o conexiune mai naturală între om şi fiinţele acestea magnifice".

O plimbare cu Kant

"La caii liberi" sunt şase exemplare de semigreu românesc, iar fiecare cântăreşte câte 800-900 kilograme. Kant este singurul cal cu coamă blondă - "are o mutriţă de filosof", îi explică proprietara numele -, iar Kevin, Lucas, Loris, Larie şi Lian sunt bruneţi. "I-am luat dintr-o herghelie unde au trăit în libertate. A fost o muncă titanică să-i învăţ cu harnaşamentul, cu zăbăluţa, cu oamenii. Eu sunt prietena lor, nu le sunt stăpână...", povesteşte ea.

La Bratca, după iniţiere, se iese prin natură, pe trasee de munte, iar cei avansaţi pot trece călare şi Valea Brătcuţei.

Lecţiile costă 60 lei (30 min.), iar plimbările 100 lei pe oră. "Vreau ca oamenii să rămână cu o amintire pe viaţă, să văd fericire şi libertate pe chipul lor, lucru rar în ziua de azi...", spune Almira. Un galop printre frumuseţile naturii s-ar putea să aibă, însă, exact acest efect...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON