URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2021, 20:20

Patrimoniu cu picturi de un secol: Vezi cum arată cea mai nouă expoziţie a Muzeului Ţării Crişurilor! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Picturi realizate în urmă cu un secol, între care şi cunoscuta lucrare "Muza pamfletarului" a lui Nicolae Tonitza, pot fi văzute din luna ianuarie a anului viitor la Muzeul Ţării Crişurilor. Expoziţia de Artă românească, cu zeci de tablouri şi câteva sculpturi, a fost prezentată miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deschis integral la anul

Amenajată la etajul II al instituţiei, aceasta este a patra expoziţie permanentă realizată cu obiecte din patrimoniul instituţiei de cultură, la sediul de pe strada Armatei Române.

În deschiderea conferinței, au vorbit directorul MŢC, istoricul Gabriel Moisa, şeful secţiei de artă, Cornel Abrudan, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal, instituţie de care aparţine muzeul.

Cel dintâi a explicat că întreaga expoziţie va putea fi vizitată de bihoreni şi turişti începând cu luna ianuarie a anului viitor.

"Până la finalul lunii mai 2022, toate secţiile muzeului vor fi gata (n.r. Ştiinţele Naturii, Istorie, Artă şi Etnografie)", a spus Moisa (foto dreapta). "Acum colegii lucrează la expoziţia de artă europeană în secolele XIV – XIX, la expoziţia de artă europeană în secolul XX, unde sunt mai multe exponate, şi artă decorativă", l-a completat Cornel Abrudan (foto stânga).

Un patrimoniu imens

Jurnaliştii prezenţi au fost invitaţi apoi la un tur al expoziţiei de Artă românească, care a început într-o sală plină cu lucrări vechi de un secol pictate de artiștii Nicolae Tonitza, Francisc Şirato şi Ştefan Dimitrescu. 

"Deşi avem peste 12.000 de exponate în secţia de Artă, trebuia să le selectăm. Am expus doar câteva sute, iar pe cele din arta contemporană românească le vom înlocui cu altele din patrimoniu, la circa un an distanţă", a explicat Cornel Abrudan.

Acesta a spus şi că multe tablouri sunt exponate valoroase, de tezaur. Printre ele se numără "Portretul soţiei" de Aurel Ciucurencu, "Muza pamfletarului" de Nicolae Tonitza, un portret al unei fetiţe, pictat în 1931 (foto), sau "Peisaj de iarnă", o lucrare semnată de Horia Damian.

Zona Atelier 35  

Expoziţia este amenajată într-o sală lungă, secţionată de pereţi falşi și mobili, decorată cu tablouri organizate cronologic, după anul în care au fost pictate.

Una dintre zone este dedicată doar pictorilor orădeni. Printre lucrările expuse se numără şi câteva ale artistului Traian Goga, fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Oradea în anii `70, care era numit şi "pictorul roşu". "Era cunoscut pentru accentele de roşu care se regăseau în toate picturile sale (foto). În ultima parte a vieţii s-a mai domolit însă, având ca temă infinitul şi o coloristică cu accente de gri şi abastru", a povestit muzeograful.

Vizitatorii sunt ghidaţi apoi spre o zonă dedicată artei contemporane, unde se află şi lucrările mai multor artişti de la Atelier 35 Oradea, un centru cultural care a luat avânt în anii `80 și `90 şi care a adunat zeci de tineri talentaţi care se exprimau liber, în detrimentul comunismului.

"Pe lângă tablouri şi sculpturi, am expus şi cărţi despre acea perioadă artistică, dar şi afişe care anunţau pe vremuri vernisajele de atunci (foto)", a adăugat Abrudan.

Expoziţia se încheie cu lucrările actuale ale artiştilor care s-au remarcat în ultimii ani din comunism, fiind vorba despre Ioan Mureşan şi Ioan Pop Augustin (foto), iar apoi va continua cu expoziţiile de artă europeană.

Preţul unui bilet de intrare la toate expoziţiile MȚC (cu excepţia Vivariului) este de 12 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari.

Intrarea este gratuită pentru cei sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Muzeul orădean poate fi vizitat de marţi până duminică în intervalul orar 9 – 17, luni instituția fiind închisă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON