URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2012, 07:34

Parcul Salca, gata până în vara lui 2013. Va avea inclusiv un lac şi un labirint medieval

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a semnat marţi, cu preşedintele Administraţei Fondului de Mediu, Radu Dan Septimiu Popa, contractul de finanţare pentru amenajarea Parcului Salca, din spatele Lotus Center, anunţă un comunicat al Primăriei Oradea.

Proiectul este finanţat prin "Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi", obiectivul acestuia fiind îmbunătăţirea calităţii mediului prin crearea de spaţii verzi în mediul urban. "Totalul investiţiei este de 2.726.418 lei cu TVA, din care 2.000.000 lei, reprezentând 89,98% din cheltuielile eligibile ale proiectului vin de la Administraţia Fondului pentru Mediu, în timp ce contribuţia proprie a Municipiului Oradea este de 222.728 lei", se arată într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Primăriei.

Situat pe malul Peţei, între zona Cantemir şi complexul Lotus Center, Parcul Salca va avea o suprafaţă totală de 34.140 metri pătraţi, din care spaţiile verzi amenajate se vor întinde pe 21.721 mp.

Investiţia cuprinde, între altele, realizarea unui lac cu o suprafaţă de 4.885 mp, adică pe 14,31% din suprafaţa totală a parcului, cu 11 specii de plante de apă şi de mlaştină. Lacul va fi traversat de un ponton din lemn, "pentru a fi observată viaţa acvatică" şi de un pasaj din blocuri de beton şi piatră care să creeze o mică cădere de apă.

Tot aici vor fi amenajate un labirint medieval având în centru un foişor, două rozarii dispuse pe două artere importante de acces în parc, dar şi două piaţete pentru recreere, activităţi cu rol educativ şi informativ, în special legate de mediu şi protectia acestuia. Potrivit Primăriei, una dintre acestea va fi scufundată, iar cealaltă - înălţată. Pe malul lacului vor fi plantaţi şi bambuşi înalţi între 4 şi 8 metri.

"În total au fost prevăzute să fie plantate 10.883 de bucăţi de plante (arbori, arbuşti, plante perene, trandafiri, plante de apă şi mlaştină, bambuşi, gard viu)", mai arată comunicatul.

"Până la semnarea acestui contract am întâmpinat unele greutăţi, dar acum sunt bucuros să văd că proiectul prinde în sfârşit contur. Licitaţia pentru demararea proiectului o vom organiza până la sfârşitul lunii august, în aşa fel încât în această toamnă să putem începe lucrările, iar până în vara anului 2013 Parcul Salca să fie gata", a declarat primarul Ilie Bolojan.

În parc vor mai fi amplasate atât panouri de informare cuprinzând planul acestuia, cât şi speciile de plante şi amplasamentul lor, fântâni de apă potabilă, toalete ecologice şi stâlpi de iluminat alimentaţi cu panouri fotovoltaice. Totodată, noua amenajare va avea şi o reţea de irigat pentru toate plantele care necesită apă şi aspersoare pentru peluze, mai arată comunicatul municipalităţii.

După cum se ştie, amenajarea Parcului Salca a fost împiedicată până nu demult de samsarii imobiliari, care au dat în judecată municiplitatea pentru teren, şi abia primăvara acestui an primarul Ilie Bolojan a reuşit să detensioneze situaţia. "Am găsit o formulă prin care toate persoanele fizice şi juridice au renunţat la procesele împotriva Primăriei, oferindu-le în schimb amplasamente în alte zone", declara, la acea vreme, primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
stima si respect
e bine ca se face ,iar cei care dau sfaturi cind vad cu ochi lor realizarile vin si spun ca ar trebui alceva de facut,ar fi bine s-a faca si ei ceva pt.acest oras ,macar s-a mentina curatenia,sa-si faca curatenie in fata blocului, a casei,a parcului ,in parcari etc .nu tot sa critice.
Postat 16 August 2012, 17:13 de un conducator auto
BAMBUS DE ORADEA
NU PUTEM SPUNE CA NU FACE NIMIC! NU VREAU SA FIU GICA CONTRA DAR DEJA S-A TERMINAT CU INCALZIREA ORASULUI (SI AICI AR MERGE PE PROIECTE), CU IZOLAREA CLADIRILOR SI DOTAREA SCOLILOR? Ce ar fi daca s-ar face mai cu cap anumite lucruri (normale in tari normale) - a se vedea malurile inierbate dintre Podul Ferdinand si Pasarela de la Oficiul de calcul care se usuca iar malul se surpa, pomisorii plantati in august?! turbogiratia care iarasi se modifica prin \"largire\"?! fiind necesara demolarea unei cladiri (sper ca podul Dacia nu va trebui mutat). Mentionati in proiect ca se va construi o \"paiateta ingropata?!\", chiar nu ar fi mai corect sa existe concursuri de idei de planuri de mobilare urbanistica prezentate oradenilor, si care vor fi selectate si desemnate spre executie de vreo comisie \"valabila\" sau prin votul oradenilor (din pacate doar pentru o statuie (a Reginei Maria) s-a folosit un astfel de procedeu)? Cum se incredinteaza astfel de proiecte? Pe ce criterii? Decide doar primarul? Chiar vi se pare o reusita deosebita modul de realizare al Parcului Linistii? Sau pavarea din centru de pe Republicii? Macar pe pietonala s-a mimat un fel de concurs de idei si tot a iesit \"cenusiu\"
Postat 16 August 2012, 10:38 de Adi Oradeanul
normal
Mi se pare normal ca un primar sa-si indeplineasca atributiile. De aceea a fost ales, sa fie administratorul nostru al tuturor, pentru ca banii sunt ai nostri. Dar noi, romanii , atunci cand cineva isi face datoria cadem pe spate, vezi Doamne ! * ce om adevarat, ce multe face Bolojan, etc. El face ceea ce trebuie sa faca oricine cand este ales. In Germania sau Olanda nu e asa mare mirare.
Postat 15 August 2012, 22:33 de europa
Un om adevarat
Sa nu va indoiti de Bolojan.Intotdeauna si-a respectat cuvantul! Chiar merita respectul nostru al tuturor! In loc sa mearga in concediu dupa campanie, el rezolva problemele orasului nostru! Oare Felippe ar fi facut la fel?
Postat 15 August 2012, 17:17 de RNZ
nu, n-a facut nimic in 4 ani bla bla
Sa nu il votam pe bolo ca n-a facut nimic in 4 ani!!! Ce avem? Vreo cateva parcuri amenajate? Ce-s alea? Vreo centura la 4 benzi care nu stim de ce nu s-a putut termina pe vremea pdl? La ce ne trebuie? Strazi in oras care nu se mai transforma in micro-baraje de acumulare? Oricum nu putem folosi masinile stricate in ultimii 20 de ani din cauza gropilor! Nu! N-a facut nimic! bla bla bla bla Eu chiar ma intreb pe bune daca cei care ne tot aburau cu mesaje anti-bolo pentru ca nu ar fi facut nimic, chiar ne cred prosti?
Postat 15 August 2012, 08:19 de leaf
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON