URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2019, 12:35

Parcări, biciclete, oameni şi maşini

Parcări, biciclete, oameni şi maşini foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am fost surprins, când am mers prima dată la noua piaţă de vechituri, să nu găsesc o parcare pentru biciclete. Ştiind de aglomeraţia deja celebră de pe centură, în zilele de piaţă, am preferat să merg pe două roţi. Oamenii ajunşi înaintea mea îşi legaseră ţoaglele de balustradele de pe marginea drumului şi de semnele de circulaţie. De siguranţă, am întrebat un echipaj de la poliţie aflat la intrarea în piaţă. "Nu, nu există parcare pentru biciclete", mi s-a răspuns.

M-am felicitat că n-am mers cu maşina. Chiar dacă aş fi trecut cu bine de centură, nu aş fi avut unde să o las. Parcarea este mult subdimensionată, de parcă piaţa de vechituri ar fi un loc în care sunt aşteptaţi doar pietonii. Pe drumul de la centură spre cimitir, maşinile erau parcate pe două părţi, transformând şoseaua într-una cu un singur fir. Blocaje, cozi, nerăbdare, nervi, pietoni pe carosabil, ba chiar traversând centura... Probleme care nu existau înainte de mutarea pieţei.

Afluxul de oameni şi maşini şi problemele de circulaţie inerente ar fi fost uşor de estimat. De ce nu s-a făcut, nu ştiu şi, probabil, nu voi afla vreodată. Cert este că am primit o nouă demonstraţie de gândire fracţionată, ceea ce nu prea le este permisă strategilor ocupaţi cu planuri pe termen lung. În contra-exemplu, niciun mall sau hyper-store deschis în Oradea nu şi-a făcut parcarea subdimensionată. Excepţie face doar Lotus, unde, în ultimii ani, jumătate din locurile de parcare sunt ocupate de angajaţi.

Se construieşte mult în Oradea şi mă întristez când văd cât de puţine edificii au parcare subterană. Cum vor arăta străzile şi trotuarele după ce blocurile vor fi date în folosinţă este uşor de anticipat. Drumurile secundare, construite pentru decongestionarea traficului pe arterele principale, se vor aglomera peste măsură şi vom ajunge să-i concurăm pe bucureşteni la timpii petrecuţi la volan. Oraşul ne va rămâne mic, iar zeul automobil va invada în continuare orice loc liber.

Societatea românească şi ai ei bravi cetăţeni se află pe panta ascendentă a consumului de automobile. Suntem departe de momentul anti-maşini aflat pe versantul opus, iar dacă acesta va veni vreodată, se va întâmpla prin legi şi regulamente, nu pe cale naturală. Până atunci, automobilul va continua să ne strice feng-shui-ul prin poluare, aglomeraţie, parcări anapoda şi certuri între oameni. Iar imposibilitatea statistică de a construi un loc de parcare pentru fiecare maşină din oraş va accentua situaţia.

Ne-ar putea ajuta bicicleta. Dar... "am fost surprins, când am mers prima dată la noua piaţă de vechituri, să nu găsesc o parcare pentru biciclete".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"o nouă demonstraţie de gândire fracţionată"
Ma gindesc ca autorul n-a avut in vedere gindirea edilului ,care iese din discutie. Nu poate fi vorba nici de super-echipa absorbanta de fonduri europene,a carei competenta e mai presus de orice indoiala.Mai ramin ceva bugetari periferici,carora li s-a dat o sarcina usoara si au fost depasiti de situatie.Dezvoltarea nu se impiedica de un biet rastel de biciclete in ocska.Dar aici nu e vorba despre biciclete, e vorba despre propensiunea d-lui Lulu de a se indoi in permanenta de marile realizari ale orasului,in forma continuata.Ceea ce poate fi foarte nociv pentru cei nehotariti,dubitativi(dubiosi),reluctanti la dezvoltare.Si nici nu cadreaza cu orientarea publicatiei...
Postat 09 Aprilie 2019, 21:19 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON