URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2017, 07:30

Ordinea mondială, încotro? Andrei Marga și-a lansat cea mai recentă carte la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei a fost neîncăpătoare, marţi, la evenimentul de lansare a noului volum semnat de Andrei Marga. Filosof, specialist în relațiile internaționale, fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” și fost ministru al Afacerilor Externe, Marga s-a întors la Oradea după o altă vizită recentă, cu o întrebare: care va fi ordinea viitoare a lumii? Astfel sună titlul noii sale cărți.

Moderatorul evenimentului, Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, a precizat că lansarea încununează seria de evenimente ale Departamentului de Relații Internaționale, ținute în aceste zile pe această tematică, cu participare atât internă, cât și de la universități din străinătate. Despre autor, Horga a arătat că ”el nu este doar persoana care scrie despre evenimentele politice internaționale, ci este persoana care anticipează niște evoluții viitoare”.

Volumul, împreună cu câteva date biografice despre autor, a fost prezentat de către universitarul orădean Mihai Maci. Acesta a apreciat că anul 2010 a fost o bornă în evoluția omenirii, căci în plină criză economică mondială s-a declanșat o mișcare tot mai accentuată a tuturor societăților. Cât privește volumul lansat, Maci a arătat că el ”este un barometru al lumii actuale”, „o bibliotecă de relații internaționale” ce prezintă „diferite dosare, despre discrepanța dintre săraci și bogați, Orientul Mijlociu, Rusia lui Putin...”.

La rândul său, Andrei Marga a arătat că sunt multe direcțiile și subiectele abordate în carte, iar multe informații au fost luate direct de la sursă. ”De ce Ordinea viitoare a lumii? În principal pentru că mi-am pus numeroase întrebări... Am avut discuții cu Obama, cu Jacques Chirac, două cu doamna Clinton, am avut discuții cu Merkel și Putin... Ne-am dat seama că oamenii fac ordinea mondială”.

Despre acest concept, autorul a detaliat: ”Noua ordine mondială e o teorie (…) dar problema noastră rămâne ce lume vine?”. Pentru că viitorul este, în fapt, produsul istoriei, Marga a vorbit despre sensul istoriei ca o structură construită pe patru piloni: politica, economia, armata și cultura.

În volum, acesta vorbește despre degradarea democrației, despre necesitatea aducerii la putere a meritocrației, pentru ca democrația să supraviețuiască, despre problemele generate de musulmani în Europa occidentală, despre terorism, care ”poate fi ținut în loc doar printr-o colaborare a superputerilor”, despre fragmentarea lumii de azi, ”precum lumea creată de Metternich și Bismark, cu puteri mari și alte mici, supuse”.

La finalul evenimentului, cei prezenți au putut adresa întrebări și primi autografe din partea autorului.

Volumul ”Ordinea viitoare a lumii” a lui Andrei Marga a apărut la Editura Niculescu și se găsește în librării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Profetul, dezordinea mondiala si bihorenii
Seamana cu Nostradamus.Leit. Cat despre "opera " sa adica_capodopera ca Ministru al Educatilor ,ciocu mic.Hai sictir.
Postat 07 Iunie 2017, 17:22 de SM
trecut, prezent si viitor
Anticipeaza evolutii viitoare. Frumos. Si eu care credeam ca anticipează evolutii TRECUTE, Unele din viata d-lui Marga. Caloriferul, Securitatea, colaborarea....
Postat 07 Iunie 2017, 08:01 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON