URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iunie 2017, 07:30

Ordinea mondială, încotro? Andrei Marga și-a lansat cea mai recentă carte la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei a fost neîncăpătoare, marţi, la evenimentul de lansare a noului volum semnat de Andrei Marga. Filosof, specialist în relațiile internaționale, fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” și fost ministru al Afacerilor Externe, Marga s-a întors la Oradea după o altă vizită recentă, cu o întrebare: care va fi ordinea viitoare a lumii? Astfel sună titlul noii sale cărți.

Moderatorul evenimentului, Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, a precizat că lansarea încununează seria de evenimente ale Departamentului de Relații Internaționale, ținute în aceste zile pe această tematică, cu participare atât internă, cât și de la universități din străinătate. Despre autor, Horga a arătat că ”el nu este doar persoana care scrie despre evenimentele politice internaționale, ci este persoana care anticipează niște evoluții viitoare”.

Volumul, împreună cu câteva date biografice despre autor, a fost prezentat de către universitarul orădean Mihai Maci. Acesta a apreciat că anul 2010 a fost o bornă în evoluția omenirii, căci în plină criză economică mondială s-a declanșat o mișcare tot mai accentuată a tuturor societăților. Cât privește volumul lansat, Maci a arătat că el ”este un barometru al lumii actuale”, „o bibliotecă de relații internaționale” ce prezintă „diferite dosare, despre discrepanța dintre săraci și bogați, Orientul Mijlociu, Rusia lui Putin...”.

La rândul său, Andrei Marga a arătat că sunt multe direcțiile și subiectele abordate în carte, iar multe informații au fost luate direct de la sursă. ”De ce Ordinea viitoare a lumii? În principal pentru că mi-am pus numeroase întrebări... Am avut discuții cu Obama, cu Jacques Chirac, două cu doamna Clinton, am avut discuții cu Merkel și Putin... Ne-am dat seama că oamenii fac ordinea mondială”.

Despre acest concept, autorul a detaliat: ”Noua ordine mondială e o teorie (…) dar problema noastră rămâne ce lume vine?”. Pentru că viitorul este, în fapt, produsul istoriei, Marga a vorbit despre sensul istoriei ca o structură construită pe patru piloni: politica, economia, armata și cultura.

În volum, acesta vorbește despre degradarea democrației, despre necesitatea aducerii la putere a meritocrației, pentru ca democrația să supraviețuiască, despre problemele generate de musulmani în Europa occidentală, despre terorism, care ”poate fi ținut în loc doar printr-o colaborare a superputerilor”, despre fragmentarea lumii de azi, ”precum lumea creată de Metternich și Bismark, cu puteri mari și alte mici, supuse”.

La finalul evenimentului, cei prezenți au putut adresa întrebări și primi autografe din partea autorului.

Volumul ”Ordinea viitoare a lumii” a lui Andrei Marga a apărut la Editura Niculescu și se găsește în librării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Profetul, dezordinea mondiala si bihorenii
Seamana cu Nostradamus.Leit. Cat despre "opera " sa adica_capodopera ca Ministru al Educatilor ,ciocu mic.Hai sictir.
Postat 07 Iunie 2017, 17:22 de SM
trecut, prezent si viitor
Anticipeaza evolutii viitoare. Frumos. Si eu care credeam ca anticipează evolutii TRECUTE, Unele din viata d-lui Marga. Caloriferul, Securitatea, colaborarea....
Postat 07 Iunie 2017, 08:01 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON