URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2022, 10:05

Oradea, olé! Noul festival Sounds of Oradea aduce în Piața Unirii flamenco, operă și... zâmbetul lui Charlie Chaplin

Oradea, olé! Noul festival Sounds of Oradea aduce în Piața Unirii flamenco, operă și... zâmbetul lui Charlie Chaplin CU PASIUNE. Dansatoarea Olga Llorente din Barcelona va pofti spectatorii orădeni în lumea pasională a flamencoului (foto: Arce Manolo / Ovi D. Pop) 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sounds of Oradea - eveniment aflat pentru prima oară în agenda orașului - a „răsărit” ca urmare a colaborării de succes pe care organizatorii locali au avut-o cu dirijorul David Giménez Carreras la concertul pe care acesta l-a condus cu un an în urmă în Piața Unirii, al cărui protagonist a fost celebrul tenor José Carreras. 
Desemnat director artistic al festivalului Sounds of Oradea, nepotul tenorului se întoarce în urbea de pe Crișul Repede cu oaspeți de seamă... 

Muzica lui Chaplin 

Festivalul organizat de Visit Oradea (Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune) se va desfășura în perioada 13-15 august (de sâmbătă până luni), în Piața Unirii, unde vor fi instalate peste 2.000 de scaune. 

Sâmbătă, în prima seară, spectatorii vor avea parte de un moment artistic adus în premieră în România și intitulat „Zâmbetul lui Charlie Chaplin”. Este vorba despre un spectacol multimedia, în cadrul căruia violonistul Philippe Quint (cu o vioară Stradivarius din 1708), alături de orchestră, va interpreta câteva dintre melodiile compuse de Charlie Chaplin, o figură legendară a artei, despre care nu toți știu că a fost nu doar actor, ci și un compozitor remarcabil. Una dintre piesele cunoscute semnate de Chaplin este „Smile”, de pe coloana sonoră a filmului „Modern times” (Timpuri noi), din 1936. Spectacolul va fi însoțit de proiecții video care îl au în prim-plan pe marele actor de comedie.

La Oradea sosește și nepoata acestuia, Kiera Chaplin, model și femeie de afaceri, care le va povesti spectatorilor despre bunicul ei. 

Flamenco în piață

În cea de-a doua seară, duminică, registrul artistic se va schimba complet. Orădenii și turiștii sunt chemați să vadă „Revivir” (Renaștere), un spectacol de flamenco în pur stil iberic, oferit de Olga Llorente și elevii săi. 

Dansatoarea și coregrafa spaniolă s-a născut în 1990 în Barcelona și a început pregătirea la doar 5 ani, în prestigioasa școală La Tani, absolvind mai târziu și Institutul de Teatru din orașul natal, specializarea „Dans spaniol”. Este câștigătoare a numeroase premii, a apărut în filme și acum își pregătește propriul său musical. La Oradea, va prezenta alături de echipa sa un spectacol cu muzică, dans și costume autentice, toate ajutându-i pe spectatori să intre, fie și pentru o seară, în lumea colorată și pasională a flamencoului, descrisă de directorul artistic al festivalului drept una „care ne conectează cu partea noastră primitivă”. 

De pe marile scene 

Luni seară, orădenii vor avea parte de concertul „Opera meets Broadway”, al cărui invitat special este tenorul american Charles Castronovo (foto), considerat unul dintre cei mai buni artiști lirici ai generației sale, care a cântat pe scene de renume: Royal Opera House, Covent Garden, Paris Opera, Metropolitan Opera etc. 

Artistul a interpretat roluri în opere de referință, cum ar fi „La Traviata”, „Rigoletto”, „La Boheme”, lansând, de asemenea, și un album de cântece napoletane, pe care l-a numit „Dolce Napoli”. Alături de el, pe scenă va urca soprana Diana Țugui, dirijorul David Giménez Carreras, precum și Orchestra Filarmonicii orădene, de care cel din urmă s-a declarat impresionat. Concertul va cuprinde arii celebre, precum și cântece de musical. 

Biletele s-au pus în vânzare pe site-ul iabilet.ro. Pentru o singură seară, biletul costă 50 sau 80 de lei, în funcție de loc, iar abonamentele pentru toate cele trei seri pot fi cumpărate cu 120 sau cu 200 lei. Toate cele trei spectacole cuprinse în prima ediție a festivalului „Sounds of Oradea” sunt programate să înceapă la ora 21, animând Piața Unirii în serile altfel cam liniștite de august...  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Excalibur
Știu că-ți dorești insolvența pt Oradea, se va întâmpla după ce se va schimba administrația.
Postat 11 August 2022, 12:38 de Sandu2100
Tratament pentru saracie
Festivalul organizat de Visit Oradea (Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune) este un tratament paliativ pentru insolventa. [ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/bihorul-locul-i-la-dosare-de-insolventa-4060072/ ]. Top Gun
Postat 11 August 2022, 12:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON