URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2021, 10:03

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1936. Sanatoriu cu fermă

Aflat pe strada Izvorului nr. 57, Spitalul de Pneumoftiziologie tratează bolnavi de mai bine de o sută de ani.

Conform Monografiei Almanah a Crişanei, din anul 1908 tratarea tuberculoşilor s-a făcut în Oradea de către o asociaţie dedicată. Spitalizarea era în barăci de lemn amenajate între vii, pe dealurile oraşului.

Clădirea principală a spitalului a fost construită în anul 1912, prin donaţiile în bani şi materiale de construcţii făcute de Episcopia Romano-Catolică şi Capitlu, amplasamentul beneficiind de "un aer foarte bun, atât de necesar bolnavilor".

În anii următori, pavilionului i s-au adăugat terasa de iarnă, laboratorul bacteriologic, bucătăria cu sală de mese, sala de maşini pentru încălzirea centrală, rezervorul pentru apă şi atelierul de reparaţii.

În perioada interbelică, spitalul deţinea şi o fermă de zarzavaturi de 6 iugăre (3,5 hectare).

Numărul locurilor a crescut constant, astfel încât la jumătatea anilor 1930 clinica dispunea de 100 de paturi.

Anual, aici erau internaţi circa 500-600 de bolnavi din regiune. Preşedinţii consiliului de administraţie erau canonici ai Bisericii Romano-Catolice, iar personalul era compus din 7 surori de ocrotire şi 20-30 de angajaţi ca personal auxiliar.

2021. Misiune neschimbată

Până azi, spitalul şi-a păstrat rolul, dar din 2010 a devenit secţie a Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu". Secţia funcţionează, în prezent, în patru pavilioane.

Cel mai mare, I, cuprinde serviciul de primire pacienţi, cabinete de consultaţii, radiologie, farmacie. Aici se găsesc secţia Pneumologie II şi III, fiecare cu 65 de paturi, cărora li se adaugă 10 paturi ale Compartimentului de îngrijiri paleative.

În pavilionul II se află compartimentul Pneumologie TBC copii cu 9 paturi, iar laboratorul unităţii e situat într-un pavilion separat, supus în ultimii ani unor lucrări de modernizare. Personalul de specialitate este alcătuit din circa 15 medici, care de un an de zile tratează şi pacienţi cu Covid-19, chiar dacă majoritatea nu sunt internaţi aici, ci la Spitalul Municipal.

În vara anului 2019, Primăria a propus mutarea secţiei de Pneumoftiziologie în clădirea principală a Spitalului Municipal, în ideea renovării pavilioanelor de pe strada Izvorului şi a amenajării acolo a unei secţii de îngrijiri paleative.

Intenţia nu a mai fost implementată; confruntate cu pandemia de Covid-19, autorităţile au decis că, de fapt, este oportună construirea unui nou spital TBC, pe strada Vlădeasa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON