1936. Sanatoriu cu fermă
Aflat pe strada Izvorului nr. 57, Spitalul de Pneumoftiziologie tratează bolnavi de mai bine de o sută de ani.
Conform Monografiei Almanah a Crişanei, din anul 1908 tratarea tuberculoşilor s-a făcut în Oradea de către o asociaţie dedicată. Spitalizarea era în barăci de lemn amenajate între vii, pe dealurile oraşului.
Clădirea principală a spitalului a fost construită în anul 1912, prin donaţiile în bani şi materiale de construcţii făcute de Episcopia Romano-Catolică şi Capitlu, amplasamentul beneficiind de "un aer foarte bun, atât de necesar bolnavilor".
În anii următori, pavilionului i s-au adăugat terasa de iarnă, laboratorul bacteriologic, bucătăria cu sală de mese, sala de maşini pentru încălzirea centrală, rezervorul pentru apă şi atelierul de reparaţii.
În perioada interbelică, spitalul deţinea şi o fermă de zarzavaturi de 6 iugăre (3,5 hectare).
Numărul locurilor a crescut constant, astfel încât la jumătatea anilor 1930 clinica dispunea de 100 de paturi.
Anual, aici erau internaţi circa 500-600 de bolnavi din regiune. Preşedinţii consiliului de administraţie erau canonici ai Bisericii Romano-Catolice, iar personalul era compus din 7 surori de ocrotire şi 20-30 de angajaţi ca personal auxiliar.
2021. Misiune neschimbată
Până azi, spitalul şi-a păstrat rolul, dar din 2010 a devenit secţie a Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu". Secţia funcţionează, în prezent, în patru pavilioane.
Cel mai mare, I, cuprinde serviciul de primire pacienţi, cabinete de consultaţii, radiologie, farmacie. Aici se găsesc secţia Pneumologie II şi III, fiecare cu 65 de paturi, cărora li se adaugă 10 paturi ale Compartimentului de îngrijiri paleative.
În pavilionul II se află compartimentul Pneumologie TBC copii cu 9 paturi, iar laboratorul unităţii e situat într-un pavilion separat, supus în ultimii ani unor lucrări de modernizare. Personalul de specialitate este alcătuit din circa 15 medici, care de un an de zile tratează şi pacienţi cu Covid-19, chiar dacă majoritatea nu sunt internaţi aici, ci la Spitalul Municipal.
În vara anului 2019, Primăria a propus mutarea secţiei de Pneumoftiziologie în clădirea principală a Spitalului Municipal, în ideea renovării pavilioanelor de pe strada Izvorului şi a amenajării acolo a unei secţii de îngrijiri paleative.
Intenţia nu a mai fost implementată; confruntate cu pandemia de Covid-19, autorităţile au decis că, de fapt, este oportună construirea unui nou spital TBC, pe strada Vlădeasa.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.