URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2019, 17:06

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea primului spital, creat de Ordinul călugăresc al mizericordienilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1799. Medicină şi binefacere

Pe strada Republicii 33 se află o clădire cu etaj, care nu iese în evidenţă ca formă şi arhitectură, dar care pe vremuri a găzduit unul din cele mai importante spitale. A aparţinut ordinului călugăresc al mizericordienilor, care se ocupa cu îngrijirea bolnavilor şi săracilor, şi care a fost consacrat în Oradea în 7 iulie 1761.

Ordinul a funcţionat iniţial ca o asociaţie de laici, spitalul fiind înfiinţat în 1760, al doilea de pe teritoriul actual al României. Înaintea spitalului propriu-zis, a fost ridicată capela din curte, între 1754-1760, în stil baroc, cu două turnuri mici.

Tot în stil baroc, cu elemente neoclasice, a fost construit şi spitalul, dar într-un interval de timp mai mare, 1763-1799. Pe cele două niveluri au fost amenajate saloanele, camerele de cazare pentru călugări, ambulatoriul, oratoriul, sala de mese şi camera stareţului. Aripa dinspre stradă a fost ultima terminată, cu sprijinul financiar al canonicului Paal Gaspar.

Portalul curţii este străjuit de trei statui de piatră, a Sfântului Florian, a Sfântului Ioan de Dios, întemeietorul ordinului călugăresc, şi a Sfântului Ioan Nepomuc. Farmacia a fost deschisă în 1769, fiind cea mai veche din oraş.

 

2019. Muzeu şi restaurant

Clădirea şi-a păstrat rolul în societatea orădeană până recent. Cum ordinul mizericordienilor a supravieţuit, având descendenţi şi în prezent, spitalul a continuat să existe.

În anul 1920, clădirea a fost reabilitată, respectiv adusă la forma pe care o vedem azi. Naţionalizat în 1948, odată cu toate clinicile, edificiul a devenit gazda secţiilor de O.R.L. şi Oftalmologie ale Spitalului Judeţean. Ultima reabilitare a faţadelor a avut loc în anul 2012. În prezent, clădirea este clasată ca monument istoric.

Farmacia de la parter, cunoscută sub numele Rodia, a funcţionat neîntrerupt până în anul 2014. Profitând de mobilierul şi ustensilele de farmacie păstrate, Episcopia Romano-Catolică a transformat sălile apotecii într-un Muzeu al Farmaciei.

Deschis în mai 2019, muzeul cuprinde o colecţie de peste 1.500 de obiecte (mobilier, vase, instrumente de măsurat), aflate deja acolo şi primite din donaţii, putând fi văzute şi picturile murale originale, de secol XVIII, ale oficinei. Tot la parter, precum şi în curte, funcţionează restaurantul Allegria. Biserica din spate poartă, în prezent, hramul "Îngerii păzitori".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON