URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2021, 09:23

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria neștiută a grădinițelor orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1874. Primele grădiniţe din Oradea

În preajma alipirii localităţilor componente ale Oradiei moderne - Olosig, Oraşul Nou, Cetate şi Velenţa - urbea a cunoscut mai multe schimbări ale instituţiilor, apărând, între altele, noi entităţi de învăţământ.

Conform volumului "Istoria oraşului Oradea", învăţământul preşcolar din localitate a luat fiinţă în 1850, odată cu deschiderea unei prime grădiniţe, al cărei amplasament nu se mai cunoaşte.

A doua unitate de acest tip a fost deschisă în 1856, de către un anume Stankovits János, iar un an mai târziu şi-a început activitatea o a treia.

Arhivele arată că, în 1874, reţeaua de creşe şi grădiniţe orădene era gestionată de Asociaţia pentru creşă şi căminul "Elisabeta", având câte o creşă în cartierele Oraşul Nou, Olosig şi Velenţa. Toate acestea aveau o capacitate redusă, cu câte 18, 10 sau chiar 4-5 copii pe zi, dar nu este clar dacă cererea era sau nu mai mare.

În creşele din Oraşul Nou şi Olosig, copiii primeau şi câte o masă caldă pe zi. Mult mai târziu, în anul 1900, Primăria a construit clădiri pentru zece grădiniţe, iar în creşele de stat puteau fi cazaţi, în anul 1913, circa 1.000 de copii.

2021. Reţea extinsă

În ultimii o sută de ani, reţeaua grădiniţelor din Oradea a tot crescut, astfel că în anul şcolar 2020-2021 în oraş funcţionează 40 de grădiniţe publice şi private, dintre care şase cu program normal, iar restul cu program prelungit.

Acestea sunt amplasate în aproape toate cartierele, iar cele mai mari se află, desigur, în zonele cu densitate ridicată a populaţiei.

Una dintre cele mai mari grădiniţe din oraş este cea cu numărul 46, din strada Feldioarei, cu 15 grupe şi 340 de preşcolari, urmată de Grădiniţa nr. 56 din strada Liszt Ferenc (12 grupe şi 335 de preşcolari) şi cea cu nr. 53 din strada Călugăreni (20 de grupe şi 275 de preşcolari).

Grădiniţele sunt renovate şi dotate cu cele necesare funcţionării, iar majoritatea dascălilor sunt titulari, astfel că nevoile preşcolarilor sunt acoperite.

În ultimii ani, mai multe grădiniţe din cartierele de blocuri au fost extinse cu noi corpuri, iar în prezent se finalizează construcţia uneia noi, în parcul industrial Eurobusiness I.

Alte grădiniţe publice urmează să fie ridicate în Calea Clujului şi în noile cartiere de blocuri de pe străzile Ceyrat şi Oneştilor, iar Parohia Reformată pregăteşte o grădiniţă cu patru grupe în cartierul Episcopia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON