URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2017, 14:26

Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) Moara Lederer şi Kalman la începutul secolului XX
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) sursa foto: www.moara-rasarit.ro
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) sursa foto: www.moara-rasarit.ro
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO) www.moara-rasarit.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1857. Fabrică de spirt şi lapte

La jumătatea secolului XIX, partea de nord a cartierului Velenţa, adiacentă Căii Clujului, era principala zonă industrială a Oradiei. În jurul anului 1850, Antal Léderer şi Ferenc Kálmán au cumpărat pe amplasamentul actualei străzi Miron Costin un mic atelier de producere a spirtului, ca să-l dezvolte. Noua fabrică, intitulată simplu, Léderer şi Kálmán, a pornit în 1857. Ca materie primă principală, folosea porumb adus din comitat (echivalentul judeţului pe atunci). Pentru că erau de calitate, dar şi intens promovate, produsele au devenit rapid cunoscute în Ungaria.

Mai mult, spirtul orădean a fost exportat şi pe pieţele din Peninsula Balcanică şi Orientul Apropiat. Producţia a crescut rapid, în 1871 ajungând la 16.000 de hectolitri, iar în 1875 la 30.000 hectolitri. Se foloseau trei maşini cu aburi şi alte instalaţii moderne, între care una de răcire a borhotului. În acel timp, fabrica avea 180 de muncitori.

În anul 1872 s-a extins, construindu-se, pe o stradă de la marginea cartierului, şi o fermă de cornute, ce asigura materia primă pentru o mică fabrică de lapte. Laptele era îmbuteliat şi vândut atât pe piaţa locală, satisfăcând mare parte a cererii, cât şi pe pieţe externe.

2017. Centru cultural

După anul 1900, lângă fabrica de spirt a mai fost construită o moară cu aburi, în incinta căreia a funcţionat şi o rafinărie. Activitatea fabricii a fost afectată de criza economică din perioada 1929-1933, fiind închisă atât unitatea de producere a spirtului, cât şi rafinăria. Doar moara a continuat să funcţioneze, cererea pentru produse de panificaţie rămânând mare.

Regimul comunist a păstrat moara în funcţiune, aici amenajându-se sediul Întreprinderii de Morărit şi Panificaţie Bihor, deservită de linia ferată industrială existentă în zonă.

Deşi avea activitate, Moara Răsăritului (numită astfel pentru că se afla în estul oraşului) s-a degradat constant, ajungând o ruină către anul 2000, când activitatea sa a fost oprită complet. După anul 2010, clădirile ce au compus pe vremuri fabrica de spirt şi moara au fost reconvertite ca spaţii culturale. Cea principală, având un turn cu creneluri, realizată acum un secol de Rimanóczy Kálmán, a fost modernizată, fiind folosită acum pentru mai multe tipuri de evenimente. Spaţiul generos, compartimentarea şi ferestrele mari permit organizarea unor expoziţii, spectacole de teatru, conferinţe şi concerte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON