URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2019, 07:59

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se sărbătorea Revelionul pe vremuri în orașul de pe Criș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1924. Final de an, cu bucurie amară

Anii ’20 au însemnat o perioadă de transformări politice, economice şi administrative în Oradea, dar totuşi, Revelionul rămânea o mare sărbătoare. În primele zile ale anului 1925, cotidianul Nagyvárad relata cum s-a celebrat trecerea dintre ani.

Gazetarii au constatat că, "în ciuda sărăciei care a caracterizat anul care a trecut, atmosfera s-a remarcat prin opulenţă". Mulţi au făcut tot anul economii pentru serbare, dar, în ciuda numeroaselor pahare golite, au lipsit "veselia, bucuria, dulce-nepăsarea".

O petrecere a fost organizată de Asociaţia femeilor în Cercul Catolic, unde au sărbătorit maghiarii bogaţi, cu "dans, tombolă, purcel rozaliu, hornar aducător de noroc şi multe alte prostioare simpatice".

Un "public ales" a umplut până la refuz Hala Comercială, unde "femeile erau îmbrăcate în rochii splendide, de seară, din dantele grele, bătute cu fir auriu, garnisite cu blănuri scumpe". La cafeneaua Royal a avut loc o seară de jazz şi muzică rusească, cu mâncare şi băutură din belşug, dar şi cu o... bătaie cu zăpadă. O "înghesuială inimaginabilă" a fost şi în restaurantul Palace, iar la Elite "trebuia să-ţi reţii masă din timp".

2019. Revelion pentru toţi

După aproape un secol, petrecerile de Anul Nou sunt în continuare populare, dar mult mai numeroase. Cea mai mare sărbătoare din Oradea se ţine în aer liber, la Târgul de Crăciun din centrul oraşului, cu muzică live şi artificii.

Aici, la fiecare Revelion, mii de orădeni se adună şi numără împreună secundele rămase din an. Căutate sunt şi petrecerile organizate în sălile de evenimente care pot găzdui sute de persoane şi le oferă clienţilor meniuri complete, cu preparate tradiţionale şi specialităţi, open-bar, muzică live ori mixată.

Mulţi tineri orădeni merg în restaurante şi pub-uri, care se întrec în oferte pentru cât mai diverse gusturi şi buzunare, la mare căutare fiind serile tematice, pentru care petrecăreţii se costumează într-un mod aparte. În aquapark-uri şi la unele hoteluri din oraş ori din staţiunile învecinate, doritorii sărbătoresc noaptea dintre ani în piscine, cu "spuma party".

Fireşte, mulţi orădeni petrec Revelionul acasă, înconjuraţi de rude şi prieteni. Un lucru a rămas însă neschimbat faţă de acum o sută de ani: la orice petrecere, şampania e nelipsită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON