URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Decembrie 2017, 11:11

Oradea ieri, Oradea azi: Cum erau serbările de Crăciun pe vremuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1938. Serbare pentru Moş Crăciun

Indiferent de regimul politic, pregătirile pentru sărbătorile de iarnă s-au făcut întotdeauna cu mult timp înainte şi mereu cu drag. La finalul anilor ’30, deşi în România se instaurase regimul autoritar al lui Carol II şi spectrul celui de-al Doilea Război Mondial bântuia deja, oamenii găseau în sărbătorile religioase un refugiu de voie bună.

În decembrie 1938, Noua Gazeta de Vest publica ştiri cu serbările ţinute de copiii grădiniţelor şi şcolilor, amestecate cu reclame ale magazinelor ori relatări despre alte evenimente dedicate Naşterii Domnului. O asemenea serbare au ţinut la Teatru copiii grădiniţei din strada Regele Carol.

Evenimentul a început cu discursuri despre educarea celor mici, dascălii mulţumindu-le înaltelor feţe bisericeşti, între care episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frenţiu, pentru sprijinul acordat învăţământului. În program au figurat recitări de poezii, cântece şi dansuri naţionale, iar "punctul culminant" a fost rostirea poeziei "Moş Crăciun". O altă serbare a avut loc pe actuala stradă Moşoiu, cu prilejul inaugurării primei şcoli primare pentru fete din Oradea.

2017. Tradiţia s-a păstrat

O manifestare asemănătoare a fost pregătită, în acelaşi an 1938, de copiii Grădiniţei nr. 9. Programul a început cu intonarea Imnului Regal, cuprinzând apoi mai multe colinde, "executate admirabil de micile făpturi". La Liceul industrial de băieţi, profesorii au povestit obiceiurile de Crăciun, iar elevii au jucat Capra şi Steaua.

Peste ani, obiceiul serbărilor şcolare de Crăciun s-a menţinut. Astăzi, toate grădiniţele şi şcolile le organizează, rămânând un prilej de întâlnire a copiilor cu tradiţiile. De asemenea, copiii de grădiniţă şi din clasele primare şi-au făcut un obicei din a colinda instituţiile publice, îndeosebi Primăria şi Prefectura, primind la schimb pachete cu dulciuri.

Totodată, elevii joacă scenete specifice, în care interpretează personaje biblice şi cântă colinde tradiţionale, precum şi cântece de iarnă contemporane. De regulă, fiecare serbare are un invitat special: însuşi Moş Crăciun, care nu doar că ascultă dorinţele copiilor, ci îi şi cadoriseşte. Pentru ca micuţii să nu uite că, dacă vor să găsească sub brad cadourile mari şi dorite, trebuie să fie cuminţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON