URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2021, 18:10

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au redescoperit orădenii, după căderea comunismului, plăcerea petrecerilor de Revelion

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1989. Revelion în democraţie

Căderea regimului comunist a fost primită cu entuziasm de români în ultimele zile ale anului 1989. Cum era perioada sărbătorilor de iarnă, voia bună a fost cu atât mai mare.

Noaptea Anului Nou 1990 ar fi trebuit să se desfăşoare precum cei anteriori, TVR pregătind din timp emisiunea specifică, plină de cântece, poezii şi urale dedicate conducătorilor statului.

Revelionul 1990 a stat însă sub semnul eforturilor de aprovizionare a magazinelor, ziarele anunţând cu satisfacţie că se găsea suficientă carne, dar şi portocale.

Şampania putea sta în frigider fără teama că se va opri curentul, ca în anii anteriori, iar restaurantele orădene au pregătit petreceri cu meniuri alese.

Într-un reportaj din noaptea dintre ani, ziarul Crişana a arătat că soldaţii din unităţi şi cei care asigurau ordinea publică au primit şi ei aperitive şi dulciuri, iar medicii Spitalului Judeţean "râdeau cu poftă", fiindcă, cel puţin până la ora 23, "nu se semnalase nicio urgenţă".

În schimb, angajaţii centralelor telefonice lucrau intens pentru a face legăturile celor care îşi sunau rudele şi prietenii. Pe străzi se auzeau sunete de petarde şi Pluguşorul.

2021. Din nou împreună, în centru

Cu trecerea timpului, opţiunile de celebrare a Anului Nou s-au diversificat, iar calitatea lor a crescut. Tot mai multe restaurante din Oradea au etalat oferte complexe, chiar sofisticate, astfel încât meniurile şi atmosfera să acopere mai toate gusturile.

Mai ales după anii 2000, au început să apară săli de evenimente, care organizează petreceri tematice. Cei care vor să îmbine vacanţa cu momentul marcării Anului Nou o pot face în restaurantele din Băile Felix ori în staţiunile montane.

Agenţiile de turism se întrec în oferte specifice deja cu câteva luni înaintea momentului aşteptat, la fel cum pregătesc din timp şi pachete pentru străinătate.

Majoritatea includ mai mult decât cina festivă şi petrecerea din noaptea dintre ani, plusând cu diverse servicii personale, tabere, activităţi sportive şi de relaxare înainte şi după 1 ianuarie.

Pentru că mulţi orădeni sărbătoresc Revelionul acasă, magazinele şi firmele de livrări pregătesc variante de decoraţiuni şi meniuri.

La trecerea în anul 2022, spre deosebire de anul trecut, orădenii vor putea să urmărească un foc de artificii pregătit de Primărie chiar din centru, unde în prima noapte din 2021 nu s-au putut aduna, din cauza pandemiei de Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De neuitat
Programul de divertisment oferit ad hoc la acel revelion a fost realmente un succes pe toate planurile. De neuitat. Precizez ca eram majora.
Postat 31 Decembrie 2021, 03:46 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON