URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2020, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Clădirea Băncii de Stat pentru Investiții de pe strada Mihai Eminescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1923. Sediu bancar

Pe strada Mihai Eminescu, la nr. 3, lângă Palatul Apollo, se află o clădire elegantă, cu două etaje. Aparent neînsemnat, imobilul are o poveste ce gravitează în jurul banilor. Construit în anii 1922-1923 după proiectul arhitectului Spiegel Frigyes, un specialist budapestan care a activat mulţi ani la Oradea, în perioada interbelică a găzduit sediul Băncii Maghiare de Credit (Magyar Általános Hitelbank).

Cum era obiceiul, fațada unei astfel de clădiri este sobră, decorată cu piatră și cărămidă aparentă, un mix rar întâlnit în Oradea, specific mai degrabă caselor olandeze și englezești.

Ferestrele mari sunt arcuite la parter și rectangulare pe etaje, cele de la etajul I având ancadramente de piatră reprezentând cornul abundenței, capete de zeități și delfini. Pentru etajul al doilea s-a optat pentru ancadramente simple, cu bulbi. Imediat deasupra lor iese în afară podul clădirii. Intrarea nu este spectaculoasă, întrucât se aliniază ferestrelor de la parter și este decorată doar cu o grilă de fier deasupra ușii de lemn. Clădirea a fost naționalizată de comuniști în anul 1948.

2020. Apartamente centrale

Pentru scurt timp, între anii 1951-1959, clădirea a adăpostit sediul sucursalei Oradea a Băncii de Stat pentru Investiții, care se ocupa cu finanțarea tuturor categoriilor de lucrări edilitare, sociale, industriale, din transporturi, cultură etc. După ce câteva decenii a găzduit instituții bancare, având zilnic zeci de vizitatori, în prezent aici sunt locuințe particulare și sedii de firme, deci a devenit un spațiu mult mai liniștit.

Soluția aleasă în urmă cu un secol pentru fațadă a dus la menținerea sa în timp, fără degradări semnificative. De fapt, inclusiv mica suprafață tencuită de deasupra parterului se menține atât de bine încât trecătorul poate distinge și azi, în partea stângă, câteva dintre literele vechilor firme, atât ale Băncii Maghiare de Credit, cât și ale Băncii de Stat pentru Investiţii, acesta din urmă având textul scris peste cel vechi.

Din perioada comunistă a rămas doar fragmentul „t pentru investiții”, semn că pe faţada imobilului nu au fost făcute reabilitări capitale probabil niciodată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hai, Bolojene ...
... arde-i acoperișul și dă-i o supraînălțare, că nu e în rând cu palatul Apollo și cu gândul tău de vizionar în regenerare urbană !?!
Postat 19 Ianuarie 2020, 10:11 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON