URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2019, 09:19

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Petre Dejeu, promotorul monografiilor interbelice despre Oradea şi judeţul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1922. Consilier cultural al oraşului

După Marea Unire, una din provocările prioritare a fost organizarea administrativă în baza legislaţiei româneşti, dar şi stimularea educaţiei şi a culturii în limba română. Unul dintre pionii importanţi ai acestor activităţi a fost Petre Dejeu

Născut în satul Auşeu, lângă Aleşd, în 1892, Dejeu a terminat clasele primare în localitatea natală, urmând apoi liceul şi şcoala normală în Oradea. Pregătirea profesorală a făcut-o la Academia pedagogică din Budapesta.

După întoarcerea din capitala Ungariei s-a angajat profesor la Şcoala normală unită, iar apoi a predat şi la Şcoala normală de băieţi Iosif Vulcan şi la Gimnaziul Alexandru Roman din Oradea.

Erau primii ani de după Marea Unire, iar în cadrul Primăriei a fost înfiinţată o secţie a "Instrucţiunii poporale", responsabilă cu educaţia şi cultura locală.

Coordonarea era făcută de către un consilier cultural. Primul astfel de consilier a fost Petre Dejeu, numit prin Înalt Decret Regal pe 13 decembrie 1922.

Era perioada în care apăreau primele ziare româneşti din Oradea, se organizau asociaţii culturale (precum Cele Trei Crişuri) şi se încerca înfiinţarea unui Teatru românesc în oraş.

2019. Un nume aproape necunoscut

Petre Dejeu a deţinut funcţia de consilier cultural pentru scurt timp, ulterior fiind numit inspector al învăţământului secundar pentru regiunea şcolară II, corespunzătoare judeţelor Bihor, Sătmar, Sălaj şi Maramureş.

Pe lângă activitatea didactică şi culturală, acesta s-a aplecat asupra istoriei locale, lăsând moştenire câteva lucrări importante.

Una este "Viaţa şi faptele generalului Traian Moşoiu", cel care a condus Armata Română la intrarea în Oradea, în 1919. De asemenea, a publicat două monografii utile şi azi: "Monografia municipiului Oradea şi judeţului Bihor" (foto) şi "Instituţiunile culturale din Oradea şi Bihor". Cea de-a doua a apărut în 1937, fiind publicată în 1.000 de exemplare, pe cheltuiala autorului.

Sub semnătura sa au apărut numeroase articole şi în presa interbelică, în ziarul Românul din Arad, Tribuna Bihorului, Renaşterea română din Sibiu.

După 1948 a fost colaborator la Crişana, iar în anul 1950 preda la şcoala din Cheresig. Petre Dejeu a fost cunoscut publicului şi ca violonist şi cântăreţ, dar puţini îşi mai amintesc azi de el. Bibliotecile îi păstrează memoria doar prin lucrările păstrate pe rafturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON