URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2022, 11:15

Oradea ieri, Oradea azi: Cartierul Dorobanților și zonele din jur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1960. "Răsare" un cartier

Micul cartier de blocuri dintre străzile Ronald Reagan şi Feldioarei din cartierul Dorobanţilor a fost construit în anii 1960 pe un teren viran. Zona a fost concepută ca un cartier rezidenţial încă din perioada interbelică, prevăzut cu străzi drepte şi piaţete publice.

În anii ’50, zona a intrat în modernizare, fiind făcute trotuare, iar Parcul 22 Decembrie de azi a fost amenajat în 1960-1961. Cum era nevoie de noi locuinţe pentru populaţia crescândă a oraşului, pe terenul către pârâul Peţa s-a optat pentru construirea de apartamente. Şantierul a demarat la finalul anilor ’60 şi s-a încheiat în câţiva ani.

În total, au fost construite circa 780 de apartamente şi garsoniere, în blocuri cu patru etaje, majoritatea din panouri mari prefabricate. Pe latura către parc a fost ridicat un bloc cu spaţii comerciale la parter. A fost amenajată şi o grădiniţă, dar alte dotări de cartier nu au mai apărut.

În 1973, locatarii semnalau presei lipsa încălzirii în locuinţe, precum şi deficienţe ale lucrărilor interioare: lipsa întrerupătoarelor de scară, uşile strâmbe şi ferestrele care se închideau greu. Drumurile erau pline de gropi, iar aleile interioare erau neamenajate, aşa cum era şi albia pârâului Peţa.

2022. Cartier nou

Cartierul a fost modernizat abia după anii 2000, prin amenajarea străzilor şi a spaţiilor dintre blocuri şi reabilitarea grădiniţei.

În 2011, dincolo de Peţa, pe terenul fostei pepiniere, în prelungirea fostei străzi Toamnei, a fost construită o arteră de legătură între zonele Universităţii şi Salca. Ulterior, aici s-a dezvoltat un alt cartier, oarecum în oglindă faţă de zona de blocuri Dorobanţilor.

Primele blocuri de pe strada Ceyrat au fost construite în 2016-2017, către malul Peţei, numărul lor tot crescând până în 2022. În total, în noul cartier au fost ridicate circa 1.500 de apartamente, pe ambele laturi ale străzii Ceyrat, unele clădiri fiind dotate cu spaţii comerciale şi spaţii pentru creşă, grădiniţă şi şcoală, servicii şi cabinete medicale.

Pe marginea către cursul Peţei a fost construită o linie de tramvai ce leagă cartierele Nufărul şi Calea Aradului, iar paralel cu ea este în lucru strada Făgăraşului.

O legătură între cele două maluri ale Peţei a fost realizată în 2011, prin construirea unui pod în continuarea străzii Ronald Reagan, o a doua fiind în construcţie în prelungirea străzii Feldioarei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON