URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2020, 09:46

Oradea ieri, Oradea azi: Care erau problemele cartierului Rogerius acum 50 de ani și care sunt acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1970. Probleme din Rogerius

La zece ani după apariția primelor blocuri, când deja era locuit de circa 20.000 de persoane, cartierul Rogerius, Zona de Vest cum era numit atunci, avea încă numeroase lipsuri și probleme. Le semnalau ziarele locale în 1970, în urma unor dezbateri cu reprezentanții întreprinderilor de comerț, construcții și prestări servicii.

De pildă, colectarea deșeurilor se făcea anevoios, aveau loc distrugeri ale bunurilor publice, iar molozul rezultat din construcții zăcea între blocuri multă vreme după închiderea șantierelor. Pământul bătătorit de muncitori nu putea fi însămânțat, iar resturile înfundau gurile de canal. Apa se infiltra în blocuri prin fundații și acoperișurile „împunse” de antenele TV. Locurile de joacă erau puține, o parte a blocurilor noi aveau probleme la finisaje, apometrele din subsoluri se defectau, iar bălțile din cartier deveneau „adevărate crescătorii de țânțari”.

Pentru îmbunătățirea vieții în cartier, era propusă angajarea de grădinari și amenajarea unui centru de servicii cu creșă. Cozile la „Alimentare” puteau fi reduse prin deschiderea de noi magazine, restaurante și chioșcuri, iar aglomerația din transportul public prin înființarea de noi linii către oraș.

2020. Vremuri noi, nevoi pe măsură

După 50 de ani, cu o populație dublată, Rogeriusul are încă multe de rezolvat, chiar dacă rețelele de termoficare și canalizare au fost schimbate, grădinițele și școlile s-au modernizat şi s-au extins, iar legătura cu orașul se face acum pe o infrastructură mult mai dezvoltată față de anii ’70. Fostul cimitir Olosig a devenit parc cu terenuri de sport, există o piață agroalimentară nouă, iar Piața Magnoliei se pregătește de refacere.

Pentru a depista punctual problemele cartierului, în vara lui 2020, firma olandeză PosadMaxwan a realizat, la inițiativa Primăriei, un sondaj în rândul locuitorilor. Cele mai importante domenii care cer soluții sunt spațiile verzi, disponibilitatea parcărilor, infrastructura de trafic ușor, ciclistă și pietonală, diversificarea spațiilor comerciale și crearea de spații social-culturale. Sondajul este urmat de un masterplan de regenerare urbană a zonei străzilor Transilvaniei - Coposu - Dacia.

Între propunerile pentru următorii 12 ani se remarcă eliminarea traficului de tranzit și construirea de parcări de tip deck, amenajarea unui hub de transport pe Calea Borșului, noi coridoare verzi și pietonale între blocuri și școli, grădini comunitare, modernizarea și gazonarea liniilor de tramvai, crearea de piste pentru biciclete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum era Rogerius în urmă cu 50 de ani, moloz și mizerie de șantier ori gunoi și infrastructură precară ...
... este, la nivelul pretențiilor de azi, tot orașul !?! Românii nu au învățat nimic din lecția organizării precare de atunci, iar ungurii s-au românizat complet de atunci încoace !?!
Postat 01 Noiembrie 2020, 19:58 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON