URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2013, 17:05

Oradea ieri, Oradea azi: 900 de ani de atestare documentară a oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1113. Oradea, între legende şi atestare

Prima atestare documentară a Oradiei, mai precis a toponimului "Varadinum", datează din anul 1113, iar actul este o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor, Slovacia, în care e pomenit Syxtus Varadiensis, primul episcop catolic al Oradei al cărui nume este cunoscut.

Lucrarea "Cronica pictată de la Viena", realizată de Marcu din Kalt şi redactată la jumătatea secolului XIV, spune că regele Ladislau I "a găsit în parohia fortăreţei Bihor, între fluviile Criş, într-o vânătoare, un loc unde la îndemnul îngerilor a hotărât să ridice în cinstea Fecioarei Maria o mănăstire, loc pe care l-a numit Varad".

Mai târziu, acelaşi rege a întemeiat aici o episcopie şi a cerut să fie înmormântat în mănăstirea acesteia, dorinţă care, potrivit legendelor, a fost respectată. Acest lucru a adus faimă Oradiei, unde au început să sosească tot mai mulţi pelerini.

Din nefericire, documentele vechii episcopii au fost distruse în timpul invaziei tătaro-mongole din 1241, descrise de călugărul Rogerius în opera sa "Carmen miserabile". Odată cu actele au dispărut şi multe din mărturiile istoriei oraşului.

03 oradea.jpg2013. An de sărbătoare

Anul acesta Oradea va sărbători 900 de ani de atestare documentară, moment pe care primarul Ilie Bolojan a anunţat încă de anul trecut că îl doreşte plin de evenimente cultural-artistice, care vor avea loc, cel mai probabil, în vară.

Până atunci, facultăţile de Litere şi de Istorie ale Universităţii orădene vor deschide şirul manifestărilor cu un simpozion pe tema "Oradea: oraş european. 900 de ani de atestare documentară".

Evenimentul va avea loc la Universitate, pe 9 martie, însă până atunci studenţii, indiferent de nivelul de studii la care învaţă, sunt îndemnaţi să scrie o lucrare pe care să o susţină în manifestarea ştiinţifică.

Temele de dezbatere propuse de organizatori sunt: Oradea - oraşul diversităţii; Oradea - oraş durabil; Oradea - oraş accesibil; Oradea - oraş inovator; Oradea - oraş sănătos. Lucrările se pot referi atât la perioada contemporană în context european, cât şi la urbea din diferitele momente istorice.

Termenul limită de înscriere este 15 februarie 2013. Toate lucrările trebuie înscrise pe blog-ul seminarului, oradeaoraseuropean.wordpress.com şi vor fi analizate de cadre didactice ale celor două facultăţi, cele mai bune urmând să fie prezentate public.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
@Adrian
Ai dreptate. La falsuri dinastea s-a umblat. Insa, adevarul arheologic descoperit la tot pasul, nu poate fi falsificat. Chiar si acest asa zis document arata clar ca atunci cand ungurii au navalit aici, zona era locuita de daco-romani. Glad, Gelu, Menumorut... Interesant este (cel putin), ca nu vedem nici un articol in aceasta publicatie care sa faca referire la inaintasii romanilor. Sau exista astfel de articole ? Eu n-am vazut decat astea din perioada trista amintire a ocupatiei unguresti din Transilvania.
Postat 22 Ianuarie 2013, 07:54 de @ stv3
ghirila-sluga udemerista
Este necesar, in spiritul recunoasterii adevarului, a amplasarii unei statui sau grup statuar reprezentandu-i pe DACI, si pe care sa se specifice clar ca sunt primii locuitori ai acestor tinuturi. Mai scutiti-ne cu propaganda asta idioata a defunctei 'hungarii mari" si a dualismului austro-ungar ! ungurii, au aparut aici mult mai tarziu si a fost o migratie care a adus in Europa numai necazuri. Stim cu totii ce au facut atunci si ulterior de-a lungul istoriei.P.S. bolovan... coada de ciocan !
Postat 22 Ianuarie 2013, 01:04 de Istoria
pt io, etc
nimic nou sub Soare. toate-s vechi si noi sunt toate... hunii au fost un accident genetic al istoriei. indivizi pusi pe jafuri si crime in Europa ! au migrat si au adus cu ei din fundurile Asiei, crimele, puturosenia (erau nomazi pusi doar pe jafuri si crime), si toate relel posibile. ungurii si tziganii... astia au fost parteneri de migratii in Europa strabunilor geto-daci.
Postat 22 Ianuarie 2013, 00:48 de tzigani unguresti
adevarul
Ipoteza potrivit căreia pe aceste meleaguri au trăit cei mai vechi “europeni” a fost confirmată şi de profesorul Alexander Rodewald, director al Institutului de Biologie Umană de la Universitatea din Hamburg, în cadrul unei recente conferinţe găzduite de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci din Bucureşti."O Evă mitocondrială din Tracia se află la originea românilor. Populaţia de aici a migrat apoi spre toată Europa cu 30-40.000 de ani în urmă", a spus prof. Rodewald, în comunicarea "Originea poporului român - de la mit la realitate"."Mitul este originea latină. Strămoşii românilor, care aveau acest fond genetic, trăiau aici cu peste 5000 de ani în urmă. Probe ce demonstrează că este vorba de cea mai veche populaţie europeană s-au găsit în Peştera cu Oase şi la Cioclovina", a precizat geneticianul, citat de Rador. Rodewald a condus un colectiv care a făcut studii genetice pe oseminte vechi şi actuale din România, pentru a stabili originea poporului român. S-a constatat astfel că, în ciuda unor mutaţii importante - produse după invazia romană şi a popoarelor migratoare, mai ales a slavilor- şi a unor amestecuri etnice în perioada cuceririi otomane, elementele genetice dominante sunt de origine traco-dacică.
Postat 21 Ianuarie 2013, 09:20 de arimin
@io-besina de cal
Ba besina de cal migrator asiatic, ba analfabetule, si Moldova si Albania sunt in Europa. Tribul vostru migrator nespalat,barbar a venit la furat din Asia in 896 si aici a ramas, voi ati adus furtul,talharitul,putoarea si tot ce-i rau pe lumea asta. Mars inapoi in Mongolia, rebutule.
Postat 21 Ianuarie 2013, 07:11 de Dan
****
Ma bucur din suflet ca niciunul din voi nu are acces si nici nu va avea vreodata la asemenea manifestari stiintifice. Vad ca aici s-au adunat toti prostalaii din Bihor care nu au nicio tangenta cu stiinta numita istorie.
Postat 20 Ianuarie 2013, 23:57 de ****
matha
Si tu de unde ai venit contropitorule? Esti tigan din albania, ratat la avort, inapoi la moldova cu statuia lui mihai cacatu din centru. Cu Oradea nu ai treaba hotule.
Postat 20 Ianuarie 2013, 21:53 de io
@io
Mai asiatic ratat ajuns din greseala in Europa civilizata, Moldova este si a fost totdeauna in Europa spre deosebire de tine si ai tai care nu stiti si nu veti sti niciopdata ce sunteti sau de unde veniti decat ca veniti de undeva din fundul Asiei(cum bagi mana pe dreapta).
Postat 20 Ianuarie 2013, 17:10 de Roman verde
@raducu
A fost cedat Ardealul? Analfabet total ce esti contropitor din Moldova.
Postat 20 Ianuarie 2013, 14:06 de io
pentru moshu
Când a fost cedat Ardealul...tatăl meu era elev de școală....îl chema Flore, ungurul, semianalfabetul, care făcea pe învătîtorul i-a schimbat (maghiarizat) numele, în Leorincz, ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ ATUNCI S-A NĂSCUT TATÂL MEU? Aceeași poveste este și cu Varadium!!!!
Postat 20 Ianuarie 2013, 13:47 de răducu
super
@moshu felicitari! cel mai bun coment pe care l-am citit pe acest site
Postat 20 Ianuarie 2013, 11:59 de didi
stati cuminti
Stati cuminti ca prin aceasta regiune arheologii au descoperit si urme celtice si pan la urma populatiile si vorbirile(ma feresc sa zic limbile) s au amestecat in decursul veacurilor.Suntem niste amestecaturi in toata lumea asta.Io zic ca nu putem fi romani,slovaci,shvabi,unguri,italieni,bulgari,greci,sarbi ..curatzi,totul e politica..din pacate.Printre noi sunt au fost si vor fi oameni buni si rai.Oare cati romani sunt in lumea asta care nu mai vorbesc romaneste?Si exemplele ar putea continua,multumesc
Postat 20 Ianuarie 2013, 10:59 de moshu
Cine este autorul articolului
Noi românii AM Fost Și-om Fi!!!
Postat 20 Ianuarie 2013, 09:45 de bez gorod
povesti de le lui nicolae ceasescu
pai si america este pamant dacic stravechi ! :))))
Postat 20 Ianuarie 2013, 05:18 de andersen
dsa
Normal ca a existat aici o asezare, mai mult ca sigur din perioada Daciei.Dar stii cum e cu ungurii astia si maghiarizarea din perioada imperiul austro-ungar. Daca nu ma insel, a fost si un ungur la conducerea arhivelor nationale la un moment.
Postat 20 Ianuarie 2013, 00:41 de Adrian
Totul e foarte clar.
Aici exista deja o asezare inaintea migratiei hunilor. Toate descoperirile arheologice arata exact acelasi lucru.
Postat 20 Ianuarie 2013, 00:19 de arheologie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON