URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2022, 16:05

Oradea a făcut investiţii de 90 de milioane de euro în 2021, cele mai mari din ultimii ani. Pe ce au mers banii (DOCUMENT)

Primăria Oradea a avut în 2021 venituri totale la bugetul local în valoare de 1,397 miliarde de lei şi a făcut investiţii de 447 milioane de lei, adică peste 90 milioane de euro. 

"A fost un an în care a trebuit să fim vigilenţi, să luăm deciziţii rapide şi eficiente. În ciuda dificultăţilor, nu am făcut rabat de la investiţii. În ceea ce priveşte valoarea acestora, 2021 este al doilea în top după anul 2015, când am finalizat prima sesiune de finanţări europene în Oradea. Din perspectiva aceasta (n.r. - a investiţiilor), a fost un an foarte bun", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea, vineri, într-o conferinţă de presă în care a prezentat raportul de activitate al Direcţiei Economice pentru anul precedent. 

La conferinţă au mai participat viceprimarul Marcel Dragoş şi directorii adjuncţi ai Direcţiei Economice, Simona Vlad şi Sorin Iacob. 

De la "europeni", de la orădeni... 

Conform raportului, în 2021 municipalitatea a investit în diverse proiecte suma totală de 447.068.154 lei, cu 13% mai mare decât cea din 2020. Ponderea cea mai mare în acest "tablou" au avut-o fondurile europene, adică 160.834.387 lei.

S-a investit mult şi din bani de la bugetul local, mai precis 158.585.167 lei, celelalte surse fiind bugetul de stat, 71.616.007 lei, şi creditele bancare, 57.032.592 lei.

Cea mai mare "felie" din totalul investiţiilor este ocupată de cele făcute în reabilitarea şi modernizarea străzilor din Oradea, unde au mers 25% din bani, peste 113 milioane lei. În Termoficare și CET s-au făcut, de asemenea, investiţii de peste 58 milioane lei. 

Linia de tramvai, proiectul anului 

Defalcat pe proiecte, Primăria Oradea a investit cea mai mare sumă în 2021 în proiectul realizării noii linii de tramvai care leagă Calea Aradului de str. Atelierelor, fiind vorba despre 29,8 milioane lei, proiect finanţat din bani europeni. 

O sumă consistentă, de peste 26,5 milioane lei, a fost investită şi în modernizarea bulevardului Nufărul-Cantemir

Anul trecut, Primăria Oradea a făcut exproprieri masive pentru diferite proiecte, plătind nu mai puțin de 21,2 milioane lei proprietarilor.

Între investiţiile importante s-au mai numărat cele în achiziţia de autobuze noi, reabilitarea clădirii Primăriei, cea a Bazinului Olimpic, realizarea pasajului suprateran de pe centură, din zona Universităţii, dar şi aportul municipalităţii în înfiinţarea companiei aeriene Air Oradea, care, în 2021, a însemnat suma de 9 milioane lei. 

Cheltuieli mai mari cu 20%

Şi celelalte tipuri de cheltuieli au fost mai mari în 2021, arată raportul Direcţiei Economice. De altfel, aşa numitele cheltuieli operaţionale (cu salariile, cheltuielile de funcţionare ale şcolilor, ale spitalelor, asistenţa socială) au fost aproape la fel de mari ca cele cu investiţiile, însumând 428 de milioane de lei

Directorul adjunct Simona Vlad a explicat că acestea au crescut cu 21% faţă de 2020 din mai multe motive, între care nivelul ridicat al inflaţiei, creşterea preţurilor la energie electrică, gaz, materiale pentru reparaţii, plata unor burse de la bugetul local, creşterea salariului minim etc. 

Reprezentanta Primăriei a exemplicat că cheltuielile cu şcolile au crescut cu 37%, cele cu salubritatea cu 17%, iar cele cu iluminatul public cu 14%, pe fondul creşterii tarifelor la energia electrică. 

96% din taxe şi impozite, încasate 

Anul trecut, Primăria Oradea a înregistrat cel mai ridicat grad de încasare a taxelor şi impozitelor pentru clădiri, terenuri şi autovehicule din ultimi ani, acesta fiind de 96%. Pe de o parte, a explicat Eduard Florea, "conformarea benevolă a mers bine anul trecut", iar pe de alta, după pauza din 2020 cauzată de izbucnirea pandemiei, în 2021 au fost reluate executările silite, lucru care a adus bugetului local 24  milioane lei

În ciuda faptului că în 2021 municipalitatea a contractat noi credite pentru diverse proiecte, datoria publică a oraşului se menţine destul de mică, de 16,48% dintr-o medie a veniturilor proprii pe trei ani. Limita maximă permisă este de 30% din aceasta. 

În fine, Oradea a încheiat anul 2021 cu un excedent bugetar de aproape 65 milioane lei, bani care vor fi "vărsaţi" în bugetul pe anul 2022 şi vor fi folosiţi pentru diverse cheltuieli şi investiţii.

"Din această sumă, doar 9 milioane lei sunt bani prevăzuţi în bugetul din 2021 şi necheltuiţi. Restul de 55 milioane lei au fost nişte bani rămaşi din bugetul pe 2020, pe care i-am pus cumva în buzunarul din spate (n.r. – al bugetului local), căci vedem nori negri când privim în zare", a explicat Eduard Florea (foto), referindu-se la scumpiri. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Revin!
S-a scris destul in presa locala despre cum (NU) a decontat administratia penala fondurile europene pt. linia de tramvai! Citez: ,,Proiectul noii linii de tramvai pe ruta Calea Aradului – Dimitrie Cantemir, de-a lungul Peţei, a primit o corecţie de 100%, întrucât firma care a realizat studiul de fezabilitate e cea care a făcut, în etapa ulterioară, şi proiectul tehnic." Asa ca principalul investitor, de fapt UNICUL, e b*ul de oradean, nu birinezul nu birtanezul, ei sunt doar strang banii si-i f*t cum vor. Postez link-ul. P.S. penal- acronim de la pnl https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/peste-739-milioane-de-lei-penalizare-se-cereau-licitatii-internatioale-1456120/
Postat 16 Ianuarie 2022, 09:50 de pinonel
dezinformare
Se pare că dezinformezi. Uite ce a declarat primarul Birta:

Chestionat de jurnalişti, primarul a spus că - în ciuda unor demersuri iniţiale - Primăria Oradea nu a mai primit corecţia financiară de 100% pentru faptul că aceeaşi firmă care s-a ocupat de proiectarea liniei a şi câştigat ulterior licitaţia în cadrul unei asocieri. "Până acum nu am primit nicio notificare. De altfel, toate situaţiile de lucrări au fost decontate de finanţator", a spus Birta.

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/prima-linie-de-tramvai-construita-in-oradea-dupa-revolutie-inaugurata-de-primarul-florin-birta-168046.html
Postat 16 Ianuarie 2022, 22:06 de Moderator
Undfe au mers banii?
Pe salarii si prime nesimtite si pe afaceri in famiglie!
Postat 15 Ianuarie 2022, 14:08 de pinonel
În iunie 2020 se anunțase, de către Bolojan care era pe poziție de plecare ...
... proiecte realizate, la zi, de 250 milioane Euro cuantificat la final de 2019. Acum, cu noua mare realizare a urmașilor liberali locali, rezultă pentru edilii habarniști că 250 e o sumă mai mică decât 90. E grea matematica asta, în timpurile contemporare, când la PNL tot membrul știe că literatura e cea mai tare.
Postat 15 Ianuarie 2022, 12:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON