URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2021, 19:30

OLX-ul, grila notarială şi exproprierile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ecuaţia de mai sus nu-i rezolvabilă cu regula de trei simplă fiindcă, în realitate, include şi edilii, chit că aceștia ar prefera să rămână deoparte. Căci chiar nu-i comfortabil să fii în pielea unui ales dacă are ghinionul să dea peste un expropriat mai apucat. Adică genul care apucă un drug de fier-beton la disperare.

De cazuri extreme şi tragice Oradea a avut parte doar când "i-se-spunea-Buldozeru'" s-a pus pe ras cartiere-ntregi de case, iar pe proprietari i-a cocoţat în blocuri cu confort sporit, mediu sau redus, în funcţie de carnetul PCR. Sigur că pe vremea aceea au cedat psihic cu precădere orădenii cu case mai acătării, nu cei cu chichineţe de prin zona Seleuşului - Velenţa ori Calea Aradului. 

Dar uite că şi acum avem concitadini care şi-au investit mai toată viaţa în construirea spaţiului locativ. E dreptul lor, fiecare cu ţelurile şi hobby-urile lui...

Problema edilitară e că Revoluţia din '89 a oprit marea demolare şi au rămas pâlcuri de case iţite printre blocuri. Iar aglomerarea auto le-a cam semnat acum sentinţa. Şi nici asta nu ar fi o problemă, dacă oamenii ar putea fi despăgubiţi echitabil, plus un procent decent pentru deranj.

Dificultatea e că, deocamdată, legea exproprierilor e bazată pe grila notarială, care e ca şi Patul lui Procust. Şi e tare simplist să pui pe aceeaşi grilă de despăgubire o cârpăceală insalubră de pe uliţa Plevnei cu o casă domnească, doar fiindcă-s în aceeaşi zonă fiscală. Căci un preţ are metrul pătrat de locuinţă pretenţioasă şi alt preţ e metrul pătrat la o peticeală.

Deci totul se reduce la o evaluare cât mai realistă. Sigur, când e vorba de bani şi e loc de negocieri, fiecare parte are argumentele ei. Expropriaţii se revoltă că preţurile pieţei sunt mult peste grila notarială. Cât de mult e greu de zis, fiindcă dacă te uiţi la preţurile de case pe OLX în Oradea, ai senzaţia că oamenii mai degrabă vor să se laude decât să vândă. Aşa că nu-i de mirare că sunt multe anunţuri încă de dinaintea pandemiei, fără să se vândă ceva. 

De cealaltă parte, tare aş vrea să aflăm de vreun notar dispus să-şi vândă vila familială conform grilei lor notariale (eu unul jur că i-o cumpăr). Sau să-l vedem pe directorul Popa de la Patrimoniu oferindu-şi propria casă pentru banii care-i primeşte un expropriat pe o casă similară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Statistico-medical: psihopatii si deraiatzii chiar exista
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/scene-de-film-mafiot-in-onesti-doi-muncitori-luati-ostatici-si-ucisi-de-fostul-proprietar-al-unui-apartament-care-nu-s-a-impacat-cu-gandul-162152.html
Postat 02 Martie 2021, 13:57 de cristi_h
!?
articol bine scris. pe vremea comunistilor primeai o despagubire modica si repartitie la bloc. pretul cerut in prezent de unii proprietari este exagerat, cu mare noroc ar putea vinde in ani de zile. problema sentimentala nu o include nimeni, unii poate nu vor sa vanda, dreptul lor. cat despre smenaru de la patrimoniu, el stie doar sa preia cu japca carciumi si sa le falimenteze, empatie zero.
Postat 08 Februarie 2021, 10:19 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON