URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2021, 19:30

OLX-ul, grila notarială şi exproprierile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ecuaţia de mai sus nu-i rezolvabilă cu regula de trei simplă fiindcă, în realitate, include şi edilii, chit că aceștia ar prefera să rămână deoparte. Căci chiar nu-i comfortabil să fii în pielea unui ales dacă are ghinionul să dea peste un expropriat mai apucat. Adică genul care apucă un drug de fier-beton la disperare.

De cazuri extreme şi tragice Oradea a avut parte doar când "i-se-spunea-Buldozeru'" s-a pus pe ras cartiere-ntregi de case, iar pe proprietari i-a cocoţat în blocuri cu confort sporit, mediu sau redus, în funcţie de carnetul PCR. Sigur că pe vremea aceea au cedat psihic cu precădere orădenii cu case mai acătării, nu cei cu chichineţe de prin zona Seleuşului - Velenţa ori Calea Aradului. 

Dar uite că şi acum avem concitadini care şi-au investit mai toată viaţa în construirea spaţiului locativ. E dreptul lor, fiecare cu ţelurile şi hobby-urile lui...

Problema edilitară e că Revoluţia din '89 a oprit marea demolare şi au rămas pâlcuri de case iţite printre blocuri. Iar aglomerarea auto le-a cam semnat acum sentinţa. Şi nici asta nu ar fi o problemă, dacă oamenii ar putea fi despăgubiţi echitabil, plus un procent decent pentru deranj.

Dificultatea e că, deocamdată, legea exproprierilor e bazată pe grila notarială, care e ca şi Patul lui Procust. Şi e tare simplist să pui pe aceeaşi grilă de despăgubire o cârpăceală insalubră de pe uliţa Plevnei cu o casă domnească, doar fiindcă-s în aceeaşi zonă fiscală. Căci un preţ are metrul pătrat de locuinţă pretenţioasă şi alt preţ e metrul pătrat la o peticeală.

Deci totul se reduce la o evaluare cât mai realistă. Sigur, când e vorba de bani şi e loc de negocieri, fiecare parte are argumentele ei. Expropriaţii se revoltă că preţurile pieţei sunt mult peste grila notarială. Cât de mult e greu de zis, fiindcă dacă te uiţi la preţurile de case pe OLX în Oradea, ai senzaţia că oamenii mai degrabă vor să se laude decât să vândă. Aşa că nu-i de mirare că sunt multe anunţuri încă de dinaintea pandemiei, fără să se vândă ceva. 

De cealaltă parte, tare aş vrea să aflăm de vreun notar dispus să-şi vândă vila familială conform grilei lor notariale (eu unul jur că i-o cumpăr). Sau să-l vedem pe directorul Popa de la Patrimoniu oferindu-şi propria casă pentru banii care-i primeşte un expropriat pe o casă similară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Statistico-medical: psihopatii si deraiatzii chiar exista
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/scene-de-film-mafiot-in-onesti-doi-muncitori-luati-ostatici-si-ucisi-de-fostul-proprietar-al-unui-apartament-care-nu-s-a-impacat-cu-gandul-162152.html
Postat 02 Martie 2021, 13:57 de cristi_h
!?
articol bine scris. pe vremea comunistilor primeai o despagubire modica si repartitie la bloc. pretul cerut in prezent de unii proprietari este exagerat, cu mare noroc ar putea vinde in ani de zile. problema sentimentala nu o include nimeni, unii poate nu vor sa vanda, dreptul lor. cat despre smenaru de la patrimoniu, el stie doar sa preia cu japca carciumi si sa le falimenteze, empatie zero.
Postat 08 Februarie 2021, 10:19 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON