URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2021, 17:53

OFICIAL: În Oradea devine obligatorie prezentarea certificatului "verde" Covid la restaurante, cafenele, cinema, nunţi şi concerte

OFICIAL: În Oradea devine obligatorie prezentarea certificatului 'verde' Covid la restaurante, cafenele, cinema, nunţi şi concerte (credit foto: Bogdan Popa Photography, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În restaurantele, cafenelele, sălile de spectacol din Oradea, precum şi la orice fel de evenimente, de la nunţi la concerte, organizate în municipiu va fi obligatorie, începând de miercuri, 29 septembrie, prezentarea Certificatului "verde" Covid-19, mai precis a certificatului european care atestă vaccinarea cu schemă completă, un rezultat negativ sau trecerea recentă prin boală.

Pe de altă parte, într-o comună din Bihor, Spinuş, circulaţia pe timpul nopţii va fi restricţionată, dar localitatea nu va intra în carantină. 

Restricţii în 25 de UAT-uri

Deciziile au fost luate marţi după amiaza, când membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în frunte cu prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, s-au reunit în şedinţă după creşterea accelerată a incidenţelor Covid-19 în mai multe UAT-uri din Bihor.

Potrivit celor mai noi reglementări de la nivel naţional, transpuse şi local prin hotărâri ale CJSU, restricţiile pentru evitarea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 se impun treptat, în funcţie de incidenţă. 

"Conform Hotărârii CJSU nr. 61/2021, adoptate în baza analizei Direcţiei de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista localităţilor în care se aplică restricţii cuprinde: 11 localităţi cu incidenţă mai mare de 2 cazuri şi mai mică de 3 cazuri / 1.000 locuitori: Hidişelu de Sus, Lugaşu de Jos, Ceica, Vadu Crişului, Vaşcău, Nucet, Sălard, Nojorid, Lăzăreni, Abram, Girişu de Criş; 13 localităţi cu incidenţă mai mare de 3 cazuri şi mai mică de 6 cazuri / 1.000 locuitori: Brusturi, Chişlaz, Ţeţchea, Tărcaia, Căbeşti, Sâmbăta, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Roşia, Cetariu, Oradea, Remetea; 1 localitate cu incidenţă peste 7,5 cazuri / 1.000 locuitori: Spinuş", au transmis reprezentanţii Instituţiei Prefectului, după şedinţă. 

Certificatul Covid, obligatoriu

În Oradea şi în celelalte UAT-uri unde incidenţa este mai mare de 3 cazuri Covid raportate la 1.000 de locuitori se impune, din 29 septembrie, prezentarea OBLIGATORIE a certificatului digital european (cu cod QR) – care să ateste vaccinarea cu schemă completă, testarea recentă (antigen sau PCR) cu rezultat negativ sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 - pentru accesul la evenimente publice sau private, manifestări culturale, cinematografe, restaurante, cafenele, etc.

Este de reţinut faptul că, potrivit hotărârii, certificatul trebuie prezentat indiferent dacă este vorba de terase sau de spaţii închise. 

Copiii cu vârste de până la 12 ani nu trebuie să prezinte niciun document.

Cu mai puţine persoane

Printre restricţiile care se aplică pentru UAT-urile care au incidenţe între 3 şi 6 la mie se mai numără şi limitarea numărului de persoane din restaurante şi cafenele. Acestea pot primi clienţi până la 50% din capacitatea totală a spaţiilor. Aceleaşi restricţii se impun şi în cazul sălilor de spectacole. 

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.

Totodată, purtarea măştii în spaţii publice închise (de tipul pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun), spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă este obligatorie, indiferent de incidenţa Covid. 

Restricţii de noapte, în Spinuş

Cum într-o comună din Bihor s-a depăşit incidenţa de 7,5 la mia de locuitori, CJSU impune restricţii de circulaţie în afara gospodăriei în intervalul 20 – 05, cu unele excepţii. Măsura nu se aplică, spre exemplu, persoanelor care au un certificat "verde". 

Chiar dacă în Spinuş incidenţa era marţi de 9,62 cazuri la mia de locuitori, DSP Bihor a decis că nu se impune intrarea în carantină a comunei. "Menţionăm, totdată, că analiza de risc efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor asupra situaţiei epidemiologice din comuna Spinuş, unde incidenţa este de 9,62 cazuri / 1.000 locuitori, nu a evidenţiat necesitatea instituirii carantinei în localitate, numărul de cazuri active fiind de 12 persoane la data de azi, 28 septembrie", se arată în informarea Prefecturii.

VEZI TOATE MĂSURILE, ÎN HOTĂRÂREA CJSU:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pana la ce data este aceasta restrictie?
Daca sa zicem maine incidenta este de sub 3 la mie atunci automat dispare restrictia de avea certificat verde la restaurante? sau trebuie sa asteptam un comunicat de la comitet?
Postat 29 Septembrie 2021, 12:06 de asdqwe
Vaccinații cu certificat la zi ar trebui "marcați" la vedere.
Cum ar fi să poarte un ecuson personalizat. Nu de alta dar, având în vedere experiențele de la Untold și de la Congresul al IX-lea al PNL, unde au avut acces doar cei cu certificat, toți oamenii normali ar trebui să poată și să știe cum să se ferească, evitându-i pe vaccinații purtători de carcalac.
Postat 29 Septembrie 2021, 11:15 de KP
Si HG 826/2021 ANULATA
Niciun criteriu obiectiv... Starea de alerta se mentine doar ca presiune pentru vaccinare... Evolutia pandemiei nu mai e imprevizibila... Conditionarea participarii la evenimente de vaccinare, teste sau trecerea prin boala e discriminatorie... Vaccinul e experimental. Codul Nurnberg cere consimtamantul pacientilor”
Postat 29 Septembrie 2021, 07:37 de spaima_trepadusilor
HG 903/2021 si 990/2021 sunt ANULATE-
https://m.luju.ro/trei-dintr-un-foc-zdrobitor-avocatii-mikolt-kapcza-si-gabriel-marin-au-obtinut-la-ca-cluj-anularea-integrala-a-hg-826-932-si-990-2021-de-prelungire-a-starii-de-alerta-niciun-criteriu-obiectiv-starea-de-alerta-se-mentine-doar-ca-presiune-pentru-vaccinare-e
Postat 29 Septembrie 2021, 07:35 de spaima_trepadusilor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON