URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2012, 16:07

Ochiul critic: Criticul Ramona Novicov îmbină arta şi ecologia, pentru Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Educată de mică în spiritul iubirii de frumos, Ramona Novicov a ajuns un critic de artă notoriu. Zilnic aleargă între facultăţi, unde predă studenţilor istoria artei, şi vernisaje, unde creditează tinerii artişti. De cele mai multe ori însoţită de Suzi, bicicleta ei de oraş!

Convinsă că, dacă vrei să schimbi lumea, trebuie să începi cu tine, Ramona circulă cât de des poate pe bicicletă. Pe lângă că încearcă să ofere o lecţie uşoară de ecologie, criticul de artă le mai propune orădenilor o schimbare, cerându-le să-şi schimbe mentalitatea faţă de oraş, să-l preţuiască şi să fie dornici să-l scoată din banal. Cu alte cuvinte, să-i aprecieze bogăţia, ba chiar să o promoveze mai departe...

În lumea artei

Deşi consideră Oradea "acasă", dat fiind că aici locuieşte de ani buni, Ramona Novicov are un alt oraş în suflet: Şteiul. "E oraşul în care mi-am pus bazele educaţiei umaniste", zice femeia ajunsă acum la 51 de ani. Acolo s-a întâlnit prima oară cu artele: baletul, muzica, pictura. Şi tot acolo şi-a început pasiunea pentru mersul pe bicicletă, devenit azi practică freceventă. "Înainte de a cere ceva acestei lumi, trebuie să dai. Eu încerc să nu-i dau Oradiei încă un motiv de poluare", explică Ramona.

A studiat la Liceul de Artă din Braşov, a vrut să se facă sculptor, dar s-a reorientat, la îndemnul profesorului său Rudolf Bone, spre istoria artei. A dat la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, unde în anul în care s-a înscris ea s-au scos la admitere doar 6 locuri. "Mi s-a părut un miracol că am intrat din prima. S-a dovedit un miracol care mi s-a potrivit". După absolvire, la începutul anilor '80, s-a întors la Oradea şi s-a angajat ca muzeograf şi istoric de artă la Muzeul Ţării Crişurilor. "În lumea ceauşistă, aici era un univers aparte, o lume a ideilor. Iubesc foarte mult Muzeul şi sunt convinsă că rămâne o forţă importantă în oraş", zice ea.

Garanţie pentru artişti

După 10 ani la Muzeu, Ramona a plecat la Cluj, unde s-a făcut profesoară la Liceul de Artă. Concomitent, s-a apucat de scris articole, studii de artă şi cărţi, orientată fiind către avangardă şi contemporaneitate. S-a reîntors la Oradea, ani mai târziu, şi a încercat să se folosească de experienţa acumulată în centrele culturale puternice în care a locuit implicându-se în numeroase activităţi.

Este cadru didactic al Facultăţii de Arte Vizuale şi al celei de Arhitectură şi Construcţii (unde, din decembrie, e şi decan interimar), lucrează la proiecte ale Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, de un deceniu are emisiuni televizate pe teme culturale şi, în plus, e nelipsită de la evenimentele de profil. Orice autor care se lansează, îndeosebi în domeniul picturii ori al sculpturii, o invită să-i recenzeze opera, prezenţa ei fiind, de altfel, o garanţie pentru artist. "Ştiind că şi eu am fost creditată din plin, ajut artiştii tineri. Dar de acum mi-am propus să fiu mai selectivă", spune criticul.

Spre schimbare

De altfel, Ramona s-a decis să fie mai strictă în tot ce face, dar şi cu ceea ce fac alţii şi unde ea poate avea un cuvânt de spus. Un capitol în care vrea să-şi manifeste exigenţa e chiar faţa Oradiei. E nemulţumită de cum autorităţile au permis, de-a lungul ultimelor decenii, distrugerea unor case monument din oraş ori de deciziile proaste luate în legătură cu aspectul municipiului. "S-au făcut adevărate crime culturale! Casa Vago, de exemplu, de pe strada Traian Moşoiu, a fost răzuită în exterior şi au dispărut vitraliile şi decoraţiunile originale", spune Ramona. La fel de mult o supără şi balustradele din beton zugrăvit în alb, amplasate de-a lungul promenadei făcute pe malul Crişului Repede în zona Sovata "Sunt urâte, nefuncţionale, taie complet racordul dintre oraş, natură şi apă", explică ea.

Deranjată că decizii de acest gen au fost luate fără consultări pluridisciplinare şi dorind ca acest lucru să nu se mai întâmple, Ramona Novicov şi-a propus să se implice mai activ în viaţa comunităţii şi să-i mobilizeze şi pe alţii să facă la fel. "Proliferează mediocritatea pentru că specialiştii sunt dispersaţi, chiar ne ignorăm unii pe alţii. Dar un oraş trebuie iubit ca pe un om, şi nu trebuie lăsat la greu...", spune orădeanca, decisă să-i facă şi pe alţii să vadă Oradea din aceeaşi perspectivă. Să vedem cu ce rezultate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Statia CFR Oradea
priviti stimata doamna Novicov Ramona la pozele cu privire la fatada statiei CFR Oradea, din perioada interbelica. \\'apoi dvs si grupul din Fundatia de protejare a monumentelor mergeti si vedeti cum arata fatafa rezugravita de constructori CFD-pisti, cu acordul arhitectilor Oradeni si a dirigintilor de santier Oradeni acreditati de ISC Oradea. in rest No Coment.
Postat 20 Martie 2012, 09:37 de Pitirici
candideaza?
candideaza babaciunea la ceva fonctie sau de ce ii faceti atata publicitate? a inceput campania electorala?
Postat 19 Martie 2012, 06:55 de je
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON