URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2018, 09:47

O poveste cu America. Și cu România.

O poveste cu America. Și cu România. sursa foto: howmoneywalks.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prietenii mei iubesc folclorul românesc şi portul popular şi dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce şi-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o şi pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănţăuşi profesionişti. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureş sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine ştie că nu e chiar aşa.

După ce s-au căsătorit, au primit un teren de la primărie, pe care să îşi facă o casă. Au construit-o pe jumătate, până au rămas fără bani. Lucrau amândoi la o corporaţie românească. Nu aveau salarii mici, dar nici suficient de mari ca să o poată termina, aşa că au început să caute o soluţie alternativă. Au gândit îndelung, au analizat problema pe toate părţile, au vorbit zile şi nopţi unul cu altul şi au luat o hotărâre capitală. Au demisionat de la joburi, le-au cerut binecuvântarea părinţilor, şi-au împachetat viaţa în şapte bagaje şi au plecat. În America. De tot.

Vreme de câteva luni au muncit de dimineaţa până seara, cot la cot, la fel cum făceau şi la corporaţia din România. Dimineaţa, într-o cafenea, după amiaza, într-un restaurant. Şase zile din şapte. Făceau cu totul şi cu totul altceva decât ce făcuseră aici, dar nu le păsa. Aveau un obiectiv, să-şi termine casa, şi făceau orice pentru a-l atinge. Şi-au depus actele pentru dreptul de şedere permanentă şi au aşteptat în fiecare zi o veste bună. N-au primit-o, iar cum perioada de şedere se apropia de final, s-au trezit în faţa unei dileme: riscăm şi rămânem aici peste termenul legal sau ne întoarcem în România şi aşteptăm răspunsul autorităţilor americane acolo?

Oameni cuminţi şi corecţi, au ales varianta a doua, astfel că, după nouă luni, s-au întors acasă. A fost o întoarcere ciudată, incompletă, lipsită cumva de strălucirea şi triumful întoarcerilor acasă. O parte din ei a rămas acolo, departe. De atunci, de aproape un an, aşteaptă să afle dacă America îi vrea sau nu ca potenţiali cetăţeni. Fiecare dimineaţă e o mare speranţă, fiecare seară, o mică dezamăgire. Părinţii, familia şi cei dragi i-ar vrea aici, deşi nu îndrăznesc să le-o spună. Cine ştie câte lacrimi ar curge la a doua lor plecare... Dar toată lumea aşteaptă în tăcere răspunsul din Statele Unite.

După cum scriam la început, prietenii mei iubesc folclorul, portul românesc şi dansurile folclorice. Le plac atât de mult încât, acum, îi învaţă şi pe alţii să bată podelele în mod organizat, după coregrafiile acelea complicate. Adună în jurul lor oameni frumoşi, oameni la fel de buni ca ei, bucuroşi să înveţe dansurile româneşti, să simtă româneşte. Ar putea fi începutul unei cariere minunate, cu bucurii şi împliniri, pe deplin meritate. Dar casa lor pe jumătate construită îşi aşteaptă cealaltă jumătate. Iar răspunsul din America poate veni oricând. Va fi o eliberare sau o sentinţă?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON