URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2021, 12:01

O întâlnire întâmplătoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conduc spre Oradea. Vin dinspre Beiuş, sunt singur în maşină şi ascult radioul. La România Cultural e un interviu cu un bărbat care vorbeşte cu o voce scăzută, gravă, uneori aproape şoptită. Ridic volumul aproape la maximum ca să îi înţeleg cuvintele. Chiar şi aşa, din cauza zgomotului din trafic, nu le înţeleg pe toate, de parcă omul ar vorbi uneori într-o limbă necunoscută. Îmi dau seama rapid că este actor.

Încerc să ghicesc cine este. L-a cunoscut pe George Vraca, pe Beligan, a jucat la Nottara, a făcut şi filme, unele chiar în străinătate, trebuia să apară chiar într-un film cu celebra Sarita Montiel. Hm!... Omul povesteşte frumos, cu patos, cuvintele îi curg firesc, fără "ă"-uri sau ezitări, chiar recită o poezie pe care o ştie de la vârsta de 8 ani. Moderatoarea intervine foarte rar şi tot sper să-i pomenească numele. Nu o face.

Emisiunea, din care am prins doar ultima parte se încheie cu o melodie ce pare cântată tot de invitatul misterios. Spre ruşinea mea, nu o recunosc nici pe asta. Opresc la un semafor pentru lucrări (da, încă mai sunt două între Beiuş şi Oradea) şi intru câteva clipe pe internet. Prima ştire pe care o văd: "A murit Ion Dichiseanu!". Şi îmi pică fisa. El era! Iar o voce feminină de la radio îmi confirmă: "Aţi ascultat în emisiunea "Vocile de azi" un interviu cu Ion Dichiseanu realizat în anul 2019".

Vestea mă aruncă în timp cu vreo 35 de ani în urmă, la o întâmplare petrecută pe exact acelaşi drum. Veneam de la Oradea împreună cu tata. La un moment dat, în spatele nostru apare o maşină dintr-un alt film, un Mercedes elegant, modelul acela cu faruri mari dreptunghiulare, o ultra-raritate prin marea de Dacii care popula România ceauşistă. Mă întorc în genunchi pe scaun să mă extaziez. Şoferul are ochelari fumurii, alături îi este o femeie frumoasă. Mergem cu maximum 70 km/oră dar, ciudat, Mercedesul nu ne depăşeşte mai bine de 30 de kilometri. Se înserează.

Când mai avem puţin până acasă, şoferul ne face semne insistente cu farurile. Tata decriptează mesajul de ajutor şi trage pe dreapta. Coborâm. Bărbatul coboară şi el, salută politicos şi dă mâna cu tata. Este Ion Dichiseanu! Îmbrăcat cu o cămaşă albă şi pantaloni crem, mirosind a parfum, cu vocea-i caldă şi cu acel zâmbet pe care îl ştiu dintr-un tablou de pe holul cinematografului. Cu câteva luni înainte îl văzusem la TV în "Toate pânzele sus!", aşa că, de la înălţimea celor 10-12 ani, îl privesc ca pe o zeitate.

Actorul a cerut câteva informaţii despre drum, pe unde să o ia ca să ajungă nu mai ştiu unde, după care a mulţumit frumos şi a plecat. Acea întâlnire surprinzătoare s-a adăugat altor câteva momente care mi-au marcat copilăria: vizita în culise făcută actorului Ion Lucian după un spectacol pe litoral, autograful primit de la Iurie Darie în biroul mamei sau după-amiaza aceea de vară când Florin Piersic a apărut la locul nostru de scaldă de pe Crişul Negru să se răcorească împreună cu o blondă scoasă din reviste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON