URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2011, 14:34

Dezastrul numit Bac: O elevă din Oradea a luat, după contestaţii, o notă mai mare cu 2,65 puncte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că din cele 2.612 de contestaţii depuse în judeţ, 650 au fost admise, adică diferenţa între note a fost de cel puţin 0,5 puncte. "Din 650 de lucrări, notele au crescut la 491 din ele şi au scăzut la 159", a declarat Luca. Contestaţiile din Bihor s-au soluţionat în judeţul Maramureş.

Din cele 491 de lucrări, patru au luat note mai mari cu 1,5 puncte, la 100 de lucrări a crescut nota între un punct şi 1,5 puncte, iar la 380 între 0,5 şi un punct. Totodată, la şapte lucrări notate iniţial între 4,5 şi 5 a crescut nota cu un punctaj mai mic de 0,5. "Numai la notele între 4,5 şi 5, respectiv 9,5 şi 10 se măreşte nota la contestaţii chiar dacă diferenţa e mai mică de jumătate de punct, pentru că, de exemplu dacă are nota 9,6 nu mai ai cum să-i dai 0,5 puncte", a precizat Luca. Iar pentru un elev care a luat 4,7 la o materie îi sunt suficiente şi 0,3 puncte pentru a promova respectivul examen.

Inspectorul general a anunţat că în cazul a 13 lucrări a fost nevoie de evaluarea celei de-a treia comisii, pentru că diferenţa între nota iniţială şi nota după contestaţii a fost de cel puţin 1,5 puncte. "Atunci intervine a treia comisie şi nota dată de aceasta e definitivă", a precizat Luca.

Cea mai mare diferenţă între nota iniţială şi nota dată de a treia comisie este de 2,65 puncte şi s-a înregistrat la lucrarea la matematică a elevei Elena Marta de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea. Iniţial, eleva a luat nota 5,9, după contestaţii a fost notată cu 8,45, iar în final a primit 8,55. "Nu prea există explicaţii pentru această situaţie. Nu e normal să se greşească atât de mult. La nivelul Inspectoratului Şcolar se va face o comisie care va analiza situaţia şi va stabili dacă se impun sancţiuni", a spus Dorel Luca.

Alţi trei elevi bihoreni au luat, în urma evaluării de către a treia comisie, note mai mari cu cel puţin 1,5 puncte: Raoul Sotoc a luat la limba română 5,8 în loc de 3,3 nota iniţială, un alt elev a luat la maghiară 8,15 în loc de 6,2, iar un altul, tot la limba română, 5 în loc de 3,4.

Luca nu a putut prezenta în conferinţa de presă procentul de promovabilitate din Bihor, nici numărul elevilor promovaţi după soluţionarea contestaţiilor. "Nu am primit încă toate datele din judeţ", a motivat inspectorul general. Ce s-a ştiut până la ora conferinţei de presă e că din cele 327 de contestaţii de note între 4,5 şi 4,99, 79 au luat minim 5. Asta nu înseamnă, însă, că cei 79 de elevi au promovat, pentru că Bacalaureatul este un examen promovat numai dacă la fiecare materie s-a obţinut minim nota 5, iar media generală a examenelor este minim 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
nu ma deranjeaza nunta
ar manca cascaval in loc de OS, l as dresa ca asa e rau RATACIT si vulnerabil dar sa mi intreb IUBITUL il accepta, daca imi da acordul il "BOTEZ" :))) ANCA
Postat 09 Iulie 2011, 14:46 de anca
refuz
@Nasul: refuz, anca e barbat, sotto! si-ar putea gasi mai usor un sot prin U.O. sau B.O.R. sau P.M.O. etc.
Postat 09 Iulie 2011, 13:18 de dan justitiarul
CASATORIE
DAN JUSTITIARUL si ANCA vad ca sunteti cei mai activi la comentari. daca ati face voi nunta ce spuneti? stau de nas ;) sa va cunoasteti , poate poate iese ceva intre voi
Postat 09 Iulie 2011, 10:38 de NASUL
o luam de la capat
comentariul an terior(desi sunt de acord cu el) nu-mi apartine! cineva a preluat si acest pseudonim. ma intreb daca e vorba de lipsa de idei sau de altceva? nici o problema, voi gasi altul si tot asa!
Postat 08 Iulie 2011, 20:12 de dan justitiarul
dar nu avem nevoie de profori as corecteze, ei gresesc
nu elevii , profesorii gresesc sa si cera scuze in public parintilor dosar si plangere pentru abuz in functie trebuie totii sa faca, dar asa nimic ca si cand nu s ar fi intamplat, rusine sa va fie!
Postat 08 Iulie 2011, 15:24 de dan jutitiarul
Waisamar...
Waisamar... Şi profesorii sunt stresaţi timp cât au corectat lucrările? Vă zic eu, NU EXISTĂ o instituţie în România care să funcţioneze in parametri normali! NICI UNA MĂCAR!!!
Postat 08 Iulie 2011, 14:59 de az
e clar au primit ordin
sa cada din ei, asta nu e viata dar cati nu au facut contestatie si poate luau bacu -ul , asta e problema reala, cati vor suferi din cauza unui ORDIN dat din PARTID:)) de parca nu am sti:)))) cat timp examne;le nu sunt sustinute ON line elevi vor fi sacrificati=torturati de vechiul sistem comunist.
Postat 08 Iulie 2011, 14:51 de anca
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON