URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2021, 09:21

O afacere „regală”: Un fost ofițer israelian „naturalizat” în Oradea creează produse inedite din piele (FOTO / VIDEO)

O afacere „regală”: Un fost ofițer israelian „naturalizat” în Oradea creează produse inedite din piele (FOTO / VIDEO) CU MÂINILE GOALE. Aviel transformă bucăţile de piele în genţi, teci, veste sau produse unicat folosindu-şi mâinile, un stilou încins pentru desen ori alte ustensile manuale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La subsolul unei clădiri din inima oraşului, Mihai şi Aviel îşi trăiesc visul cu ochii: şi-au deschis propria afacere, lucrul pe care şi-l doreau de pe vremea în care locuiau la sute de kilometri distanţă, unul în România, altul în Israel.  

Au devenit prieteni într-un joc video şi, chiar dacă viaţa i-a dus pe drumuri diferite, prietenia dintre ei a rezistat, iar acum lucrează împreună: unul creează produse inedite din piele, meşteşug pe care l-a învăţat în armată, iar celălalt le promovează.

Echipă în Lineage 2

Prietenia celor doi tineri, ambii de 32 de ani, a început în 2004, pe când aveau 15 ani, şi locuiau în Craiova, respectiv în Kvutzat Yavne, o localitate de lângă Tel Aviv. S-au cunoscut în jocul virtual Lineage 2, o fantezie medievală în care jucătorii trebuie să se lupte între ei. Au făcut echipă în joc şi au devenit foarte apropiaţi.

"La început era o distracţie, dar cu timpul am legat o prietenie. Chiar dacă eram departe unul de celălalt, am păstrat întotdeauna legătura", povesteşte Mihai, care s-a mutat definitiv în Oradea în 2006, după ce tatăl său şi-a găsit aici un loc de muncă mai bine plătit.

Pasiunea din armată

Mihai şi-a continuat studiile la Colegiul Gojdu, apoi la o universitate din Danemarca, specializându-se în IT, iar Aviel s-a înrolat în Tzahal, armata israeliană, unde stagiul militar de 3 ani este obligatoriu.

Acolo a avansat rapid, devenind ofiţer de logistică (foto drapta jos), aşa că a avut prilejul să observe cât de proaste sunt echipamentele pe care le primesc soldaţii. "Ne descurcam cum puteam. Am învăţat de la cei mai vechi cum să ne reparăm rucsacii, hainele şi să coasem", îşi aminteşte el.

Distanţa şi trecerea anilor nu au stricat prietenia dintre el şi Mihai. "Ne povesteam aventurile de peste zi şi plănuiam să ne cunoaştem şi în realitate", mai spune Aviel.

Royal Stealth

Cunoştinţele dobândite l-au ajutat pe israelian să-şi creeze un ghiozdan din pielea reciclată a unei canapele, după ce a ieşit din armată. "I-am dat numele Royal Stealth, pentru că înseamnă a trece neobservat purtând ceva regal, de înalte calitate", explică Aviel.

A devenit pasionat de marochinărie şi a vrut să se perfecţioneze, făcând-o autodidact şi cu ajutorul tutorialelor de pe internet. Aşa a învăţat cum să prelucreze pielea şi să obţină un produs inedit folosindu-şi doar mâinile, fără a avea o maşină de cusut.

După armată, Aviel a fost angajat la o firmă de servicii financiare în Israel, iar Mihai lucra în IT în Danemarca. Deşi le plăceau locurile de muncă şi câştigau bine, simţeau acut nevoia să facă ceva împreună...

Afacere în Oradea

"Ne doream prea mult să avem ceva al nostru. Am vrut să deschidem o sală de fitness în Germania, dar am fost blocaţi de birocraţie. Apoi ne-am dat seama că trebuie să valorificăm talentul lui Aviel. Cel mai simplu şi ieftin era să deschidem un atelier în Oradea!", povesteşte Mihai.

"Mereu mi-am dorit să locuiesc în Europa, am simţit că asta era şansa mea. M-am înscris la Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea din Oradea, am primit o viză de studii şi ne-am întâlnit în oraş", îl completează prietenul său.

Au venit în Oradea la finalul lui 2019, iar în 2020 şi-au deschis atelierul "Royal Stealth", după numele primului ghiozdan, chiar în centrul oraşului, pe strada Republicii nr. 42.

Vezi video de la deschiderea atelierului din centrul orașului: 

Încurcaţi de pandemie

Primele luni n-au fost uşoare. "Pandemia ne-a îngreunat activitatea, dar am avut noroc cu comenzile din străinătate. Clienţii ne abordau pe Etsy.com, o platformă care adună produse handmade făcute de artizani din toată lumea", explică Mihai.

Înainte de a trece la muncă, Aviel îşi alege tipul de piele (tăbăcită vegetal, în ulei sau cu crom), pe care o cumpără de la o tăbăcărie germană recunoscută pentru calitate.

Apoi cei doi se completează: Mihai discută cu clienţii, află ce îşi doresc şi cum trebuie să arate produsul, iar Aviel taie pielea cu un cuţit special, o modelează şi o coase după formele dorite. La cerere, poate desena diferite modele pe care le face cu ajutorul unui stilou încins (foto) sau cu vopsea.

Comandă de Halloween

Aviel creează brelocuri, curele, teci pentru cuţite şi genţi, ale căror preţuri variază între 15 şi 300 lei, dar face şi reparaţii. Cel mai mult îi plac, însă, comenzile speciale. Printre ele se numără o borsetă (foto) făcută pentru o coafeză din Câmpina, la cererea soţului acesteia. "A cerut să-i fie scris numele, să-i facem un portret şi să aibă buzunare pentru toate ustensilele", povesteşe Mihai.

O comandă specială a fost şi o pălărie asimetrică de Halloween pentru un client din SUA. "Nu e uşor să-i mulţumim, mai ales când produsul este unicat, dar până acum am reuşit", spune Aviel, mândru şi satisfăcut. Motiv pentru care în curând va aplica pentru o viză de muncă - fiind în anul terminal la facultate - pentru a putea rămâne în Oradea, oraşul care l-a unit cu cel mai bun prieten...

Vezi procesul de execuție al unei alte comenzi inedite: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON