URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2012, 16:59

Nuferii din Băile 1 Mai, din nou în pericol: Seceta, furtul de apă geotermală şi consumul ştrandurilor seacă lacul Ochiul Mare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi după amiază, muzeografii Secţiei de Ştiinţe Naturale din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor au descins în Băile 1 Mai, alertaţi de o nouă scădere drastică a nivelului apei din Ochiul Mare, semn că izvoarele de apă termală nu mai alimentează lacul din subteran.

Ca urmare a constatărilor făcute pe teren, miercuri dimineaţă, directorul instituţiei, Aurel Chiriac, a dispus măsuri urgente de informare a tuturor autorităţilor locale şi centrale despre pericolul care planează asupra rezervaţiei cu nuferi termali, cerând sprijin pentru evitarea unei catastrofe ireversibile.

Gata cu hoţia!

"Vom informa Prefectura, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Consiliul Judeţean Bihor, Apele Române, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Ministerul Mediului şi Pădurilor despre situaţia apărută", a declarat pentru BIHOREANUL Radu Huza, unul dintre muzeografii care se ocupă de rezervaţia din Băile 1 Mai.

Potrivit spuselor lui Huza, principalul motiv al scăderii nivelului apei este exploatarea iraţională a rezervelor de apă geotermală din zonă. "Ieri (n.r. - marţi) am fost sesizaţi că nivelul lacului a scăzut alarmant de mult. Nu mai putem lăsa situaţia în coadă de peşte. Trebuie luate urgent măsuri concrete pentru a stopa declinul rezervaţiei. Prima ar fi monitorizarea totală a exploatărilor de apă geotermală, ceea ce implică identificarea tuturor forajelor ilegale din Băile 1 Mai şi Băile Felix şi închiderea acesora", a mai spus Radu Huza.

"Trebuie să vedem în primul rând care sunt cauzele, iar apoi vom lua măsurile necesare care se impun", a declarat Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului.

După accidentul înregistrat în decembrie 2011, când lacul Ochiul Mare a secat aproape pe jumătate, iar apoi a îngheţat, nuferii şi celelalte specii protejate au fost pentru prima oară în pericol de dispariţie. Pentru a salva rezervaţia, muzeografii au pus-o pe "respiraţie artificială", alimentând Ochiul Mare cu apă termală de la un foraj din apropiere.

Din luna martie 2012, nivelul apei şi temperatura acesteia au început să revină la normal, dar această situaţie nu a durat prea mult, ea deteriorându-se din nou după începerea sezonului estival.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
auschwitz
Si eu vreau eutanasierea cocalarilor din Romania si sa respir un aer curat nu infectat .
Postat 09 August 2012, 02:30 de Hitler
Eutanasiere
Vreau eutanasierea cainilor, iar banii economisiti, sa mearga catre aceasta rezervatie... aceasta chiar merita investitii.
Postat 08 August 2012, 21:07 de Jiltz
Unde sunt cei cu cainii?
Unde is cei care frecau site ul cu salvarea cainilor? De ce sa nu mearga banii in protejarea acestei rezervatii?
Postat 08 August 2012, 20:29 de oradean
Poza
Cand a fost facuta poza?????Pentru ca noi chiar acum am facut o poza ..si nu arata asa.
Postat 08 August 2012, 20:25 de Laura
la puscarie
Din pacate asta e , daca nu se gaseste cineva sa aplice niste masuri drastice impotriva vinovatilor
Postat 08 August 2012, 17:39 de tractoristu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON