URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Martie 2018, 19:00

Nu se mai pot utiliza mandatele de interceptare bazate pe legea siguranţei naţionale. Decizie a Curţii Constituţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.

Mai precis, Curtea a declarat neconstituţională sintagma "aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români" cuprinsă în art. 3 lit. f) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea Constituţională a analizat în ce măsură sintagma menţionată mai sus, din cuprinsul art. 3 lit. f) din Legea nr. 51/1991, întruneşte condiţiile de claritate şi previzibilitate a legii, analizate prin prisma jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Curtea a constatat că legiuitorul trebuie să realizeze o distincţie între faptele care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi care pot fi calificate drept chestiuni ce ţin de dreptul penal, cu consecinţa incidenţei mijloacelor de drept penal şi procesual penal, pe de o parte, şi acele fapte care sunt îndreptate împotriva drepturilor şi libertăţilor unei colectivităţi/comunităţi (de rasă, origine etnică, religie, etc) care, prin numărul de indivizi care îi aparţin, determină amploarea faptelor îndreptate împotriva acesteia, putând reprezenta o ameninţare la adresa securităţii naţionale, pe de altă parte.

Din modul de redactare a sintagmei criticate, rezultă că se poate circumscrie unei ameninţări la adresa securităţii naţionale orice faptă/acţiune, cu sau fără conotaţie penală, care afectează un drept sau o libertate fundamentală.

Consecinţa unei atare constatări este folosirea, în toate aceste cazuri, a mijloacelor intruzive circumstanţiate activităţii specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale persoanei, cum ar fi: interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor, localizarea, urmărirea şi obţinerea de informaţii prin GPS, interceptarea trimiterilor poştale, extragerea informaţiilor pe care acestea le conţin, etc.

De aceea, Curtea a apreciat că reglementarea criticată contravine prevederilor constituţionale referitoare la principiul legalităţii, cele referitoare la viaţa intimă, familială şi privată, şi cele referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
Urmeaza sa-i trimita sri-istii in pensie si peste un an, doi, sa se planga ca nu are cine veghea la siguranta statului din lipsa de personal ,,calificat"!
Postat 07 Martie 2018, 13:45 de pinonel
Hotii vor sa legifereze hotia!
Coruptia aduce atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor!
Postat 06 Martie 2018, 23:17 de Control_Room
Bulls**t
Pai daca in cazul atentatelor dejucate de atatea ori nubse foloseau interceptari telefonice, pozitionari GPS, interceptari de mesaje electronice (inclusiv playstation network), etc unde am fi azi? Americanii folosesc drone de interceptare convorbiri telefonice cu puncte de acces false. Nu e gluma duba cu antene prin fata casei, deloc. Dar la noi niste penali nu sunt de acord sa fie ascultati cum spaguiesc si ce sume invart. Sunt atat de prosti incat faceau asta telefonic (indiferent de culoarea politica) si atat de saraci de nu isi permiteau blackphone-uri cu silentOS. In fine, ramanem la prosti. Aceeasi prosti care cred ca Tor e zeul anonimitatii online. Oriunde in lume se fac interceptari si cazuri de suspiciune si nu doar la siguranta nationala, pt ca la ei conteaza si siguranta cetateanului. Ori la noi ti se da in cap in casa ta si apoi clasează cazul la "autori necunoscuti" ca daca nu primesc ponturi nu stiu unde sa caute, in afara masinii "autospeciale". S-a dus si ultima urma de "sperieti". Si se duc si romanii spre alte tari pana mai au liber la "fara viza". Ce imi place ca ascund mascarada in termeni atat de incurcati ca de vine unu mai deștept in drept gaseste loc de interpretari si ii da pe mana Sambetei. Sa nu zic Mosad ca iar devin tinta pe aici ca is securist sau cine știe ce mai pot debita altii. Toate sunt publice, trebuie sa inteleaga oamenii, sa citeasca si altceva decat pereti de feisbuc.
Postat 06 Martie 2018, 21:08 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON