URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Promotor al austerității, Ilie Bolojan alocă sporuri generoase oamenilor săi implicați în proiecte europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Premiați în secret

BIHOREANUL a descoperit că Ilie Bolojan își recompensează oamenii de încredere cu stimulente de mii de lei lunar, punându-i pe lista angajaților implicați în proiecte europene. Contrar percepției publice că primarul Oradiei e strâns la pungă, lista abonaților la fondul de sporuri ce totalizează 23.000 de euro lunar cuprinde 60 de persoane, începând cu directori precum Eugenia Borbei, Eduard Florea, Mircea Ghitea, Adriana Lipoveanu și Lucian Popa, plătiți gras cu stimulente între 20% și 40% pe lună, la niște salarii oricum semnificative.

Chiar și Bolojan împreună cu viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta și-au tras stimulente lunare de 25% din salariile de circa 2.500 euro lunar, pentru că instituția gestionează fonduri europene. Nu că nu ar și munci pentru ele, doar că sporurile au început să fie acordate discret, la doar câteva luni după ce edilul i-a înfierat public pe șefii CJ că și-au tras beneficii similare...

Vină fără vinovaţi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a clasat, discret, dosarul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică în urmă cu doi ani.

Deşi au stabilit că focul a pornit de la instalaţia de iluminat exterior a palatului, realizată fără proiect şi de persoane necalificate, conectată fără autorizaţie la o sursă de alimentare stradală, şi ea defectă, procurorii n-au mai căutat responsabilii, lăsând cazul cu „autor necunoscut” pe motiv că faptele sunt, oricum, prescrise... Iar orădenilor nu le-au comunicat nimic!

Pariu pe sănătate

Deşi în ţară bolnavii cronici acuză lipsa accesului la servicii medicale pe perioada pandemiei, autorităţile şi medicii susţin că în Bihor niciun pacient n-a rămas fără tratament.

După 3 luni în care internările în Spitalul Judeţean s-au înjumătăţit, adresabilitatea la UPU a scăzut cu 60%, iar Municipalul a tratat doar bolnavi Covid, unitatea din Rogerius se va redeschide, mutând secţia de Infecţioase înapoi pe strada Republicii.

Nu ne mai trageţi pe dreapta!

Probabil mulți dintre dumneavoastră nu știu, dar etilotestele arată până şi alcoolemia generată de o ciocolată cu lichior sau de apa de gură.

Avocatul unui orădean rămas fără permis după ce a fost găsit la volan cu o alcoolemie de 0,03 în aer cere declararea ca neconstituţionale a prevederilor din Codul Rutier conform cărora toţi cei găsiţi pozitiv la etilotestare ar fi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Cămine de hârtie

De doi ani, căminele studențești promise Universităţii de Primăria Oradea și de Compania Naţională de Investiții sunt tot în faza de proiect.

În timp ce municipalitatea nu găseşte un constructor pentru ridicarea a două cămine, cu 464 de locuri în total, compania Guvernului nici nu s-a apucat de licitaţia celei de-a treia clădiri, în care ar putea locui 800 de studenţi, pentru că Universitatea abia a finalizat documentaţia necesară.

In Psiho Veritas

O tânără psihologă din Oradea a lansat un proiect inedit: o emisiune online care să înlăture prejudecăţile faţă de terapie, dar şi să arate că psihologia face parte din viaţă.

În emisiunile sale, pe care le-a intitulat In Psiho Veritas, adaptând celebrul proverb latin, Veridiana Ghiurca abordează, alături de invitaţi, subiecte dintre cele mai diverse, de la relaţia părinte-adolescent până la felul în care umorul ne ajută în situaţii serioase, inclusiv în pandemie.

Tare la Termoficare!

Oradea conduce detașat în topul orașelor cu cele mai moderne sisteme de încălzire centralizată din țară, după investiții de circa 130 milioane euro.

Modernizarea termoficării orădene continuă anul acesta cu reabilitarea a încă 25 de kilometri de rețea, înlocuirea grupului energetic vechi din 1966 cu două cazane pe apă fierbinte nepoluante și majorarea capacității forajului de apă geotermală din curtea Universității, pentru a putea deservi campusul, viitorul hub sportiv și cartierul Ceyrat.

ORADEA NOASTRĂ

Obligaţi la curăţenie

Aproape că nu este oraş sau sat în Bihor în jurul căruia să nu troneze mormane de gunoaie. După ce au „măturat” tot judeţul, comisarii de mediu au găsit atâtea gunoaie aruncate ilegal încât, dacă le-ar fi strâns laolaltă, ar fi umplut 71 de TIR-uri.

Înconjurate de mormane de gunoaie, toate primăriile din Bihor sunt obligate de Preectură să amenajeze platforme pentru colectarea deşeurilor. Termen: sfârșitul lunii iunie!

Verde „secat”

Zeci de arbori de pe malurile Peţei au fost puşi la pământ săptămâna trecută, în Calea Aradului. Cu argumentul că rădăcinile copacilor distrug taluzurile cursului de apă, ABA Crişuri a defrişat complet tronsonul din spatele hypermarketului Auchan, supărându-i pe orădenii care locuiesc în zonă. Şi care acum se gândesc că toate vieţuitoarele de pe Peţa vor emigra... Cine are dreptate?

Ce facem cu sticla?

Ştiaţi că reciclarea sticlei costă mai puţin decât producerea ei? Şi că, prin topire, orice sticlă poate fi valorificată la infinit? Indiferent că vorbim de sticle în care au fost băuturi, de borcane, geamuri ori alte obiecte din sticlă, acestea trebuie trimise la reciclare. Iar orădenii pot face asta, apelând la cele două centre de colectare separată amenajate de RER Vest. Vedeți unde și cum pot fi predate...

Voluntar de profesie

Georgeta Szabo, una dintre cele mai active voluntare din Oradea, îi învaţă pe copii să respecte natura. Câştigătoare, de două ori, a titlului „Voluntarul anului” la Asociaţia Caritas Eparhial, Georgeta îşi dedică timpul şi energia făcând bine altora. Organizează ateliere şi tabere pentru copiii din familii nevoiaşe sau din centre de plasament, ca să îi înveţe, prin joc, să socializeze, să colaboreze şi să respecte nu doar semenii, ci şi natura. Portretul unei tinere dedicate!

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Parcarea subterană din strada Independenţei va fi deschisă săptămâna aceasta; Sentinţă în dosarul crimei înfiorătoare din Giriş: Femeia care a comandat uciderea concubinului, condamnată la 14 ani; Droguri în valoare de 1 milion de euro găsite în Vama Borș – 13-droguri; Sinucidere la Spitalul Județean: Un pacient s-a aruncat pe fereastră; Tânără însărcinată agresată sexual în plină zi! Autorul a fost prins de trecători; „Casa de lângă spital” s-a îmbogățit cu un apartament; Centrul de carantină de la Ceres a fost închis; Poluare cu produse petroliere în Aleșd...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Banul, "ochiul dracului"
Primarie... fonduri europene... "recompense". Si asta nu tot coruptie se numeste ?
Postat 22 Iunie 2020, 19:14 de Sunlight
Funcționar plătiți din fonduri europene ... iar Kovesi stă cu cracii-n sus !?!
Penali rău de tot, edilii orădeni ... fură pe față, mimând că muncesc la nivel european !?! Și-au dat "premii" între ei ... de mulțumire că au scăpat de incendierea Palatului Episcopal, în cârdășie cu anchetatorii care și-au tras preșul de sub picioare, cu rezoluția dată de "autori necunoscuți".
Postat 22 Iunie 2020, 18:42 de CrisDumi
Aoleu!
Câtă dizidență, sigur e Bihoreanul?!
Postat 22 Iunie 2020, 05:55 de oradeaveche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON