URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Promotor al austerității, Ilie Bolojan alocă sporuri generoase oamenilor săi implicați în proiecte europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 iunie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Premiați în secret

BIHOREANUL a descoperit că Ilie Bolojan își recompensează oamenii de încredere cu stimulente de mii de lei lunar, punându-i pe lista angajaților implicați în proiecte europene. Contrar percepției publice că primarul Oradiei e strâns la pungă, lista abonaților la fondul de sporuri ce totalizează 23.000 de euro lunar cuprinde 60 de persoane, începând cu directori precum Eugenia Borbei, Eduard Florea, Mircea Ghitea, Adriana Lipoveanu și Lucian Popa, plătiți gras cu stimulente între 20% și 40% pe lună, la niște salarii oricum semnificative.

Chiar și Bolojan împreună cu viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta și-au tras stimulente lunare de 25% din salariile de circa 2.500 euro lunar, pentru că instituția gestionează fonduri europene. Nu că nu ar și munci pentru ele, doar că sporurile au început să fie acordate discret, la doar câteva luni după ce edilul i-a înfierat public pe șefii CJ că și-au tras beneficii similare...

Vină fără vinovaţi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a clasat, discret, dosarul incendiului care a mistuit Episcopia Greco-Catolică în urmă cu doi ani.

Deşi au stabilit că focul a pornit de la instalaţia de iluminat exterior a palatului, realizată fără proiect şi de persoane necalificate, conectată fără autorizaţie la o sursă de alimentare stradală, şi ea defectă, procurorii n-au mai căutat responsabilii, lăsând cazul cu „autor necunoscut” pe motiv că faptele sunt, oricum, prescrise... Iar orădenilor nu le-au comunicat nimic!

Pariu pe sănătate

Deşi în ţară bolnavii cronici acuză lipsa accesului la servicii medicale pe perioada pandemiei, autorităţile şi medicii susţin că în Bihor niciun pacient n-a rămas fără tratament.

După 3 luni în care internările în Spitalul Judeţean s-au înjumătăţit, adresabilitatea la UPU a scăzut cu 60%, iar Municipalul a tratat doar bolnavi Covid, unitatea din Rogerius se va redeschide, mutând secţia de Infecţioase înapoi pe strada Republicii.

Nu ne mai trageţi pe dreapta!

Probabil mulți dintre dumneavoastră nu știu, dar etilotestele arată până şi alcoolemia generată de o ciocolată cu lichior sau de apa de gură.

Avocatul unui orădean rămas fără permis după ce a fost găsit la volan cu o alcoolemie de 0,03 în aer cere declararea ca neconstituţionale a prevederilor din Codul Rutier conform cărora toţi cei găsiţi pozitiv la etilotestare ar fi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Cămine de hârtie

De doi ani, căminele studențești promise Universităţii de Primăria Oradea și de Compania Naţională de Investiții sunt tot în faza de proiect.

În timp ce municipalitatea nu găseşte un constructor pentru ridicarea a două cămine, cu 464 de locuri în total, compania Guvernului nici nu s-a apucat de licitaţia celei de-a treia clădiri, în care ar putea locui 800 de studenţi, pentru că Universitatea abia a finalizat documentaţia necesară.

In Psiho Veritas

O tânără psihologă din Oradea a lansat un proiect inedit: o emisiune online care să înlăture prejudecăţile faţă de terapie, dar şi să arate că psihologia face parte din viaţă.

În emisiunile sale, pe care le-a intitulat In Psiho Veritas, adaptând celebrul proverb latin, Veridiana Ghiurca abordează, alături de invitaţi, subiecte dintre cele mai diverse, de la relaţia părinte-adolescent până la felul în care umorul ne ajută în situaţii serioase, inclusiv în pandemie.

Tare la Termoficare!

Oradea conduce detașat în topul orașelor cu cele mai moderne sisteme de încălzire centralizată din țară, după investiții de circa 130 milioane euro.

Modernizarea termoficării orădene continuă anul acesta cu reabilitarea a încă 25 de kilometri de rețea, înlocuirea grupului energetic vechi din 1966 cu două cazane pe apă fierbinte nepoluante și majorarea capacității forajului de apă geotermală din curtea Universității, pentru a putea deservi campusul, viitorul hub sportiv și cartierul Ceyrat.

ORADEA NOASTRĂ

Obligaţi la curăţenie

Aproape că nu este oraş sau sat în Bihor în jurul căruia să nu troneze mormane de gunoaie. După ce au „măturat” tot judeţul, comisarii de mediu au găsit atâtea gunoaie aruncate ilegal încât, dacă le-ar fi strâns laolaltă, ar fi umplut 71 de TIR-uri.

Înconjurate de mormane de gunoaie, toate primăriile din Bihor sunt obligate de Preectură să amenajeze platforme pentru colectarea deşeurilor. Termen: sfârșitul lunii iunie!

Verde „secat”

Zeci de arbori de pe malurile Peţei au fost puşi la pământ săptămâna trecută, în Calea Aradului. Cu argumentul că rădăcinile copacilor distrug taluzurile cursului de apă, ABA Crişuri a defrişat complet tronsonul din spatele hypermarketului Auchan, supărându-i pe orădenii care locuiesc în zonă. Şi care acum se gândesc că toate vieţuitoarele de pe Peţa vor emigra... Cine are dreptate?

Ce facem cu sticla?

Ştiaţi că reciclarea sticlei costă mai puţin decât producerea ei? Şi că, prin topire, orice sticlă poate fi valorificată la infinit? Indiferent că vorbim de sticle în care au fost băuturi, de borcane, geamuri ori alte obiecte din sticlă, acestea trebuie trimise la reciclare. Iar orădenii pot face asta, apelând la cele două centre de colectare separată amenajate de RER Vest. Vedeți unde și cum pot fi predate...

Voluntar de profesie

Georgeta Szabo, una dintre cele mai active voluntare din Oradea, îi învaţă pe copii să respecte natura. Câştigătoare, de două ori, a titlului „Voluntarul anului” la Asociaţia Caritas Eparhial, Georgeta îşi dedică timpul şi energia făcând bine altora. Organizează ateliere şi tabere pentru copiii din familii nevoiaşe sau din centre de plasament, ca să îi înveţe, prin joc, să socializeze, să colaboreze şi să respecte nu doar semenii, ci şi natura. Portretul unei tinere dedicate!

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Parcarea subterană din strada Independenţei va fi deschisă săptămâna aceasta; Sentinţă în dosarul crimei înfiorătoare din Giriş: Femeia care a comandat uciderea concubinului, condamnată la 14 ani; Droguri în valoare de 1 milion de euro găsite în Vama Borș – 13-droguri; Sinucidere la Spitalul Județean: Un pacient s-a aruncat pe fereastră; Tânără însărcinată agresată sexual în plină zi! Autorul a fost prins de trecători; „Casa de lângă spital” s-a îmbogățit cu un apartament; Centrul de carantină de la Ceres a fost închis; Poluare cu produse petroliere în Aleșd...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Banul, "ochiul dracului"
Primarie... fonduri europene... "recompense". Si asta nu tot coruptie se numeste ?
Postat 22 Iunie 2020, 19:14 de Sunlight
Funcționar plătiți din fonduri europene ... iar Kovesi stă cu cracii-n sus !?!
Penali rău de tot, edilii orădeni ... fură pe față, mimând că muncesc la nivel european !?! Și-au dat "premii" între ei ... de mulțumire că au scăpat de incendierea Palatului Episcopal, în cârdășie cu anchetatorii care și-au tras preșul de sub picioare, cu rezoluția dată de "autori necunoscuți".
Postat 22 Iunie 2020, 18:42 de CrisDumi
Aoleu!
Câtă dizidență, sigur e Bihoreanul?!
Postat 22 Iunie 2020, 05:55 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON