URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
26 Septembrie 2019, 13:44

Noutăţile Oradea FestiFall: un "Pământ" uriaş va fi suspendat în Piaţa Unirii (VIDEO)

Noutăţile Oradea FestiFall: un 'Pământ' uriaş va fi suspendat în Piaţa Unirii (VIDEO) ”Gaia” este opera artistului britanic Luke Jerram și a mai fost expusă numai în străinătate. Dacă orădenii vor sta la 211 metri față de instalație, vor putea vedea exact imaginea Terrei văzută de pe Lună. (sursa foto: nerc.ukri.org)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii vor avea parte de multe surprize la Oradea FestiFall, festivalul Toamna Orădeană "rebranduit", desfășurat săptămâna viitoare, în Piața Unirii și pe pietonala Vasile Alecsandri. Pe tot parcursul evenimentului la intrarea în Pasajul Vulturul Negru va fi suspendat un "Pământ" rotitor iluminat, iar un tunel colorat şi luminat va fi amplasat în Piaţa Unirii. Ofertele culinare vor fi diverse şi inedite. 

Nume nou, sponsori mai mulţi

Noutăţile au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de Mihai Jurca, directorul APTOR (Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune).

După cum se ştie, numele festivalului „Toamna Orădeană” a fost înlocuit de APTOR, iar motivele deciziei au fost prezentate joi. "„Toamna Orădeană” era mult prea generic, nu reprezenta interes pentru sponsori din zona de retail de exemplu, care nu se îndreptau cu sponsorizările spre zile de oraşe. Noi am vrut să îl creştem şi să îl facem mai atractiv. Oradea FestiFall se va adresa acum nu numai orădenilor, ci şi turiştilor, dar şi românilor din Zalău, Baia Mare şi Satu Mare", a exemplificat Jurca.

De altfel, șeful APTOR a mai precizat că în urma unei analize SWOT, toate punctele forte ale festivalului au fost păstrate, iar cele slabe au fost îmbunătăţite sau înlocuite.

În acest an, evenimentul se va desfăşura în perioada 3 - 6 octombrie în Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri şi Pasajul Vulturul Negru, joi și vineri de la ora 12, iar sâmbătă şi duminică, de la ora 10.

Gaia și tunelul iluminat

Pe tot parcursul evenimentului, la intrarea în Pasajul Vulturul Negru, dinspre Piaţa Unirii, la cinci metri deasupra solului, va fi amplasată o instalaţie luminoasă denumită "Gaia", care a fost adusă pentru prima dată în România. Aceasta va avea forma Pământului, se va învârti şi va lumina noaptea, redând detalii surprinse de sateliţii NASA deasupra planetei. Instalaţia, creată de britanicul Luke Jerram, va avea diametrul de 7 metri. Numele provine din mitologia greacă, "Gaia" reprezentând personificarea planetei Pământ.

De asemenea, în Piaţa Unirii, orădenii se vor putea fotografia cu o altă instalaţie, denumită "Tunelul" (foto), în fapt o construcţie hexagonală iluminată care simbolizează un traseu iniţiatic prin lumină şi culoare, creat de artistul clujean Silviu Ciora.

O seară cu trupe orădene

În cele patru zile de festival sunt programate şi spectacole de artă stradală, care vor începe zilnic de la ora 14.30, la care vor participa artişti stradali din Belgia, Italia, Olanda şi România. Principalele atracţii ale evenimentului vor fi o cutie muzicală gigant, care va avea deasupra un pian și o balerină, un trubadur care cântă la instrumente cu diverse părți ale corpului, chiar şi cu călcâiele, dar şi diverse personaje cu picioroange.

Oradea FestiFall va avea două scene, una principală în Piaţa Unirii, unde vor avea loc cele mai importante concerte, şi scena Live Nouveau, amplasată lângă teatrul Arcadia, care va găzdui opt concerte. Cea din urmă va avea un decor inedit, sub forma unui gard de grafitti de 7,5 metri înălţime, conceput special pentru festivalul orădean.

Prima zi a festivalului, joi, 3 octombrie, va fi una inedită, fiind dedicată trupelor orădene cu repertoriu propriu. "Până acum s-au înscris 11 trupe, am avut înscriere şi din Timişoara, însă nu am acceptat pentru că am vrut să fie talente doar din Bihor şi doar cu repertoriu propriu, pentru că sunt şi multe trupe care cântă bine, însă au doar cover-uri", a explicat Mihai Jurca.

Orădenii vor alege, însă, care dintre aceste trupe vor urca pe scenă. În perioada 26 şi 30 septembrie cetăţenii vor vota pe Facebook trupele pe care le doresc, iar primele trei cu un număr obligatoriu de 500 de voturi vor cânta pe scena principală primind și o remunerație de 500 de euro. Următorii patru clasaţi vor cânta pe scena Live Nouveau.

De asemenea, iubitorii de muzică îi vor putea asculta la scena principală pe The Rock (AC/DC Tribute Band), Vama, 3 Sud Est, Smiley, Mihail şi The Motans.

Delicii noi

Nici iubitorii de mâncare nu au fost uitaţi. O noutate în România va fi un stand unde se va vinde somon afumat pe loc, un concept al Castelului Brutarilor. De asemenea va fi şi un stand cu celebrii burgeri Elemozsia (foto), clătitie de La Nu Ştiu Cine, hot-dog secuiesc, Sushi Point, pita-n porc de la restaurantul Meatic, preparate Raclette şi vinuri ReWine.

În această ediţie, producătorii locali vor avea o zonă dedicată lor, cele 25 de standuri vor fi amplasate în zona Palatului Episcopal Greco-catolic şi vor avea preparate din dovleac, mure, cătină, ardei iute, lavandă şi produse apicole.

Special pentru copii

Platoul din jurul statuii Regelui Ferdinand va fi dedicat copiilor. Acolo îi vor aştepta ateliere de pictură, ateliere de colorare simboluri ale oraşului, jocuri interactive, tobogane, darts şi cuburi lego. Locaţia va fi îngrădită, iar copiii vor fi permanent supravegheaţi, fără a fi nevoie de prezenţa părinţilor. Fiecare prichindel va primi o brăţară cu numele şi numărul de telefon al părinţilor, iar costul unei ore de joacă va fi de 30 de lei.

Bugetul alocat evenimentului de APTOR este de aproximativ 800.000 de lei, iar 50.000 de euro de la parteneri.


PROGRAM SCENA PRINCIPALĂ:

JOI, 3 octombrie: 

20:30-22:00 Artişti şi trupe locale

VINERI, 4 octombrie:

20:30 THE ROCK (AC/DC Tribute Band)

21:30 VAMA

SÂMBĂTĂ, 5 octombrie:

20:30 3 SUD EST

21:30 SMILEY

DUMINICĂ, 6 octombrie:

20:30 MIHAIL

21:30 THE MOTANS

22:30 Spectacol de artificii

PROGRAM ACTE STRADALE:

DATA

ACTIVITATE

PROGRAM

TRASEU

JOI
3 OCTOMBRIE

One Man's Band

14:30-15:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Phrophecies

15:00-15:40

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

15:30-16.00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Cotton On

16:00-16.45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

17:00-17:30

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Cotton On

18:00-18.45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Dan Byron

18:00-19:00

Scena LIVE Nouveau

One Man's Band

19:00-19:30

Piața Unirii

Phrophecies

19:50-20:30

Piața Unirii - Vasile Alecsandri

 

VINERI
4 OCTOMBRIE

One Man's Band

14:30-15:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Gold Tree Walkers

15:00-15:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

15:30-16:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Carillon

16:00-16:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Phrophecies

17:00-17:40

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

17:30-18:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Gold Tree Walkers

18:00-18:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

19:00-19:30

Piața Unirii

Carillon

19:00-19:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Phrophecies

19:50-20:30

Piața Unirii - Vasile Alecsandri

 

SÂMBĂTĂ
5 OCTOMBRIE

One Man's Band

14:30-15:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Carillon

15:00-15:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

15:30-16:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Cotton On

16:00-16:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Phrophecies

17:00-17:40

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

17:30-18:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Carillon

18:00-18:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Doru Trascău

18:00-19:00

Scena LIVE Nouveau

One Man's Band

19:00-19:30

Piața Unirii

Cotton On

19:00-19:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Phrophecies

19:50-20:30

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

 

DUMINICĂ
6 OCTOMBRIE

One Man's Band

14:30-15:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Gold Tree Walkers

15:00-15:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

15:30-16:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Carillon

16:00-16:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Gold Tree Walkers

17:00-17:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

One Man's Band

17:00-18:00

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Otherside

18:00-19:00

Scena LIVE Nouveau

One Man's Band

19:00-19:30

Piața Unirii

Carillon

19:00-19:45

Vasile Alecsandri - Piața Unirii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2843 RON
  • 1 EUR = 4.8365 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON