URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2021, 19:19

Noutăţi în salubritatea din Oradea: Camere de filmat cu inteligenţă artificială, iar uşa ţarcului de gunoi se va deschide... cu sacul!

Noutăţi în salubritatea din Oradea: Camere de filmat cu inteligenţă artificială, iar uşa ţarcului de gunoi se va deschide... cu sacul! Cele 5 ţarcuri de gunoi din programul pilot vor fi monitorizate cu un sistem video inteligent (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria revoluţionează din nou sistemul de salubritate din Oradea şi va dota cinci ţarcuri de gunoi cu un sistem de acces şi monitorizare care foloseşte inteligenţa artificială.

Concret, cei aproape 800 de oameni care locuiesc în blocurile Prima din Nufărul vor primi saci personalizaţi, cu coduri unice, fără de care uşile ţarcurilor nu se vor deschide. Astfel, se va putea monitoriza volumul de deşeuri produse în fiecare apartament.

În plus, camerele de filmat care vor fi montate vor sesiza de fiecare dată când uşa ţarcului rămâne deschisă sau când un cetăţean încearcă să intre cu mai mulţi saci decât a scanat la intrare, iar Poliţia Locală va putea identifica vinovatul şi, desigur, să-l amendeze.

Saci... codaţi

Proiectul pilot a fost anunţat luni de primarul Florin Birta şi de directoarea adjunctă a Direcţiei Tehnice, Adina Popa. Scopul lui este de a stimula colectarea separată a deşeurilor şi, totodată, de a rezolva nelămuririle pe care preşedinţii de asociaţii de proprietari din Oradea le-au avut, la începutul acestui an, când Primăria a vrut să implementeze în tot oraşul sistemul "plăteşti cât arunci", care presupunea ca fiecare asociaţie să achite o factură de salubritate conformă cu volumul deşeurilor generate. Preşedinţii s-au opus, spunând că nu vor putea distribui echitabil costurile între locatari, iar acum Primăria vine cu un răspuns.

Începând din 25 ianuarie, timp de trei luni, locatarii asociaţiei Cartier Prima (cu sediul pe strada Nucetului), vor experimenta plata în funcţie de volum, cu ajutorul unor saci de gunoi personalizaţi. Concret, fiecare apartament va primi saci în 4 culori, pentru fiecare tip de deşeu: galben pentru reciclabile (cu un volum de 60 litri fiecare), negru pentru reziduale (35 litri), maro pentru biodegradabile (25 litri) şi verzi pentru sticle (25 l). Fiecare sac va avea un cod unic RFID, care va conţine informaţii despre utilizator, adică apartamentul căruia i-a fost repartizat, tipul de deşeu pe care trebuie să-l conţină şi volumul.

Ca să intre în ţarcul cu containerele de gunoi, orădenii vor trebui să scaneze codul RFID la intrare. Codul va deschide doar incinta la care este arondat, aşadar un cetăţean din Nufărul, de exemplu, nu va putea deschide un ţarc din Rogerius.

Camere "smart"

Pe lângă accesul în ţarcuri condiţionat de sacii de gunoi, sistemul pe care îl testează Primăria mai cuprinde şi alte noutăţi: camere de filmat cu inteligenţă artificială şi o aplicaţie specială, folosită de asociaţia de proprietari şi de Primărie, unde se vor semnala aşa-numitele incidente, adică situaţii în care regulile sunt încălcate.

"Vom dota fiecare incintă cu o cameră de supraveghere video cu algoritmi ce vor anunţa automat un incident în momentul în care se detectează deşeuri aruncate necorespunzător sau o accesare necorespunzătoare a incintei", a explicat Adina Popa. Sistemul inteligent va depista un sac de gunoi aruncat lângă ţarc, dacă uşa a rămas deschisă mai mult de 5 minute sau dacă un orădean a intrat în ţarc cu saci de gunoi fără a-i scana.

Sistemul nu va "observa" şi dacă cetăţeanul aruncă greşit deşeurile, adică, de exemplu, dacă un sac galben, cu reciclabile, este aruncat în pubela neagră (pentru deşeuri reziduale). În schimb, acest lucru se va putea depista la controale făcute de Poliţia Locală în incinta metalică sau la halda de deşeuri. Cum sacii au coduri unice, vinovatul va fi identificat uşor şi va putea fi amendat, colectarea separată a deşeurilor fiind o obligaţie prevăzută de lege şi de regulamentul local de salubritate.

Ar putea fi extins în tot oraşul

Sistemul a fost gândit de Primărie împreună cu firma Cargo Track Solutions SRL, care oferă gratuit scanerele de la intrarea în cele 5 ţarcuri şi camerele de filmat. Aceeaşi companie asigură şi aplicaţia prin care asociaţiile de proprietari vor putea genera lunar situaţii statistice cu sacii de gunoi aruncaţi din fiecare apartament, implicit va putea distribui costurile facturii de salubritate.

Primăria va organiza întâlniri cu locatarii celor 545 de apartamente din cartierul Prima Nufărul, pentru a le explica noile reguli şi folosul lor. Experimentul va dura din 25 ianuarie până pe 25 aprilie 2022, iar dacă se va dovedi fezabil, va fi extins în tot oraşul.

"După 25 aprilie vom avea informaţii despre ce s-a întâmplat şi cum s-au conformat cei 700-800 de locatari şi, în funcţie de rezultate, împreună cu operatorul de salubritate, Poliţia Locală şi cel de la groapa de deşeuri vom implementa sistemul la toate ţarcurile", a declarat primarul Florin Birta.

Orădenii vor cumpăra sacii

Deocamdată, Primăria nu ştie cât ar costa investiţia pentru tot oraşul, ba nici măcar pentru proiectul pilot. În schimb, edilul a dat asigurări că implementarea unui asemenea sistem nu va modifica preţul salubrităţii pentru locuitorii oraşului. Aceştia, însă, vor trebui să-şi cumpere sacii personalizaţi, Primăria achiziţionându-i doar în cadrul proiectului pilot.

"Nu se va scumpi gunoiul, avem un preţ stabilit în urma unei licitaţii şi se plăteşte un tarif pe metru cub. Singurul lucru pe care îl va plăti cetăţeanul este acel sac. În rest, ca şi azi, întreţinerea sistemului va fi suportată de Primărie", a declarat Birta. Deocamdată, nici preţul unui sac nu este cunoscut.

Edilul speră că sacii cu cod unic îi vor responsabiliza pe orădenii de la blocuri în respectarea regulilor colectării separate. Birta a subliniat, luni, că Oradea plăteşte sume mari către Administraţia Fondului de Mediu pentru că nu reciclează suficiente deşeuri, iar colectarea separată este singura soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri abandonate la groapa de gunoi.

Se păstrează plafonarea

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă, primarul Florin Birta a mai anunţat că, împreună cu operatorul de salubritate, a decis să amâne implementarea tarifării la volum la asociaţiile de proprietari cu încă şase luni.

Astfel, până la vară, orădenii de la blocuri vor plăti în continuare 17,87 lei pe lună, pentru colectarea deşeurilor, indiferent de cât de multe mizerii generează într-o lună.

Tariful este însă mai mare decât îl plătesc puţinele asociaţii de proprietari din Oradea care au preferat să încheie cu RER Vest un contract de plată la volum şi unde un locatar plăteşte lunar cel mult 15 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Upgrade...
...ar fi sa le poti deschide cu certificatul verde. Iar aplicatia RER iti va creste sau diminua creditul social, functie de abilitatile tale de gunoier.
Postat 21 Decembrie 2021, 22:08 de excalibur
Bani aruncați în vânt.
Mai bine ar fi cheltuit bani pe niște inteligență artificială care să o înlocuiască pe cea naturală, parțială, a edililor orădeni.
Postat 21 Decembrie 2021, 11:40 de KP
Upgrade
Ar trebui montate camere video in toaletele locuitorilor urbei pentru a monitoriza si deseurile care se produc acolo!
Postat 21 Decembrie 2021, 10:22 de Iacoviduneamule
Addendum
Apropo de ce am spus mai devreme referitor la tarcuri, faptul ca ele ar urma sa se deschida cu sacul nu inseamna "upgrade". Chiar si acum, teoretic ele se pot deschide doar cu o cartela, dar vedem cu totii cat de bine functioneaza asta. Nu am cum sa ma astept ca prin simpla inlocuire a cititoarelor de cartele actuale cu cititoare ale cipurilor RFID din saci, vor disparea automat toate problemele sistemului de inchidere al tarcurilor.
Postat 21 Decembrie 2021, 08:59 de v0id
Sa curga monopolurile!
Ce inteleg eu este ca, in sistemul asta de salubritate din Oradea se upgradeaza orice, in afara de lucrurile cu care beneficiarii (cetatenii) au contact direct: tarcurile si pubelele. Alea raman tot ca in Evul Mediu. Ba nu merge sistemul de inchidere al tarcurilor, ba intri in tarc si nu poti respira din cauza mirosului provenit de la pubele, ba trebuie sa deschizi tu cu manuta ta pubelele ca sa-ti poti arunca gunoiul, etc. Sau astea intra la categoria "inconveniente minore"? Ce mai inteleg este ca, daca se va implementa sistemul asta, vom avea inca un monopol: Cargo Track Solutions, care va vinde sacii de gunoi. Pretul lor inca nu-l stim, dar putem sa stam linistiti ca sigur va fi umflat. Altfel suntem fu.turisti cat incape: cipuri RFID, camere cu AI, avioane. Dar poate ca totusi ne salveaza un al treilea monopol pe salubritate (pe langa RER si Cargo Track Solutions), adica o firma prietena care sa instaleze niste pubele no-touch. Apoi ar mai merge si un al patrulea monopol: inca o firma prietena care sa upgradeze si mai apoi sa intretina tarcurile. Hai ca se poate!
Postat 21 Decembrie 2021, 08:42 de v0id
Asa da!
Niste idei foarte bune,se va urmari fiecare cetatean cit gunoi genereaza si i se va imputa ca atare.Vor aparea noi locuri de munca, cetateni care vor urmari pe camere citi saci ai deversat la o accesare a tarcului.Alti cetateni,din fortele de politie,te vor urmari ca sa-ti faca proces-verbal,iti vor arata filmarile doveditoare.Niste srl-uri isi vor vinde jucariile, cu inteligenta artificiala si RFID, birta va juisa iar rer-ul va fi al 7-lea serviciu secret din romania. Intre timp, oradea city report e inundata cu reclamatii privind proasta functionare a inchizatorilor cu cartela si fotovoltaice, inclusiv a lacatelor tiganesti, precum si n-mii poze cu saci de gunoi abandonati prin toate locurile obscure ale orasului. Inteligenta invinge. E timpul pentru un reset al GUNOIULUI.
Postat 20 Decembrie 2021, 19:58 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON