URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2020, 17:05

Noul şef al Gărzii de Mediu, Sever Şerbănescu: „Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre problemele de mediu prioritare ale Bihorului vizează reciclarea deşeurilor. În doar 44 de oraşe şi comune din Bihor funcţionează colectarea selectivă, în timp ce 26 de primării nici măcar nu au implementat aceste reguli, valabile încă din 2012.

Aflat de luna aceasta la conducerea Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, angajat al instituţiei de un deceniu, spune că doar implicarea serioasă a autorităţilor şi a oamenilor va rezolva această problemă, care altminteri va putea ajunge foarte costisitoare.

Problemele prioritare

- Ce v-a recomandat pentru preluarea conducerii Gărzii de Mediu Bihor? Ce obiective aveţi?

- Consider extrem de importantă experienţa mea - sunt angajat al Gărzii Naţionale de Mediu din 2010 - şi pregătirea, fiind absolvent al Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov. Pentru o perioadă de 4 ani, am fost inspector şef al ITRSV Oradea, fapt care a contribuit la expertiza acumulată. Obiectivele majore se referă la îndeplinirea cerinţelor directivelor europene în ceea ce priveşte îmbunătăţirea factorilor de mediu.

- Care sunt problemele de mediu ale Bihorului? Şi care prioritare?

- Şi judeţul Bihor se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte implementarea colectării selective şi îndeplinirea obiectivului de reducere cu 50% a cantităţilor de deşeuri eliminate prin depozitare, până la data de 31 decembrie. O altă problemă este declanşarea iminentă a procedurii de infringement privind implementarea necorespunzătoare a directivei referitoare la epurarea apelor uzate urbane. Ca urmare a controalelor efectuate în judeţ, se constată că există multe proiecte de reţele de apă şi canalizare care nu au identificate fonduri sau cu procedura de licitaţie contestată. De asemenea, este imperios necesară închiderea rapidă şi ecologizarea celor 9 depozite de deşeuri industriale neconforme, din Oradea, Derna, Suplacu de Barcău şi Balc, pe care le monitorizăm continuu. Toate sunt priorităţi pentru asigurarea unei bune protecţii a calităţii mediului înconjurător şi a populaţiei.

Prin implicarea tuturor

- Colectarea selectivă este o problemă stringentă în toată ţara. Care este situaţia în Bihor?

- În urma controalelor efectuate anul trecut, s-au constatat deficienţe majore, în special în zonele rurale. Din cele 101 UAT-uri, 75 au implementat sistemul, dar numai în 44 este şi funcţional.

- Credeţi că România va putea să atingă curând normele europene privind colectarea selectivă?

- Eu cred că, printr-o implicare mai activă a autorităţilor locale şi a tuturor cetăţenilor şi prin organizarea de campanii informative, vom atinge ţintele.

- În jurul multor sate apar frecvent mormane uriaşe de gunoaie. Ce face GNM pentru a eradica această problemă?

- În toate zonele identificate, s-au stabilit măsuri de igienizare, precum şi de intensificare a frecvenţei de colectare sau a numărului de recipiente. Am solicitat inclusiv intervenţia Poliţiei locale pentru diminuarea acestui fenomen. De asemenea, am întreprins acţiuni de conştientizare în şcoli.

- Cum apreciaţi sistemul de salubritate din Oradea?

- Ca urmare a controalelor planificate efectuate la operatorul SC RER Vest SA, cel mai recent în februarie, s-a constatat că sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător şi superior multor servicii din judeţ. Se mai constată abandonări de deşeuri pe raza municipiului, în mod special deşeuri provenite din demolări şi construcţii.

Gunoaie... penale

- Recent au ieşit la iveală probleme serioase în comuna Paleu: firma care a concesionat lacul a reclamat deversări ilegale de la vilele de pe mal, iar dejecţiile din cartierul Orizont "răsar" în terenurile agricole. Ce măsuri a luat Garda de Mediu?

- La acumularea Paleu, au fost identificate două evacuări de ape uzate menajere, pentru care s-a impus blindarea conductelor şi s-au aplicat sancţiuni. Totodată, au fost găsite conducte de evacuare care nu prezentau urme de ape menajere, fiind de ape pluviale. Controlul a fost făcut împreună cu reprezentanţii ABA Crişuri şi au fost prelevate probe din lac, ale căror rezultate au arătat că nu există concentraţii crescute de nutrienţi, care să denote prezenţa apelor fecaloid-menajere în lac. În urma verificărilor, s-a constatat şi că societatea care are contract cu ABA nu respecta prevederile autorizaţiei de gospodărire a apelor, motiv pentru care a fost sancţionată. Referitor la cartierul "Orizont", staţia de epurare nu funcţionează, apele uzate sunt deversate prin două conducte direct într-o vale. Urmează să finalizăm controlul.

- Garda de Mediu a depistat, recent, în Ineu şi în Vadu Crişului deşeuri importante din străinătate. Câte gunoaie au ajuns în Bihor?

- Au fost identificate cantităţi însemnate: aproximativ 44 bigbag-uri (n.r. sac de rafie, de capacitate mare) cu deşeuri de măcinătură de mase plastice, 672 baloţi de deşeuri textile şi un număr de baloţi care nu a putut fi cuantificat, din cauza gradului ridicat de degradare, de deşeuri hârtie şi carton. S-a constatat că deşeurile textile şi plastice provin din Italia, iar pentru deşeurile de hârtie şi carton, depistate în Ineu, societatea nu a prezentat niciun document de provenienţă. Comisariatul a depus două sesizări penale.

"Trebuie să acţionăm"

- Parcul Natural Cefa riscă să dispară, după ce ferma piscicolă de pe teritoriul ariei se transformă într-o fermă de vite şi de porci. Mai poate fi salvat Parcul?

- Trebuie să acţionăm pentru ca Parcul Natural Cefa, care are o suprafaţă de circa 5.000 hectare, să nu dispară. Comisarii de mediu au impus interzicerea evacuării apei din heleşteiele care nu au fost golite la data controlului şi notificarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor. În cadrul procedurii de reglementare, se va identifica impactul asupra factorilor de mediu, inclusiv asupra biodiversităţii, şi se vor stabili măsurile de protecţie şi conservare a speciilor şi habitatelor.

- România trece printr-o criză acum, provocată de pandemia COVID-19. Cum îşi desfăşoară Garda de Mediu activitatea?

- Interacţiunea cu publicul a fost limitată, întreaga corespondenţă putând fi transmisă pe adresa de e-mail a instituţiei. În această perioadă, facem inspecţii în vederea identificării depozitărilor necorespunzătoare de deşeuri şi transmitem primăriilor coordonatele GPS, pentru a se lua cele mai eficiente măsuri de igienizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON