URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2012, 08:37

Nebunie în trei: Florin Ardelean şi-a descoperit ultima carte în librării, fără să ştie că va fi publicată în această vară

Nebunie în trei: Florin Ardelean şi-a descoperit ultima carte în librării, fără să ştie că va fi publicată în această vară TRIUNGHIUL EŞECULUI. Primul roman publicat al scriitorului Florin Ardelean se numeşte "Folie a trois" (Nebunie în trei) şi este unul despre iubire şi neputinţă, prezentând un triunghi erotic ce duce la nebunie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scrisul este un proces de vindecare. Atât pentru ziaristul Vlad Codreanu, personajul principal al volumului "Folie a trois", cât şi pentru autorul cărţii, Florin Ardelean.

Romanul jurnalistului şi profesorului orădean spune povestea unui bărbat îngenuncheat de propriul caracter, dar şi de relaţia învolburată cu două femei. Volumul a apărut într-un mod mai puţin obişnuit, autorul descoperindu-l în librării înainte de a fi fost informat despre publicarea lui.

Psihoza iubirii

Lector universitar doctor la specializarea jurnalism a Universităţii orădene, Florin Ardelean publică prima carte scrisă sub forma unui roman. E vorba de un volum de aproape 500 de pagini numit "Folie a trois" (după denumirea unei afecţiuni psihice rare, care are simptomele unei psihoze ce se transmite de la o persoană la alta, într-un grup de trei) pe care, provocându-se pe sine, autorul l-a terminat în 2 luni şi 10 zile.

"Folie a trois" prezintă povestea tristă şi încurcată a lui Vlad Codreanu, jurnalist, om de televiziune şi profesor la jurnalism care, după ce a ajuns într-un spital de nebuni şi a fost "drogat" luni întregi cu medicamente, începe vindecarea scriindu-şi "spovedania", împins de gândul la fetiţa sa Ivona. Naratorul introduce cititorii în lumea unui bărbat care nu caută stabilitate şi iubire, ci pasiune. Însă două relaţii de dragoste care se intersectează, cu Mirela, soţia unui reputat doctor, şi cu Amalia, studentă la design vestimentar, ajung la final să îl distrugă. "Vlad Codreanu e un om eşuat fără îndoială, cu o biografie presărată de plăceri mărunte, din care, în mod paradoxal, se naşte o durere care-l ucide treptat", povesteşte autorul.

Cartea prezintă o lume în care cursurile universitare se împletesc cu aventuri de-o noapte, vizite la bordeluri, personaje colorate şi - cum prevesteau cărţile anterioare ale autorului, "Schiţe erotice" şi "Povestiri de duminica" - scene de sex descrise în amănunt. "E o probă de falsitate să ascunzi importanţa erosului în viaţa unui individ", îşi explică Ardelean opţiunea.

Alter ego

Precum celelalte apariţii, şi "Folie a trois" lasă cititorului impresia că, de fapt, personajul principal este chiar autorul. "Toate cărţile mele de literatură sunt scrise la persoana I, ceea ce sugerează identitatea dintre scriitor şi narator. Dar este o imensă iluzie, literatura e ficţiune. Vlad Codreanu este un alter ego al meu", spune profesorul, subliniind că personajele din carte sunt fictive, dar inspirate de oameni din viaţa sa.

Autorul recunoaşte că Mirela şi Amalia au existat cu adevărat şi "au însemnat foarte mult pentru mine". Şi este conştient că expunerea lor în carte, chiar dacă voalat şi sub alte nume, reprezintă o "miză periculoasă". "Pot fi, la un moment dat, recognoscibile", spune el, sperând totuşi că acest lucru nu se va întâmpla.

Autorul spune, însă, că romanul nu este o vendetă. "Nu e o tentativă de a mă război cu trecutul meu, ci o încercare de a constitui un teritoriu fictiv în jurul meu, în care să-mi pot trăi fericirea pe care n-am găsit-o în viaţa reală. Pentru că am refuzat-o, nu pentru că n-am fost apt de ea", precizează scriitorul.

Apariţie surpriză

Spre deosebire de celelalte volume ale sale, acesta a fost publicat de o editură naţională, Trei, condusă de apreciatul psihanalist Vasile Dem Zamfirescu. "Eu le-am propus cartea, ei au acceptat-o. Una e să stai într-o baltă locală, în care publici o carte la fel cum ai cumpăra o cămaşă nouă, şi cu totul altceva să exişti în sfera literară naţională", spune Florin Ardelean.

Scoaterea volumului pe piaţă în luna iulie a fost, însă, o surpriză totală pentru autor. În locul unui anunţ sau al unei lansări publice, singura comunicare a fost făcut chiar de Ardelean, printr-o notiţă pe Facebook prin care îşi exprima surpriza că a văzut romanul în librărie. "Cartea era gata şi m-am înţeles cu editura să-i facem lansarea oficială în toamnă. Nu am discutat dacă vor să-i dea drumul înainte de lansare, dar nu mă deranjează faptul că a apărut", spune scriitorul, care va participa, aşa cum era stabilit, în toamnă, la câteva lansări oficiale în ţară. Asta pentru că volumul, tipărit în 1.000 de exemplare, este distribuit la nivel naţional. În Oradea, cartea poate fi cumpărată cu 39 de lei de la Librăria Humanitas.

Fiind un roman cu final deschis, autorul s-a apucat deja să-i scrie continuarea. Caută mai departe, cu fiecare carte scoasă, să-şi trăiască fericirea negăsită în viaţă, măcar prin fantezie.


JURNALIST ŞI SCRIITOR
Pasiunea literelor

"Folie a trois" este cea de-a şasea carte publicată de Florin Ardelean, după "Dogmă şi opinie", "Jurnalism şi tranziţie" (două volume care prezintă istoria presei orădene din 1989 până în 2000), "Schiţe erotice", "Insectar" şi "Povestiri de duminica". Fost redactor-şef la publicaţii precum Gazeta de Vest, Vest, iar mai apoi la TVS, dar şi colaborator al revistei Familia, Ardelean a fost timp de mai bine de trei ani consilierul de imagine al prefectului Gavrilă Ghilea, funcţie pe care a pierdut-o o dată cu înlocuirea acestuia din funcţie, în luna mai.

 "A fost o funcţie tehnică, de comunicator. Cred că e bine ca o astfel de funcţie să nu fie pe o lungă perioadă de timp. Nu e profitabil pentru nimeni", spune Ardelean, care se bucură de timpul liber câştigat. "Mă ocup de mine însumi, chiar dacă nu sufăr de egolatrie. Citesc şi scriu"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
DA!
Da cine-i ma piticu asta atat de focos ca n-am auzit de el? Si mai e si dotore de Oradea!
Postat 06 August 2012, 12:36 de Titi
Ai curajul???
Claudiu, cand vei avea un copil oare vei avea curajul sa-i dai cartile lui Ardelean sa le citeasca? Sau daca ai deja, i le-ai dat? Nu cred si nu cred ca vei face vreodata!
Postat 05 August 2012, 12:39 de Laurentiu
Oare!
Daca piticu asta e cel mai bun prof de la jurnalism, atunci Sorbonica isi merita RENUMELE!!!!
Postat 05 August 2012, 12:28 de Hanibal
Invatati sa scrieti corect si apoi postati vome
Ce de oameni perfecti au sarit degraba sa huiduie! Ardelean e un profesor foarte bun, poate singurul de la Jurnalism. @Samson, @Sofocle: daca copiii vostri ar avea norocul sa-l aiba profesor, poate vor sti sa scrie corect "sa tot aibe copii" (corect: sa tot aibĂ copIII) si "da-ti copiilor" (corect: dati copiilor).
Postat 05 August 2012, 08:09 de Claudiu
Patason!
Ardelean, o caricatura de om si un nimfoman si jumatate. Asa profesori sa tot aibe copii nostri!!!!!!!!!!! AUT!
Postat 04 August 2012, 18:04 de Samson
!!!
Sa nu-mi spuneti ca piticu asta face fata la doua ca nu va cred! Uitati-va si la mecla lui, un padiuchios.
Postat 03 August 2012, 19:48 de Camil
Atentie!!
Ma, avea dreptate presedintele Chiorila cum ca scoala romaneasca scoate tampiti! Pai cu asemenea profesori, cum e si libidinosu asta de Ardelean, nici nu te mai miri.
Postat 03 August 2012, 18:55 de Paraipan
pentru Kati
inseamna ca ai trecut pe la el, nu te inteleg, esti nemultumita de prestatie?
Postat 03 August 2012, 14:46 de dudu
mic da voinic
omul mic cu sula mare multa omenie are. noroc Florine!
Postat 03 August 2012, 14:19 de gigel
O NULITATE!
Asta se crede mare scriitor, dar pe plan national nu a auzit nimeni de el. Oradeni, da-ti copiilor vostri cartile lui Ardelean ca le face o educatie PORNO de toata frumusetea. Culmea, si mai e si profesor la Sorbonica, ba chiar DOTTORE!
Postat 03 August 2012, 13:06 de Sofocle
PAZEA!
Fetelor, paziti-va, asta, Florin Ardelean e un obsedat sexual si jumatate! Piticanie ca statura, uratanie ca fata, dar nebun rau de tot.
Postat 03 August 2012, 12:57 de Kati
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON